Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Dzień dobry

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 01.07.2013 11:24

Właśnie ze względu na te panujące od lat rygory zainteresowało mnie, kiedy planują rezygnację z kun.
W sumie mocno by im to usprawniło kontakty z turystami.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 01.07.2013 11:38

weldon napisał(a):
Jacek S napisał(a):PR Program "3"
Audycja - Chorwacja w UE"

Czy Chorwaci planują przejść na euro?

Chyba każdy kraj członkowski prędzej czy później musi przejść na Euro.
(spełnić warunki)

:?:

http://wyborcza.biz/biznes/1,101562,892 ... _euro.html
Asiula1
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Asiula1 » 01.07.2013 11:39

termondar napisał(a):
Asiula1 napisał(a):Dzien dobry :papa:
Pogoda znowu w kratkę gdzie to lato :twisted:

W Chorwacji :wink:

To napewno Chorwaci świetują :lol:
auto_gt
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) auto_gt » 01.07.2013 12:04

[quote="Jacek S"]

Chyba każdy kraj członkowski prędzej czy później musi przejść na Euro.
(spełnić warunki)[quote]

Nasz jasnowidz przepowiada tak : unia się rozpadnie ale nie całkiem, zostaną najsilniejsze ( po wydojeniu najsłabszych) Polska bardzo będzie się kleiła do pozostania ,ale też ją odsuną przyjmiemy to z bólem i smutkiem ale w przyszłości okaże się to zbawienne dla naszego kraju .

Jestem za powstaniem uni środkowo europejskiej od Bałtyku po Jadran i morze Czarne jesteśmy podobni w zarobkach , stopie życiowej , a Francuz , Niemiec zawsze będzie patrzył z pogardą , "syty nigdy głodnego nie zrozumie" .
mada10000
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mada10000 » 01.07.2013 12:05

zimno ,deszcz,chmury i co najgorsze poniedziałek :!:
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 01.07.2013 12:51

auto_gt napisał(a):Nasz jasnowidz przepowiada tak ...

E no, daleki jestem od wróżenia z fusów :D

Po prostu byłoby wygodniej, zamiast przeliczać pomiędzy trzema walutami, zwłaszcza jak po drodze zwiedzasz jeszcze coś w Austrii lub Włoszech :)
A najbardziej to bym chciał, żeby Węgrzy przeszli na euro, bo te ichnie forinty uzbierać na parking na przykład, albo zawału nie dostać, jak przychodzi kilka tysięcy do zapłacenia to trochę trwa, zanim się człowiek przyzwyczai :D
auto_gt
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) auto_gt » 01.07.2013 13:10

weldon napisał(a):
auto_gt napisał(a):Nasz jasnowidz przepowiada tak ...

E no, daleki jestem od wróżenia z fusów :D

Po prostu byłoby wygodniej, zamiast przeliczać pomiędzy trzema walutami, zwłaszcza jak po drodze zwiedzasz jeszcze coś w Austrii lub Włoszech :)
A najbardziej to bym chciał, żeby Węgrzy przeszli na euro, bo te ichnie forinty uzbierać na parking na przykład, albo zawału nie dostać, jak przychodzi kilka tysięcy do zapłacenia to trochę trwa, zanim się człowiek przyzwyczai :D

dokładnie :) jak się przyzwyczai to już się pobyt kończy :D

Wczoraj w Krakowie jadłem langosa nie umywa się oryginału :evil:

wszystkie kraje gdzie wprowadzono euro: Słowacja , Estonia ledwo zipią , inne Grecja Hiszpania widać co się dzieje .

Może być tak , że jak wprowadzą euro u nas to Piotrze nie będziesz miał za co jechać na Węgry ,nie wspominając o Cro ...
Więc lepiej morze przeliczać , a dodaje to kolorytu podróży :D
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 01.07.2013 13:29

Wczoraj (czy dzisiaj rano) podawali koszty pobytu u nas, to też nie ma co narzekać :D

Niedawno byłem w Wilanowie - cen nie sprawdzałem, ale podobno są zarąbiste i, co ciekawe, z czegoś te knajpy żyją i klientów mają.
Widocznie nadal jest popyt :)

Ech, najważniejsze to odpocząć :D
kleeberg
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kleeberg » 01.07.2013 14:12

Dzień dobry

:D
auto_gt
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) auto_gt » 01.07.2013 14:17

weldon napisał(a):
Ech, najważniejsze to odpocząć :D[/color]

Pełna zgoda , najlepsze w takim wyjeździe jest to , że odrywamy się od codzienności ,od monotonii , a potem wracamy naładowani pozytywną energią i chęciami do pracy

za 5 tygodni jadę do Sopotu , nigdy tam nie byłem , żonka jak była jeszcze dzieckiem , :D
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 01.07.2013 15:25

No to się wyjaśniło - ani euro, ani Schengen, póki co.
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 01.07.2013 16:10

Dzień dobry.

Ciepło.

Hiszpanom poszło tak jak temu biedakowi. :mrgreen:
Obrazek

:hut:
Kiepura
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kiepura » 01.07.2013 16:29

Hej,

weldon napisał(a):

Tyle razy tu o tym pisałem i jak grochem o ściane. :?
Dla egoistycznego interesu i wygody garstki społeczeństwa, które gdzieś tam wyjeżdza nie będzie się wprowadzało Euro do Polski. Tylko zachowanie złotówki pozwala nam jako tako utrzymywac gospodarkę w stanie równowagi. Pozbywając się złotówki pozbywamy się potężnego narzędzia gospodarczego, bardzo pomocnego w czasach kryzysu.

Nie wprowadzają Euro mądrzy Anglicy, czy Węgrzy nie wprowadzał poprzedni rząd jak i nawet obecny. Mimo buńczucznych deklaracji. Po prostu wiedzą, że wprowadzenie Euro w obecnej sytuacji w Polsce, doprowadziłoby do kryzysu gospodarczego, który zmiótłby każdą ekipę rządową.

Z punktu widzenia ekonomicznego Euro fałszuje obraz gospodarek i jest złym narzędziem ekonomicznym. Wcześniej czy później padnie.

Jak komuś przeliczanie walut przeszkadza w urlopie to niech nie wyjeżdza. Albo nie przelicza.
Na urlopie się wypoczywa a nie analizuje ceny. :mrgreen:
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 01.07.2013 16:54

kaszubskiexpress napisał(a):Hiszpanom poszło tak jak temu biedakowi.

Wyraźnie hiszpanka ich trafiła ;)

A tak przy okazji, Jacek pewnie będzie wiedział, co to za afera w F1, że im lewe tylne opony strzelały, że inni ledwo dojechali do mety?
Nie dosłyszałem całej dyskusji w radio, ale coś w Anglii było nie tak z ostatnim wyścigiem.

Kiepura napisał(a):Dla egoistycznego interesu i wygody garstki społeczeństwa, które gdzieś tam wyjeżdza nie będzie się wprowadzało Euro do Polski.

Ale ja chciałem euro wprowadzić w Chorwacji i na Węgrzech, a nie w Polsce :lol:

Ja lubię złotego.
Tradycje mennicze mamy, którą tu u nas Stanisław August nam założył i złotego bił :D
Kiepura
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kiepura » 01.07.2013 18:23

weldon napisał(a):
Kiepura napisał(a):Dla egoistycznego interesu i wygody garstki społeczeństwa, które gdzieś tam wyjeżdza nie będzie się wprowadzało Euro do Polski.

Ale ja chciałem euro wprowadzić w Chorwacji i na Węgrzech, a nie w Polsce :lol:

A to co innego. :D
W Chorwacji można.

Ale z Węgrami to przesadziłeś. To jedyny zaprzyjażniony z nami naród.
I tak im żle życzysz z tym Euro :roll:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko