Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Dzień dobry

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
kukris
Koneser

Postnapisał(a) kukris » 27.01.2013 12:27

Dzień dobry.
Słoneczna niedziela :)
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Postnapisał(a) Janusz Bajcer » 27.01.2013 13:44

Dzień dobry. :lol:
Spacerek zaliczony :hut: za chwilę obiadek :P i loty :wink: :lol:
malina1959
Koneser

Postnapisał(a) malina1959 » 27.01.2013 14:25

kukris napisał(a):Słoneczna niedziela :)

U nie też :)

Dzień dobry.
weldon
Legenda

Postnapisał(a) weldon » 27.01.2013 17:49

A to już jutro ma popłynąć?

Znów będą narzekania, tym razem, że ciepło :roll:

Dzień dobry :)
auto_gt
Cromaniak

Postnapisał(a) auto_gt » 27.01.2013 17:58

weldon napisał(a):A to już jutro ma popłynąć?

Znów będą narzekania, tym razem, że ciepło :roll:

Dzień dobry :)

Nareszcie , co za dużo to nie zdrowo ...

Porobiłem kilka fot z tą oblodzoną naturą pięknie to wygląda jak świeci słońce , ale wolę ciepło .

Dobry wieczór , dzisiaj o 21- szej film o katastrofie , oglądnę choć nic to już nie zmieni .
Vjetar
Legenda

Postnapisał(a) Vjetar » 27.01.2013 19:13

Dobry wieczór.
Wieje...mocno.
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 27.01.2013 20:27

marze_na napisał(a):Dzień dobry.

Mroźno i słonecznie.
Po kawce lecimy na łyżwy :D .

Napisz jakie postępy z córą, bo moja żona chce nauczyć moją córę bo ja nie umiem:(

Dzień Dobry Bardzo na wieczór.

Przez te mrozy w piecu mi wygasło :( Skubany zeżarł podajnik 120kg w 4ry dni. Na szczęście spóźniłem się jakąś godzinę więc nie wychłodziło chałupy.
auto_gt
Cromaniak

Postnapisał(a) auto_gt » 27.01.2013 21:33

Serce w pasy napisał(a):
Przez te mrozy w piecu mi wygasło :( Skubany zeżarł podajnik 120kg w 4ry dni. Na szczęście spóźniłem się jakąś godzinę więc nie wychłodziło chałupy.

CZE .Serce , ile płaciłeś za worek / tonę ekogroszku ? ja mam taką małą kotłownię ,że nie było miejsca na piec z podajnikiem i znalazłem trochę inne rozwiązanie , chcę porównać zwyczajnie .

Mamy tę przewagę nad gaziarzami ,że oni marzną i nie podkręcą bo koło licznika się kręcą :mrgreen:
weldon
Legenda

Postnapisał(a) weldon » 27.01.2013 22:11

auto_gt napisał(a):Mamy tę przewagę nad gaziarzami ,że oni marzną i nie podkręcą bo koło licznika się kręcą :mrgreen:

W jakim sensie? Mi się jeszcze nie zdarzyło, żeby mi się gaz ... sam zakręcił :mrgreen:

Ja w ogóle miejsca na kotłownię nie tracę. Piecyk sobie w łazience powiesiłem. Prawie go nie widać ;)
auto_gt
Cromaniak

Postnapisał(a) auto_gt » 27.01.2013 22:18

weldon napisał(a):
auto_gt napisał(a):Mamy tę przewagę nad gaziarzami ,że oni marzną i nie podkręcą bo koło licznika się kręcą :mrgreen:

W jakim sensie? Mi się jeszcze nie zdarzyło, żeby mi się gaz ... sam zakręcił :mrgreen:

Ja w ogóle miejsca na kotłownię nie tracę. Piecyk sobie w łazience powiesiłem. Prawie go nie widać ;)

Taki mi wisi w sklepie , junkers 2 funkcyjny 10 lat temu kondensaty to były Mercedesy , ale tam ma 128 mkw , a dom gdzie mieszkam stary nieocieplony i ma 280 m kw do ogrzania , więc mowy nie ma o gazowym na starym budynku , kiedyś będzie do sprzedania zapewne , bo nie mam zamiaru więcej kasy wkładać w te mury , co i tak już modernizowałem ,żeby był bardziej użyteczny dla nas .
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 27.01.2013 23:05

auto_gt napisał(a):
Serce w pasy napisał(a):

CZE .Serce , ile płaciłeś za worek / tonę ekogroszku ? ja mam taką małą kotłownię ,że nie było miejsca na piec z podajnikiem i znalazłem trochę inne rozwiązanie , chcę porównać zwyczajnie .

Mamy tę przewagę nad gaziarzami ,że oni marzną i nie podkręcą bo koło licznika się kręcą :mrgreen:

Tona Ekogroszku u mnie kosztuje 830zł/tona
auto_gt
Cromaniak

Postnapisał(a) auto_gt » 27.01.2013 23:22

Serce w pasy napisał(a):
Tona Ekogroszku u mnie kosztuje 830zł/tona

czyli podobna cena ,nie workowany , jak u mnie orzech - tylko Ty masz bliżej do kopalni , a do mnie transport jeszcze liczą te 200 km .

W moim przypadku idzie 1 tona na miesiąc w te mrozy . Piec Junkers 20 KW Supraclass S stal kotłowa 4 mm a nie jak Polskie zwykła 10 mm im grubsza tym gorzej .
Obrazek

na razie 6 lat grzeje odpukać i się sprawdza 2 razy na dobę trzeba go zasypać z góry węglem .
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 27.01.2013 23:38

Taaaa, spróbuj zostawić swój na tydzień na ferie? Nie tona a 600-700kg
auto_gt
Cromaniak

Postnapisał(a) auto_gt » 27.01.2013 23:51

Serce w pasy napisał(a):Taaaa, spróbuj zostawić swój na tydzień na ferie? Nie tona a 600-700kg

Stety , mamy jeszcze dziadka na dochowaniu 82 lata , który jest sprawny na chodzie i umyśle i w kotłowni mi się trochę wtrąca , można powiedzieć ,że dom jest przegrzany , jak był w szpitalu 6 dni to zużycie spadło o 40 % . widziałem po ilości węglarek ...

Za to Dziadek pali w piecu jak się na ferie jedzie :D

Sęk w tym że piec ma być zasypany i zamknięty , a dziadziuś tego nie pojmuje , za jego czasów się paliło - klapa otwarta i reguluje szufelkami po 2 , i tak chodzi sobie co raz , nie rozumie że otwarcie dolnej klapy sprawia, że piec jest schładzany , a ciepło szybciej ucieka do komina ... w ten sposób TONA wychodzi .

Jak mu to wytłumaczyć ?
auto_gt
Cromaniak

Postnapisał(a) auto_gt » 27.01.2013 23:52

Dobranoc wszystkim idę spać , jutro Blue Mondey.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko