Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Dzień dobry

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 31.01.2012 08:49

A ja, po kilku dniach postoju, też, wczoraj wieczorkiem, spróbowałem swojego i, przy minus 16, odpalił po kilku sekundach kręcenia.
Za to świece się rozgrzewały strasznie długo.

Tyle, że zgodnie z zaleceniami mechanika zrobiłem naście kilometrów, tak, żeby się silnik zagrzał i zdążył akumulator podładować.
Nie radził odpalać i zostawiać stojącego samochodu, bo, jak mówił, nic to nie da.

Zdjęcia pokażę, jak nad Wisłę pójdę.
Może tylko tyle, ze jak wracałem ze stadionu, ciemno już było, więc niewyraźne, to taki widoczek miałem:

Obrazek
dejavu032
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) dejavu032 » 31.01.2012 08:50

ja miałam tylko -11... ale w zaciszu, więc obstawiam że było -14 lub -15 :)

ale dzisiaj chyba było lepiej z odpalaniem, bo wczoraj na poznańskich drogach około 6:30 były dosłownie pustki 8O a dzisiaj ciut większy ruch
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 31.01.2012 08:55

weldon napisał(a):Nie radził odpalać i zostawiać stojącego samochodu, bo, jak mówił, nic to nie da.

Trzymam obroty na ok. 2 tys więc jakbym jechał.

:wink:
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 31.01.2012 09:04

Jacek S napisał(a):
weldon napisał(a):Nie radził odpalać i zostawiać stojącego samochodu, bo, jak mówił, nic to nie da.

Hmmmm, moim zdaniem odpalić i pozostawić też przynosi pozytywny skutek. Olej w silniku się podgrzeje a przecież to chyba jest najważniejsze. Rozładowanie akumulatora zapobiegam tym, że wyłączam światła. Pochodzi z 5 min. i wyłączam.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 31.01.2012 09:08

Chyba włączasz światła?
On coś wspominał o pracy całego zespołu pod obciążeniem, że wtedy są efekty.

Nie wiem. Nie znam się :)

W razie czego jeżdżę teraz na benzynie :D
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 31.01.2012 09:14

weldon napisał(a):W razie czego jeżdżę teraz na benzynie :D

I to jest dobre rozwiązanie. :D

Tak sobie myślę, że wobec wyżej wspomnianych problemów z dieslami, drogiego serwisowania i przede wszystkim wyższych obecnie cen ON, za parę lat staną się gatunkiem wymarłym na naszych drogach.

Dzień dobry.

Za oknem słonecznie, -12. Mój 15-latek na benzynie odpalił za pierwszym razem.
Ostatnio edytowano 31.01.2012 09:29 przez greenrs, łącznie edytowano 1 raz
franko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) franko » 31.01.2012 09:23

Dzień dobry.
Minus 16. Będzie gorzej tak gadają.
Moja Viki odpaliła za pierwszym razem. Benzyna. Ale bateria nowa
z listopada.
PZDR.
Sylwetka...
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sylwetka... » 31.01.2012 09:45

Dzień dobry 8)
Słonecznie, mroźno -18 z rana, teraz -12 ale termometr w słońcu :twisted:
Narzekaliśmy, że szaro buro, plucha, no to mamy wreszcie zimę :twisted:
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 31.01.2012 09:57

Jacek S napisał(a):

A ja mam do Alfa Centrum 150 m.

Zostawiam tam samochód na dolnym parkingu, z kartka za szybą, że nie mogę "rozbroić" alarmu, szukam serwisanta.
Przepraszam.

4 dzień i nic :P :P :P

Samochód stoi w różnych miejscach każdego dnia, ale biorąc pod uwagę ile samochodów jest na parkingu zaraz po otwarciu, to chyba ochroniarze mają na to "wylane" :roll:
Ostatnio edytowano 31.01.2012 09:59 przez kaszubskiexpress, łącznie edytowano 1 raz
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 31.01.2012 09:59

greenrs napisał(a):Tak sobie myślę, że wobec wyżej wspomnianych problemów z dieslami, drogiego serwisowania i przede wszystkim wyższych obecnie cen ON, za parę lat staną się gatunkiem wymarłym na naszych drogach.

No nie wiem ...

Mimo wszystko sprawność diesla jest o tyle wyższa, że pozostaje jeszcze różnica w spalaniu.

No i dynamika jazdy.

Fakt, że jest głośniej, ale jednak, przynajmniej u mnie, koszty użytkowania diesla są mniejsze, a komfort jazdy bez porównania większy.

Znajomy Hondą CRV w benzynie już dawno przesiadł się na mniejszy samochód, bo 16 litrów po mieście zaczęło go wykańczać, a moje 9-10 oleju jest do przyjęcia :)

Żeby się tylko te diesle szybciej nagrzewały, bo dziś to ważne się zrobiło :D
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 31.01.2012 10:02

weldon napisał(a):W razie czego jeżdżę teraz na benzynie :D

Jak masz wybór to masz luksus. :lol:
Przecież nie będę kupował następnego samochodu na kilka tygodni mrozu. Przeczekam sobie. :wink:
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 31.01.2012 10:12

weldon napisał(a):
greenrs napisał(a):Tak sobie myślę, że wobec wyżej wspomnianych problemów z dieslami, drogiego serwisowania i przede wszystkim wyższych obecnie cen ON, za parę lat staną się gatunkiem wymarłym na naszych drogach.

No nie wiem ...

Mimo wszystko sprawność diesla jest o tyle wyższa, że pozostaje jeszcze różnica w spalaniu.

Z tym gatunkiem wymarłym to oczywiście przesada :D
Ale cena ON była na pewno czynnikiem motywującym wielu do zakupu diesla.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 31.01.2012 10:33

Wiesz, kiedyś, jak królowały "traktory" to pewnie tak, natomiast wraz ze wzrostem ilości elektroniki i sprawności i kultury jazdy, to przypuszczam, że często, tak jak u mnie, przeważyła dynamika jazdy i spalanie.

Mimo wszystko nadal jest o wiele niższe przy lepszych osiągach, niż benzyna.

Oczywiście porównując podobne samochody.

Nadal i pewnie jeszcze długo to się nie zmieni, dla kogoś, kto przejeżdża rocznie konkretna ilość kilometrów w trasie, benzyna nie będzie się opłacała.

Co innego w mieście. Na krótkie odcinki diesel jest nieekonomiczny.

Wiem coś o tym, bo tak jeżdżę .. :)
Zmieniam, żeby się nie zastał, od czasu do czasu na małego, ale to nie ta sama jazda.

Jakbym gokartem jeździł :D

Rozsądek podpowiada benzynę, ale serce woła o diesla.

Widok w lusterku wstecznym na zielonym rekompensuje zmartwienia związane ze spalaniem :lol:
twister07
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) twister07 » 31.01.2012 10:41

Dzień dobry słonecznie :)
i niestety korkowo :?

Moi drodzy, dla tych co nie zaglądają w każdy zakątek forum zostawiam linka z prośbą o wsparcie. Wiem, że na Was można liczyć :)
kleeberg
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kleeberg » 31.01.2012 12:40

Dzień dobry

Słoneczko i mróz :D i jest ok. :D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko