Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Dzień dobry

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 09.06.2011 08:24

Ja na upał narzekałem, ale tak przekornie.

Natomiast nie cierpię duchoty, bo momentalnie jestem mokry, jakbym wyszedł z basenu.
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 09.06.2011 08:27

Przy takiej pogodzie jak była ostatnio to saunę to ja mam za darmo :twisted: wystarczy, że wejdę na niedocieplony strych :lol: a tam z 80*C jak nic :twisted:
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 09.06.2011 08:41

weldon napisał(a):
Serce w pasy napisał(a):Wiecie, że do dyskontów trafiają piwa drugiej kategorii? Nie ma nic za darmo, niestety.

Takie do natychmiastowego spożycia :D

Ja wtedy nie pijałem, ale pamiętam, jak robotnicy wychodzili z huty i mieli do wyboru albo takie lepsze, chłodniejsze, z aluminiowych beczek albo bliżej, ale ciepłe, w takich pękatych butelkach, niepasteryzowane Królewskie.

Zawsze tam jakieś farfocle pływały, ale tym bardziej spragnionym to nie przeszkadzało :D

Dlatego przed zakupem była procedura odwracania butelki do góry nogami - czy ilość farfocli jest do zaakceptowania czy nie...takie było piwo w małych "granatach"...Morskie się nazywało...echhhh.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 09.06.2011 08:50

O, z taką nazwą się nie spotkałem :D
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 09.06.2011 08:52

Co do piwa to:

KLIK

BALI HAI

620 ml, 5%, pilsner

Browar: PT Bali Hai Brewery Indonesia www.balihaibeer.com

Reklamują się abym nieważne kim jestem był "be real" ja to tłumaczę bym był rzeczowym!
OK! Rzeczowo: straszny sikacz o australijskim rodowodzie. W Australii to chyba mają w chłodnicach samochodów, a tu każą nam to pić - co za koszmar!

Zwyczajnie wody tam jest strasznie dużo, a czegokolwiek więcej nie ma. No może jest te 5% alko. Łatwo kopnąć bekę spirytusu do kadzi, ale trudniej już robić czary mary ze słodem i chmielem...

Jak to jest wg. nich "rich in taste" to nasza "Zemsta Jędrzejowa" była zawiesista jak miód z wełną mineralną i pianą montażową na wierzchu (na dwa palce).
Arek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Arek » 09.06.2011 09:01

Jacek S napisał(a):
weldon napisał(a):
Serce w pasy napisał(a):Wiecie, że do dyskontów trafiają piwa drugiej kategorii? Nie ma nic za darmo, niestety.

Takie do natychmiastowego spożycia :D

Ja wtedy nie pijałem, ale pamiętam, jak robotnicy wychodzili z huty i mieli do wyboru albo takie lepsze, chłodniejsze, z aluminiowych beczek albo bliżej, ale ciepłe, w takich pękatych butelkach, niepasteryzowane Królewskie.

Zawsze tam jakieś farfocle pływały, ale tym bardziej spragnionym to nie przeszkadzało :D

Dlatego przed zakupem była procedura odwracania butelki do góry nogami - czy ilość farfocli jest do zaakceptowania czy nie...takie było piwo w małych "granatach"...Morskie się nazywało...echhhh.

U mnie była Warka w granatach. Co tam farfocle... myszy trafiały się w butelkach
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 09.06.2011 09:13

weldon napisał(a):O, z taką nazwą się nie spotkałem :D

Obrazek
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 09.06.2011 09:47

Arek napisał(a):
U mnie była Warka w granatach.

W Poznaniu to piwo czarnkowskie jest sprzedawane w takich pękatych 0.33 butelkach. Ma wielu fanów.

dzień dobry
Arek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Arek » 09.06.2011 09:51

longtom napisał(a):W Poznaniu to piwo czarnkowskie jest sprzedawane w takich pękatych 0.33 butelkach. Ma wielu fanów.

Nie tylko w Poznaniu. Kupuję je czasami, mam taki sklepik z piwami świata na Koszykowej tuż przy Placu Konstytucji :)

Słyszałem, że Browar Czarnków poszedł niedawno w prywatne ręce, oby tylko nadal warzyli co warzą :)
twister07
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) twister07 » 09.06.2011 10:07

Dzień dobry,

słońce się nieśmiało przebija i nadal duszno :)

weldon napisał(a):

A ja wczoraj miałem urwanie chmury, burze z piorunami i gradobicie takie, że się grad w sterty pozbierał.
A wszystko na tak wąskim terenie, że mi żona i dzieciak nie uwierzyły.

Dopiero zdjęcia im pokazałem.

Wam nie pokaże, bo i tak nie uwierzycie ... ;)

to z tej chmury co się cziła do mnie po 16?

a zdjęcia i tak pokaż :D
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 09.06.2011 10:12

Arek napisał(a): mam taki sklepik z piwami świata na Koszykowej tuż przy Placu Konstytucji :)

Był czas, że bywałem często w tej okolicy, na al. Przyjaciół.
Sklepu z piwami wtedy jeszcze tam nie było. :wink:
Josko Bulic
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Josko Bulic » 09.06.2011 10:30

Dobar dan z chmurowatog-burowatog-żimnog Poznańa :D
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 09.06.2011 10:38

Janusz Bajcer napisał(a):
weldon napisał(a):O, z taką nazwą się nie spotkałem :D

Obrazek

Miałem na myśli "granat".

Pamiętam, że, swego czasu, te butelki, z jakiegoś powodu, wycofano ze sprzedaży, tak jak oranżadówki.

Teraz, jak widzę i jedne i drugie wracają.

twister07 napisał(a):to z tej chmury co się cziła do mnie po 16?

a zdjęcia i tak pokaż :D

Dokładnie. Kilka minut po 16 to było. A zdjęcia mam w domu.
hajduczek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) hajduczek » 09.06.2011 10:56

Serce w pasy napisał(a):
hajduczek napisał(a):Obrazek

w Biedronce
chyba dobra cena co nie :D .....1,79 butelka Carlsberga 0,5 l

Wiecie, że do dyskontów trafiają piwa drugiej kategorii? Nie ma nic za darmo, niestety.

ja tam piwanie nie piję ,to mi wszystko jedno :lol: .....ale chciałam piwoszy zadowolić :wink: ......a co "drugiej kategorii" to te dyskontowe taie piwa to na pewno nie pierwsza klasa...ale jeśli chodzi o produkty "firmowe" to nie byłabym taka pewna.

bo czy aby na pewno taki Carlsberg ryzykował by swoją renomę sprzedając jakiegoś "sikacza" w swojej oryginalnej butelce...z pełną oryginalną nazwą,pojemnością,etykietą,bez opisu ,że to jakaś 2 kategoria :?: :?: :?: :?: :?:
chyba nie byłoby to logiczne,bo stracili by więcej jeśli klienci zniechęciliby się do ich wyrobów po wypiciu tego "dyskontowego.......ja bym raczej powiedziała ,że jest to świetna reklama i sposób na złapanie nowego klienta.....ale być może się mylę

dzień dobry....fajowo ,bo chłodnawo ....a do tego wolne :D
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 09.06.2011 12:56

Cześć Viola, a ja, w ramach promocji, proponuję coś takiego:

Obrazek

Jak znalazł dla tych, co się chcą na wyspę dostać, a most zablokowany ;)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko