Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Dzień dobry

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
telepol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) telepol » 02.04.2011 09:25

maslinka napisał(a):
Leszek Skupin napisał(a):
Co wy tacy wszyscy chorzy :?: Wiosna idzie ciepło się robi.... :D

No właśnie nie wiem! :(

Trafia mnie coś, że za oknem tak ciepło, a ja muszę w łóżku leżeć :evil:

coraz częściej występujące alergie na pyłki itp :(
telepol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) telepol » 02.04.2011 09:28

weldon napisał(a):Plus 10 jest, to się chyba nie poparzę ...

Jak się fachowo nazywa taki hydrauliczny podnośnik od tylnej klapy, albo od maski, albo od tylnej szyby?
Amortyzator? Podnośnik? Ciągle zapominam :?

I jak to kupić? Pomierzyć rozciągnięte i ściśnięte? Średnice tłoka i średnice obudowy spisać?
Gdzie to w ogóle szukać?

teleskopy pneumatyczne :)
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 02.04.2011 09:33

telepol napisał(a):teleskopy pneumatyczne :)

Właśnie ... teleskopy ... Tyle tego na co dzień mam koło siebie, a nie potrafię tej nazwy zapamiętać.

To w tych cenoporównywarkach takie rzeczy też występują?
Musze poszukać, bo omal, na myjni, chłopaka klapa nie zabiłem ... teleskop mi puścił :D
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 02.04.2011 09:36

telepol napisał(a):
maslinka napisał(a):

dlatego tej cholernej wiosny nie lubię!
telepol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) telepol » 02.04.2011 09:36

weldon napisał(a):
telepol napisał(a):teleskopy pneumatyczne :)

Właśnie ... teleskopy ... Tyle tego na co dzień mam koło siebie, a nie potrafię tej nazwy zapamiętać.

nie przejmuj się pracuje w motoryzacji i czasami myli mi się filtr paliwa z olejowym (dobrze że tylko w teorii a nie praktyce)
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 02.04.2011 09:37

Aaaajj tam zimy nie lubię, wiosny nie lubię, jesieni nie lubię...... latem straszliwe upały....

:lool:
telepol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) telepol » 02.04.2011 09:38

BeJur napisał(a):dlatego tej cholernej wiosny nie lubię!

mam to co roku z synem, masakra
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 02.04.2011 09:39

BeJur napisał(a):
telepol napisał(a):
maslinka napisał(a):

dlatego tej cholernej wiosny nie lubię!

Coś w tym jest!
Całą zimę byłam zdrowa. Hartowały mnie wyjazdy na narty. A jak wiosna "wybuchła", to nie umiem oddychać :roll:
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 02.04.2011 09:40

Leszek Skupin napisał(a):Aaaajj tam zimy nie lubię, wiosny nie lubię, jesieni nie lubię...... latem straszliwe upały....

:lool:

zimę lubie, lato lubię, jesień spoko - wiosna masakra, jako jedyna z naszej piątki nie mam alergii na wiosnę ...
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 02.04.2011 09:40

Obrazek

A mi się jakiś taki odstojnik wody w paliwie, czy jak to się tam nazywa, pomylił z filtrem wodnym.

Dopiero się wszyscy zastanawiali, jak palnąłem, żeby w dieslu filtr wodny sprawdzić :lol:
telepol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) telepol » 02.04.2011 09:41

maslinka napisał(a):Coś w tym jest!
Całą zimę byłam zdrowa. Hartowały mnie wyjazdy na narty. A jak wiosna "wybuchła", to nie umiem oddychać :roll:

może trochę tragizuję ale obecna modyfikowana żywność, otaczająca nas chemia tak wpływa na nas że nasz organizm jest coraz bardziej podatny na różne infekcje i uczulenia
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 02.04.2011 09:41

dzięki Weldon :)
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 02.04.2011 10:04

Alergie się leczy 8) mój brat został wyleczony z alergii mój syn też.... 8) Czas iść do alergologa i zacząć się LECZYĆ a nie niwelować skutki. Jest to dość długotrwały proces (nawet kilka lat), ale ze względu na chorobę przewlekłą jaką jest alergia NFZ refunduje leki 8)
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 02.04.2011 10:10

Leszek Skupin napisał(a):Alergie się leczy 8) mój brat został wyleczony z alergii mój syn też.... 8) Czas iść do alergologa i zacząć się LECZYĆ a nie niwelować skutki. Jest to dość długotrwały proces (nawet kilka lat), ale ze względu na chorobę przewlekłą jaką jest alergia NFZ refunduje leki 8)

pomyliłam się w obliczeniach - tylko trójka z piątki ;)
Najstarsze dziecko wyszło z alergii, znaczy się zostało przez matkę i lekarza wyprowadzone, niestety zostało mu uczulenie na wełnę, w domu jestem w stanie go "utrzymać" w zdrowiu, niestety wyjazdy szkolne - leki, leki i różnie bywa.
Pozostali - tylko wiosna i Bartek dostakowo jakieś sierpniowe trawska - nie jest to stan, który wymaga ostrego leczenia. Jest to upierdliwe.
Nie pisz proszę o refundacji leków... bo mi się ciśnienie podnosi, niektóre wdechy - tak, ale nie wszystko. Nie jest to astma - więc mam wg NFZ zdrowe dzieci.
Ostatnio edytowano 02.04.2011 10:11 przez Bea.ta, łącznie edytowano 1 raz
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 02.04.2011 10:10

Leszek Skupin napisał(a):Alergie się leczy 8) mój brat został wyleczony z alergii mój syn też.... 8) Czas iść do alergologa i zacząć się LECZYĆ a nie niwelować skutki. Jest to dość długotrwały proces (nawet kilka lat), ale ze względu na chorobę przewlekłą jaką jest alergia NFZ refunduje leki 8)

A co wtedy, jak teoretycznie się jej nie ma...?

W dzieciństwie byłam uczulona na pleśnie i jakieś pyłki. Potem jakby mi przeszło, a od paru lat czuję, że wróciło - objawy typu duszący kaszel, nieprzerwany katar.

Z tym, że jak robiłam testy, nic nie wyszło. A wyraźnie czuję, że to alergia, bo dopada mnie zawsze wiosną i objawy są charakterystyczne.
Samo uczulenie nie jest wielkie i w moim przypadku na pewno nie ma czego leczyć. Ale problem polega na tym, że na "bazie" tej alergii rozwijają się u mnie różne infekcje. Zaczyna się niegroźnie, a potem rozwija się jakieś choróbsko...
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko