walp napisał(a):
A jak tam clubbing na Brdą![]()
Skończyło się mini bibką w hotelowym pokoju.
.png)
walp napisał(a):
A jak tam clubbing na Brdą![]()
.png)
.png)
maniust napisał(a):Czy ktoś z Cromaniaków korzysta z Windows 8.1?
Od wczoraj jestem posiadaczem tego cuda i wnerwia mnie jedna rzecz i nie wiem jak to zmienić.![]()
![]()
Otóż każdy program jaki instaluje domyślnie instaluje mi się na dysku C , potem mam problemy by znaleźć gdzie to coś mi się zainstalowało.![]()
Jak zmienić by to co chcę zainstalować , instalowało mi się na dysku D?
.png)
walp napisał(a):natomiast w odmianie 64-bitowej systemu
są dwa foldery C:\Program Files oraz C:\Program Files(x86).
walp napisał(a):Można to zmienić w rejestrze, np. na D:\Oprogramowanie.
Musimy wyedytować rejestr i odszukać:
HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion
a następnie edytujemy wpisy "ProgramFilesDir" oraz "ProgramFilesDir(x86)" i zmienić ścieżkę na taką, którą chcemy.
Czy o to chodziło?
.png)
.png)
maniust napisał(a):Dobra dzięki poradziłem sobie jeszcze według tego http://www.download.net.pl/jak-zmienic- ... er/n/3291/ .
Dzięki walp za podpowiedż .
.png)
Gdy instalujemy jakąkolwiek aplikacje w Windowsie, instalator zawsze domyślnie oferuje instalację w katalogu "Program Files" na dysku C. Oczywiście możemy bez problemu zmienić tę ścieżkę wybierając nowy katalog, jednak robienie tego za każdym razem bywa męczące. Co zrobić, aby domyślnie oferowany był inny katalog na dysku podczas instalacji?
.png)
walp napisał(a):maniust napisał(a):Dobra dzięki poradziłem sobie jeszcze według tego http://www.download.net.pl/jak-zmienic- ... er/n/3291/ .
Dzięki walp za podpowiedż .
Well done, a już miałem Tobie napisać, że grzebanie w rejestrze jest obarczone dużym ryzykiem.
.png)
weldon napisał(a):Po drugie - wiele programów nie działa poprawnie jeśli nie są zainstalowane w Program Files lub na innym dysku niż systemowy. Mniejsza o większość, ale poza nielicznymi wyjątkami to proszenie się o kłopoty.

.png)
weldon napisał(a):Po drugie - wiele programów nie działa poprawnie jeśli nie są zainstalowane w Program Files lub na innym dysku niż systemowy. Mniejsza o większość, ale poza nielicznymi wyjątkami to proszenie się o kłopoty.
Jeśli z jakichś powodów partycja lub dysk systemowy są za małe, żeby na nich instalować programy, to lepiej zmienić je na większe, niż upychać instalki po kątach. Zresztą to spowalnia system, bo zazwyczaj dodatkowe partycje i dyski służą do archiwizowania danych, więc lepiej żeby program w momencie pracy na pliku korzystał z innego dysku, niż z tego samego, na którym znajduje się obrabiany plik.[/color]
.png)
ASIULA HK napisał(a):maniust napisał(a):Zainstalowałem np. Nero i 15 min. go szukałem gdzie on jest , by dodać głupią ikonkę na pulpit.
Hm, czyżby nie było w czasie instalacji komunikatu, czy dać skrót na pulpit ?

.png)
maniust napisał(a):ASIULA HK napisał(a):maniust napisał(a):Zainstalowałem np. Nero i 15 min. go szukałem gdzie on jest , by dodać głupią ikonkę na pulpit.
Hm, czyżby nie było w czasie instalacji komunikatu, czy dać skrót na pulpit ?
Może był Miecia , ja wiesz tylko napindalam w klawisze jak pisałem.
.png)
maniust napisał(a):Zainstalowałem np. Nero i 15 min. go szukałem ...
Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko