Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Dzień dobry

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
marze_na
Koneser

Postnapisał(a) marze_na » 26.04.2013 07:58

Arek napisał(a):
Kanclerz Zamoyski ongiś powiedział: "Takie będą Rzeczypospolite, jakie ich młodzieży chowanie"

w takim razie Ciemność, widzę ciemność ...

Nie dałam rady obejrzeć tego do końca :?
weldon
Legenda

Postnapisał(a) weldon » 26.04.2013 08:08

greenrs napisał(a):Dzień dobry. Lato całą gębą :) Na termometrze w lekkim półcieniu 32 stopnie.

Mam pytanie do "samochodziarzy".
Jaki może mieć wpływ rodzaj ogumienia na działanie poduszki powietrznej? (...)Tydzień temu wymieniłem opony na letnie (samodzielnie, razem z felgami) i kontrolka zgasła!

Może taki, że wymieniłeś dlatego, że temperatura poszła do góry, a wilgotność spadła? ;)
marze_na napisał(a):Nie dałam rady obejrzeć tego do końca :?

A szkoda :D

Podsumowanie było najfajniejsze :)

Szczerze mówiąc, to dziecko po obejrzeniu zakończenia stwierdziło, że ten ostatni powinien się na reportera co najmniej obrazić, za zadawanie takich pytań poważnym ludziom :D
Vjetar
Legenda

Postnapisał(a) Vjetar » 26.04.2013 08:10

greenrs napisał(a):Mam pytanie do "samochodziarzy".
Jaki może mieć wpływ rodzaj ogumienia na działanie poduszki powietrznej?
Całą zimę jeździłem ze świecącą się kontrolką awarii poduszki powietrznej. Obiecałem sobie, że na wiosnę gdzieś z tym podjadę. Tydzień temu wymieniłem opony na letnie (samodzielnie, razem z felgami) i kontrolka zgasła!

8O

Wot, ciekawostka... :lol:
greenrs
Koneser

Postnapisał(a) greenrs » 26.04.2013 08:17

Jacek S napisał(a):
Całą zimę jeździłem ze świecącą się kontrolką awarii poduszki powietrznej. Obiecałem sobie, że na wiosnę gdzieś z tym podjadę. Tydzień temu wymieniłem opony na letnie (samodzielnie, razem z felgami) i kontrolka zgasła!

8O

Dla mnie tym bardziej :roll:

Wilgotność powietrza raczej nie ma nic do tego (jak sugeruje Piotrek). Do czasu wymiany też bywały suche i ciepłe dni a po wymianie kół zdarzyło mi się już jechać w deszczu. W temacie kontrolki zmiana jest nagła i nieodwracalna (jak na razie). Przypuszczam, że przynajmniej do listopada, gdy znów wrzucę zimowe kapcie. :)
Rysio
Weteran

Postnapisał(a) Rysio » 26.04.2013 08:20

Jacek S napisał(a):

8O

Może jakiś kabelek od ABSu ruszyłeś i się poprawiło. Poduchy biorą jakieś sygnały właśnie z układu ABS.
weldon
Legenda

Postnapisał(a) weldon » 26.04.2013 08:23

Zmiana kół zasugerowała zmianę aury, a że mróz i śnieg były niemal do końca mroźnej części wiosny, to wychodziłoby, że i zmiana kół i zmiana pogody nastąpiły dość gwałtownie.
Może coś w układzie, jakiś zimny lut, albo któryś czujnik, nie kontaktował, póki był mróz?

Ja tak miałem z przegubem.
Póki było zimno, wszytko było w porządku, a od czasu jak tylko zniknął śnieg, to mi coś chrobocze przy kole w czasie skręcania :(

Chyba też poczekam do zimy - może zniknie :D
Vjetar
Legenda

Postnapisał(a) Vjetar » 26.04.2013 08:26

Rysio napisał(a):
Jacek S napisał(a):

8O

Może jakiś kabelek od ABSu ruszyłeś i się poprawiło. Poduchy biorą jakieś sygnały właśnie z układu ABS.

Czyli łatwo sprawdzić - zmień teraz z powrotem na zimowe i napisz czy kontrolka się świeci...

:wink:
greenrs
Koneser

Postnapisał(a) greenrs » 26.04.2013 08:29

Jacek S napisał(a):
Czyli łatwo sprawdzić - zmień teraz z powrotem na zimowe i napisz czy kontrolka się świeci...

:wink:

Napiszę w listopadzie. Obiecuję :oczko_usmiech:
weldon
Legenda

Postnapisał(a) weldon » 26.04.2013 08:31

Warto by jeszcze sprawdzić, czy to tylko kontrolka, czy może coś z poduszką :?

Wie ktoś, jak się kontroluje, czy poduszka jest sprawna? ;)
greenrs
Koneser

Postnapisał(a) greenrs » 26.04.2013 08:35

Rysio napisał(a):Może jakiś kabelek od ABSu ruszyłeś i się poprawiło. Poduchy biorą jakieś sygnały właśnie z układu ABS.

Też tak myślę. Według mnie to najbardziej prawdopodobne.

weldon napisał(a):Warto by jeszcze sprawdzić, czy to tylko kontrolka, czy może coś z poduszką :?

Wie ktoś, jak się kontroluje, czy poduszka jest sprawna? ;)

Trzeba by chyba podjechać do ASO i podpiąć do komputera. Na razie z tym zaczekam. Zakładam, że jeśli kontrolka zgaszona to wszystko jest OK.
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 26.04.2013 09:05

Dzień Dobry Bardzo

Co do poduszki to przychyliłbym się do teorii Rysia.
W Peugeotach kontrolki air bagów włączały się na większych dziurach bo rozłączała się kostka umiejscowiona pod fotelem kierowcy.

weldon napisał(a):Wie ktoś, jak się kontroluje, czy poduszka jest sprawna? ;)

Ja wiem !
Trzeba przypieprzyć czołowo w mur jak wybuchną znaczy, że działają :)
kleeberg
Koneser

Postnapisał(a) kleeberg » 26.04.2013 09:11

Dzień dobry

Piątek,piąteczek,piątunio :lol: :lol: :lol:
weldon
Legenda

Postnapisał(a) weldon » 26.04.2013 09:41

Serce w pasy napisał(a):
weldon napisał(a):Wie ktoś, jak się kontroluje, czy poduszka jest sprawna? ;)

Ja wiem !
Trzeba przypieprzyć czołowo w mur jak wybuchną znaczy, że działają :)

Albo poprosić babcię :D
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Postnapisał(a) Janusz Bajcer » 26.04.2013 10:37

Dzień dobry :D
Czyżby już lato :oczko_usmiech: w cieniu +27 stopni :lol:
Vjetar
Legenda

Postnapisał(a) Vjetar » 26.04.2013 10:41

Janusz Bajcer napisał(a):Czyżby już lato :oczko_usmiech: w cieniu +27 stopni :lol:

15 i lekko pada deszczyk...weekend.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko