Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Dzień dobry

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 15.09.2014 13:44

walp napisał(a):
A jak tam clubbing na Brdą :?: :wink:

Skończyło się mini bibką w hotelowym pokoju.
:mrgreen:
maniust
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniust » 15.09.2014 14:15

Czy ktoś z Cromaniaków korzysta z Windows 8.1?

Od wczoraj jestem posiadaczem tego cuda i wnerwia mnie jedna rzecz i nie wiem jak to zmienić. :evil: :evil:

Otóż każdy program jaki instaluje domyślnie instaluje mi się na dysku C , potem mam problemy by znaleźć gdzie to coś mi się zainstalowało. :evil:

Jak zmienić by to co chcę zainstalować , instalowało mi się na dysku D? :?
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 15.09.2014 14:39

maniust napisał(a):Czy ktoś z Cromaniaków korzysta z Windows 8.1?

Od wczoraj jestem posiadaczem tego cuda i wnerwia mnie jedna rzecz i nie wiem jak to zmienić. :evil: :evil:

Otóż każdy program jaki instaluje domyślnie instaluje mi się na dysku C , potem mam problemy by znaleźć gdzie to coś mi się zainstalowało. :evil:

Jak zmienić by to co chcę zainstalować , instalowało mi się na dysku D? :?

Czy w wersjach 7.0 i 8.0 miałeś inaczej? Domyślna ścieżka dla instalacji programów to folder na partycji systemowej.
W systemie Windows 32-bit jest to folder C:\Program Files, natomiast w odmianie 64-bitowej systemu
są dwa foldery C:\Program Files oraz C:\Program Files(x86).

Można to zmienić w rejestrze, np. na D:\Oprogramowanie.

Musimy wyedytować rejestr i odszukać:
HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion
a następnie edytujemy wpisy "ProgramFilesDir" oraz "ProgramFilesDir(x86)" i zmienić ścieżkę na taką, którą chcemy.

Czy o to chodziło?
giba0909
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) giba0909 » 15.09.2014 14:55

:oczko_usmiech: Dzieńdobryprawiewieczór
maniust
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniust » 15.09.2014 14:57

Od wieków korzystałem z XP.
walp napisał(a):natomiast w odmianie 64-bitowej systemu
są dwa foldery C:\Program Files oraz C:\Program Files(x86).

No tak dokładnie mam i cokolwiek chcę zainstalować to instaluje mi się na C:\Program Files(x86) , bez sensu trochę i nie mogę tego zmienić by programy się instalowały na D. :evil:

walp napisał(a):Można to zmienić w rejestrze, np. na D:\Oprogramowanie.

Musimy wyedytować rejestr i odszukać:
HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion
a następnie edytujemy wpisy "ProgramFilesDir" oraz "ProgramFilesDir(x86)" i zmienić ścieżkę na taką, którą chcemy.

Czy o to chodziło?

Łomatko , czarna magia :oops:
Sorry , ale łopatologicznie troszkę ? . :oops:
maniust
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniust » 15.09.2014 15:13

Dobra dzięki poradziłem sobie jeszcze według tego http://www.download.net.pl/jak-zmienic- ... er/n/3291/ .
Dzięki walp za podpowiedż . :)
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 15.09.2014 15:20

maniust napisał(a):Dobra dzięki poradziłem sobie jeszcze według tego http://www.download.net.pl/jak-zmienic- ... er/n/3291/ .

Well done, a już miałem Tobie napisać, że grzebanie w rejestrze jest obarczone dużym ryzykiem. :)
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 15.09.2014 15:36

Gdy instalujemy jakąkolwiek aplikacje w Windowsie, instalator zawsze domyślnie oferuje instalację w katalogu "Program Files" na dysku C. Oczywiście możemy bez problemu zmienić tę ścieżkę wybierając nowy katalog, jednak robienie tego za każdym razem bywa męczące. Co zrobić, aby domyślnie oferowany był inny katalog na dysku podczas instalacji?

Jeden z bardziej kretyńskich tekstów, jakie czytałem :D

Po pierwsze ile tych programów instaluje się w życiu systemu? Niech będzie, że dziesięć, może dwadzieścia ... na przestrzeni lat.
Istotnie - zmienić ścieżkę to męczące :lol:

Po drugie - wiele programów nie działa poprawnie jeśli nie są zainstalowane w Program Files lub na innym dysku niż systemowy. Mniejsza o większość, ale poza nielicznymi wyjątkami to proszenie się o kłopoty.

Jeśli z jakichś powodów partycja lub dysk systemowy są za małe, żeby na nich instalować programy, to lepiej zmienić je na większe, niż upychać instalki po kątach. Zresztą to spowalnia system, bo zazwyczaj dodatkowe partycje i dyski służą do archiwizowania danych, więc lepiej żeby program w momencie pracy na pliku korzystał z innego dysku, niż z tego samego, na którym znajduje się obrabiany plik.
maniust
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniust » 15.09.2014 15:39

walp napisał(a):
maniust napisał(a):Dobra dzięki poradziłem sobie jeszcze według tego http://www.download.net.pl/jak-zmienic- ... er/n/3291/ .

Well done, a już miałem Tobie napisać, że grzebanie w rejestrze jest obarczone dużym ryzykiem. :)

Właśnie widzę , bo wsio programy mi się wykrzaczyły i musiałem przywrócić poprzedni stan . :(

No co za bezsens , w XP samemu można było wskazać gdzie co chcę instalować i zawsze wszystko pakowałem na D ,a w tym Windows 8.1 ustawione jest domyślnie i dupa nic nie można zmienić. :evil:

Zainstalowałem np. Nero i 15 min. go szukałem gdzie on jest , by dodać głupią ikonkę na pulpit.
Zaczyna mnie wkurw.... ten WIN 8 już :evil: :evil: :evil: , zachciało mi się kupować nowego laptopa. :evil:
maniust
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniust » 15.09.2014 15:41

weldon napisał(a):Po drugie - wiele programów nie działa poprawnie jeśli nie są zainstalowane w Program Files lub na innym dysku niż systemowy. Mniejsza o większość, ale poza nielicznymi wyjątkami to proszenie się o kłopoty.

Hmmm.... nigdy nie miałem kłopotów , no ale ja się nie znam , ja tylko napindalam w klawisze. :oczko_usmiech:
ASIULA HK
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) ASIULA HK » 15.09.2014 15:42

maniust napisał(a):Zainstalowałem np. Nero i 15 min. go szukałem gdzie on jest , by dodać głupią ikonkę na pulpit.

Hm, czyżby nie było w czasie instalacji komunikatu, czy dać skrót na pulpit ? :roll:
maniust
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniust » 15.09.2014 15:43

weldon napisał(a):Po drugie - wiele programów nie działa poprawnie jeśli nie są zainstalowane w Program Files lub na innym dysku niż systemowy. Mniejsza o większość, ale poza nielicznymi wyjątkami to proszenie się o kłopoty.

Jeśli z jakichś powodów partycja lub dysk systemowy są za małe, żeby na nich instalować programy, to lepiej zmienić je na większe, niż upychać instalki po kątach. Zresztą to spowalnia system, bo zazwyczaj dodatkowe partycje i dyski służą do archiwizowania danych, więc lepiej żeby program w momencie pracy na pliku korzystał z innego dysku, niż z tego samego, na którym znajduje się obrabiany plik.[/color]

Jak to dobrze czasem kogoś mądrego posłuchać.
Znowuś się czegoś dowiedziałem o życiu. :)
maniust
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniust » 15.09.2014 15:45

ASIULA HK napisał(a):
maniust napisał(a):Zainstalowałem np. Nero i 15 min. go szukałem gdzie on jest , by dodać głupią ikonkę na pulpit.

Hm, czyżby nie było w czasie instalacji komunikatu, czy dać skrót na pulpit ? :roll:

Może był Miecia , ja wiesz tylko napindalam w klawisze jak pisałem. :oczko_usmiech:
ASIULA HK
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) ASIULA HK » 15.09.2014 15:46

maniust napisał(a):
ASIULA HK napisał(a):

Może był Miecia , ja wiesz tylko napindalam w klawisze jak pisałem. :oczko_usmiech:

Oj Maniek :wink: ...cza czytać komunikaty...chociaż czasami :wink: :D
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 15.09.2014 15:52

maniust napisał(a):Zainstalowałem np. Nero i 15 min. go szukałem ...

Wywal Nero. To wirus :D

Wrzuć sobie Ashampoo Burning Studio.

Jedynie co, to jak ci będą proponowali zakup, to rób "No" i tyle :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko