Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Dzień dobry

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 10.03.2014 09:26

weldon napisał(a):Tylko dla tych, którzy korzystają z zabezpieczeń systemowych, a nie używają zewnętrznych.

Te zabezpieczenia uzupełniają się nawzajem. Może być aktualny system operacyjny i nie wykryje złośliwego oprogramowania, bo "łatki" systemowe nie działają jak antywirus. Może być najlepszy program antywirusowy, a nie poradzi sobie z wirusem skryptowym infekującym arkusz kalkulacyjny (ponieważ ten jest napisany pod konkretna lukę w systemie bądź aplikacji). Dlatego tak ważne są jednoczesne aktualizacje zabezpieczeń systemowych (system, operacyjny, aplikacje, także pakiet MS Office) oraz działający (aktualizowany) program antywirusowy.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 10.03.2014 09:38

weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 10.03.2014 09:40

walp napisał(a):także pakiet MS Office)

No właśnie, a czemu tak:
Obrazek

Office 2003 też idzie w ... odstawkę?
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 10.03.2014 09:47

weldon napisał(a):
walp napisał(a):także pakiet MS Office)

Office 2003 też idzie w ... odstawkę?

Rządowy Zespół Reagowania na Incydenty Komputerowe CERT.GOV.PL informuje:
"W ramach współpracy prowadzonej przez Microsoft i Agencję Bezpieczeństwa Wewnętrznego w programie SCP (Security Cooperation Program), którego jednym z elementów jest podnoszenie świadomości społecznej w zakresie security, informowanie o zagrożeniach w zakresie bezpieczeństwa teleinformatycznego oraz proaktywne przeciwdziałanie im przypominamy, że 8 kwietnia 2014 roku zakończy się wsparcie dla następujących produktów Microsoft:

Windows XP SP3
Microsoft Exchange Server 2003
Office 2003
Microsoft Office SharePoint Server 2003

Działanie systemu Windows XP SP3, Microsoft Exchange Server 2003 i pakietu Office 2003 w danym środowisku po upływie daty zakończenia świadczenia wsparcia technicznego może narazić organizację i jej użytkowników na poważne zagrożenia dotyczące bezpieczeństwa i zgodności"

Nie mam zamiaru nikogo straszyć, ani namawiać do kupna nowego sprzętu/systemu, bo zaraz podniosą się głosy, kto mi za to płaci. :oczko_usmiech:
Znam użytkowników, którzy nie używają systemu antywirusowego, bo im system obciąża. :roll:
Znam kierowców, którzy nie zapinaja pasów, bo im niewygodnie, a jak coś się stanie to ich sprawa - twierdzą.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 10.03.2014 09:48

weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 10.03.2014 10:02

15 kwietnia 2013 11:13

Jak ci nie padło do dziś, to nie ma potrzeby :D

walp napisał(a):Nie mam zamiaru nikogo straszyć, ani namawiać do kupna nowego sprzętu/systemu

30 % użytkowników to nie w kij dmuchał.
Ja miałem XP na lapkach sterujących starym oprogramowaniem przy maszynach i zamiana systemu na nowszy sprzęt lub system nie wchodzi w grę (potrzebowałem Lpt, którego nie ma w nowych laptopach, a sterowniki XP od tych maszyn na nowszym systemie nie chodziły).
Tak więc to nie jest kwestia tylko wymiany systemu czy komputera, ale dużo poważniejsze koszty.

Poza tym w domu mam kolejne dwa lapki na XP które używam do netu i duperel, typu obejrzeć film - w takiej sytuacji jest sporo osób. Większość z nich używa nie tylko XP, ale nawet XP bez SP, ewentualnie z SP1.
Mz dla nich niewiele się zmieni po tym, jak Microsoft wyłączy aktualizacje, więc nie ma co panikować.
Ten sprzęt długo już nie pochodzi zazwyczaj, poza tym ludzie przesiadają się na tablety.
Wystarczy poczekać aż samo umrze śmiercią naturalną i nie ma potrzeby już lecieć do sklepów.
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 10.03.2014 10:13

weldon napisał(a):Ja miałem XP na lapkach sterujących starym oprogramowaniem przy maszynach i zamiana systemu na nowszy sprzęt lub system nie wchodzi w grę (potrzebowałem Lpt, którego nie ma w nowych laptopach, a sterowniki XP od tych maszyn na nowszym systemie nie chodziły).
Tak więc to nie jest kwestia tylko wymiany systemu czy komputera, ale dużo poważniejsze koszty.

Z podobnymi problemami spotykam się na codzień i różne bywają scenariusze, w zależności od klienta itp, ale nie będziemy tego rozwlekać.
weldon napisał(a):Poza tym w domu mam kolejne dwa lapki na XP które używam do netu i duperel, typu obejrzeć film - w takiej sytuacji jest sporo osób. Większość z nich używa nie tylko XP, ale nawet XP bez SP, ewentualnie z SP1.
Mz dla nich niewiele się zmieni po tym, jak Microsoft wyłączy aktualizacje, więc nie ma co panikować.
Ten sprzęt długo już nie pochodzi zazwyczaj, poza tym ludzie przesiadają się na tablety.
Wystarczy poczekać aż samo umrze śmiercią naturalną i nie ma potrzeby już lecieć do sklepów.

Oczywiście.
EOT
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 10.03.2014 10:24

weldon napisał(a):Jak ci nie padło do dziś, to nie ma potrzeby :D

Ufff.
Mądrego po szkołach dobrze posłuchać.
:mrgreen:
Dzięki.
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 10.03.2014 10:37

ASIULA HK napisał(a):słonecznie :D

Dzień dobry :wink:
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 10.03.2014 11:50

Czy tak będzie wyglądać molo w Międzyzdrojach?

Dość futurystycznie...ale ciekawie.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 10.03.2014 11:56

Vjetar napisał(a):Czy tak będzie wyglądać molo w Międzyzdrojach?

Wygląda znajomo :mrgreen:
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 10.03.2014 13:07

weldon napisał(a):
Vjetar napisał(a):Czy tak będzie wyglądać molo w Międzyzdrojach?

Wygląda znajomo :mrgreen:

Inspirująco rzekłbym nawet.
:mrgreen:
Sylwetka...
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sylwetka... » 10.03.2014 13:14

Dzień dobry słonecznie :D
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 10.03.2014 13:24

Obrazek