Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Dzień dobry

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
termondar
Koneser

Postnapisał(a) termondar » 11.04.2013 12:45

Janusz Bajcer napisał(a):Dobar dan :lol: Proljece je :lol: :lol:

Proljeće, proljeće ljubav :wink:
ASIULA HK
Legenda

Postnapisał(a) ASIULA HK » 11.04.2013 12:48

Troszkę słońca się pokazalo :D
Nareszcie :D
auto_gt
Cromaniak

Postnapisał(a) auto_gt » 11.04.2013 15:15

Kiepura napisał(a):A zreszta jak komuś nie odpowada Kraków i jego mieszkańcy to nie ma sprawy.

Odłączymy się. :papa:
:D
Lece zwiedzać inne części Polski z wiosną.

A się odłączajcie, a i Warszawa z Gdańskiem też niech się odłączy ...Galicja gdyby pracowała tylko na siebie ,byłaby zamożniejsza, a tak podatki muszą utrzymać pismaków i urzędników w rozdętej do granic możliwości administracji, utrzymywanie uniwersytetów itd .
A kto płaci podatki w prlu ? njabiedniejszy jak zwykle ...

Swoja drogą jakby wprowadzić tak jak to jest w USA - czyli stany i każdy miałby swoje prawo , podatki itd ..
ludzie byliby szczęśliwsi .

termondar napisał(a):
Janusz Bajcer napisał(a):Dobar dan :lol: Proljece je :lol: :lol:

Proljeće, proljeće ljubav :wink:

Język mi się plącze jak to czytam

Dzień dobry bardzo
Vjetar
Legenda

Postnapisał(a) Vjetar » 11.04.2013 15:23

Kolega Kaszubski ma dzisiaj imieniny?
:)
auto_gt
Cromaniak

Postnapisał(a) auto_gt » 11.04.2013 15:25

Jacek S napisał(a):Kolega Kaszubski ma dzisiaj imieniny?

Zdrowia i sto lat dla Kolegi .
kaszubskiexpress
Weteran

Postnapisał(a) kaszubskiexpress » 11.04.2013 15:33

Jacek S napisał(a):Kolega Kaszubski ma dzisiaj imieniny?

Ksywa ma imieniny.

Moje są tylko raz w roku, 3 czerwca. Takie poprawiny po dniu dziecka. :wink:
Vjetar
Legenda

Postnapisał(a) Vjetar » 11.04.2013 15:37

Przekazałem Obcemu - porozmawia z Tobą przy najbliższej okazji... :evil:

(obśmiała się jak norka) :lol:
kaszubskiexpress
Weteran

Postnapisał(a) kaszubskiexpress » 11.04.2013 15:55

auto_gt napisał(a):A się odłączajcie, a i Warszawa z Gdańskiem też niech się odłączy ...Galicja gdyby pracowała tylko na siebie ,byłaby zamożniejsza,

Jeśli dobrze pamiętam to Galicja swoim zasięgiem obejmowała całą płd-wsch Polskę, więc z tym bogactwem mogłoby być różnie.
Obrazek

Dane z 2008 roku, ale oddają skalę zamożności regionów.

Z zarobkami też nie jest u Was wesoło, spójrz na 8 stronę dokumentu ( nie da się skopiować ).

:mrgreen: :oczko_usmiech:

Pamiętaj, w kupie zawsze raźniej.
:mrgreen:
kaszubskiexpress
Weteran

Postnapisał(a) kaszubskiexpress » 11.04.2013 15:57

Jacek S napisał(a):Przekazałem Obcemu - porozmawia z Tobą przy najbliższej okazji... :evil:

(obśmiała się jak norka) :lol:

:mrgreen:

Pięknie.
Cieszę się, że udało mi się szanowną Panią rozbawić :oczko_usmiech:
malina1959
Koneser

Postnapisał(a) malina1959 » 11.04.2013 17:00

Mój osobisty mąż rozpoczął sezon wędkarski, złowił w naszym stawie sandacza :)
niewymiarowy, ale sztuka się liczy :)

Znaczy ryby przeżyły zimę :lol:
weldon
Legenda

Postnapisał(a) weldon » 11.04.2013 17:21

kaszubskiexpress napisał(a):Jeśli dobrze pamiętam to Galicja swoim zasięgiem obejmowała całą płd-wsch Polskę ...

... i Gallię, ale to Anonimowo było, więc o tym sza ;)

Moje Mazowsze to wojny z Koroną miało, więc trochę głupio, jakby w Polsce Mazowsze, a nie Galicja została.
I tak głupio, że Warszawa stolicą w końcu jakby nie patrzeć, obcego państwa została, ale już się z tym pogodziłem :mrgreen:
Kiepura
Cromaniak

Postnapisał(a) Kiepura » 11.04.2013 18:28

OK,

taka mała prowokacyjka z tym odłączeniem była, by urozmaicić landrynkowato-plastykowy temat.
Ale na kanwie moich ostatnich rozmów i spostrzeżeń.

Ale po kolei.

Po pierwsze nie chodzi o Galicje.
Ale o Krakowice

Po drugie mapka.
PKB na mieszkańca bardzo zaciemnia obraz.
Podstawowym kryterium siły gospodarczej regionu nie jest PKB na mieszkańca a produkcja sprzedana przemysłu. Panienka w miniówie pracująca w korporacji czy urzędnik pod krawatem nie wytwarzają dochodu narodowego tylko go przejadają.

Po trzecie, krótkie podsumowanie na temat owych Krakowic, bo niektórzy traktują zwłaszcza Górny Śląsk bardzo lekceważąco.

Na powierzchni 9 % Polski mieszka 8 milionów ludzi czyli 21 % całości mieszkańców RP.
Produkcja sprzedana przemysłu z tych dwóch regionów to 25 % całości produkcji sprzedanej Polski.
Co więcej dynamika wzrostu produkcji sprzedanej jest tu większa o ponad 10 % od średniej krajowej.
Podobnie kształtują się dane dotyczące inwestycji czy zatrudnienia.

Taką np. Chorwacje wciągamy nosem.

A napisałem to wszystko, bo zawsze uważałem Kraków za początek Polski a tendencje sparatystyczne za nieistniejące. A tu ostatnio kilka rozmów w sumie z poważnymi ludźmi i wątek tam się przewijający był podobny:
A właściwie po co nam ta Polska ?

No i masz babo placek 8O
weldon
Legenda

Postnapisał(a) weldon » 11.04.2013 19:04

Kiepura napisał(a):... zawsze uważałem Kraków za początek Polski

A Gniezno to pies? ;)

Przynajmniej Polanie, a nie jakieś Celty go założyły :mrgreen:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Postnapisał(a) Janusz Bajcer » 11.04.2013 19:11

:oczko_usmiech:

Obrazek

:lol:
auto_gt
Cromaniak

Postnapisał(a) auto_gt » 11.04.2013 20:18

Kiepura napisał(a): Panienka w miniówie pracująca w korporacji czy urzędnik pod krawatem nie wytwarzają dochodu narodowego tylko go przejadają.

NO WŁAŚNIE ... na wschodzie jest dużo ziem uprawnych i zakładów przetwórstwa spożywczego , oraz przemysł WSK , PZL Świdnik , Huta Stalowa Wola , Zakłady Chemiczne Sarzyna ( 11 km od Leżajska ) , Browar jest :D i Hortino jest Polfa Zelmer itd itp .... Można powiedzieć region jest samowystarczalny , przeżyjemy bez wielkiego przemysłu ale czy oni przeżyją bez nas ?

Na powierzchni 9 % Polski mieszka 8 milionów ludzi czyli 21 % całości mieszkańców RP.
Produkcja sprzedana przemysłu z tych dwóch regionów to 25 % całości produkcji sprzedanej Polski.

żeby te 8 melonów wykarmić trzeba siać i zbierać i jeszcze na Warszawkę wysłać , kupując chleb w sklepie robicie to machinalnie, a ile pracy trzeba włożyć ,żeby on był taki pachnący ... :?:

Moja żonka ma przepis na chlebek domowy na maślance po tygodniu w spiżarce jest dalej świeży ! bez chemii i spulchniaczy , dawno go nie robiła , muszę ją zachęcić , jak tylko z grypy wyjdzie ...
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko