Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Drzewo genealogiczne

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
VOID
Cromaniak
Drzewo genealogiczne

Nieprzeczytany postnapisał(a) VOID » 05.05.2012 06:30

temat umieszczam tu... chyba dobre miejsce. Jeśli MOD uważa inaczej to niech przeniesie w inne..

Jak w temacie... nie chodzi mi o poszukiwanie rodziny na cropli ( choć nigdy nie wiadomo 8) )..
Staram się odnaleźć swoje korzenie.. Jeżeli ktoś również poszukuje swoich przodków to chętnie skorzystam z jego cennych rad...
Chodzi mi o wskazówki praktyczne gdzie i jak a nie informacje, że mam sobie wpisać w googlarce bo tam jest wszystko.

No i chętnie się dowiem do którego pokolenia kto dotarł :)

pzdr Karol
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 05.05.2012 09:12

Hej. Udało mi się dotrzeć do danych pra......dziadków, z których jedno urodziło sie w 1840 roku, drugie 2 lata później. Te informacje otrzymałem od najstarszych członków mojej rodziny. Jeśli chciałbym się dowiedzieć więcej, to szukałabym w księgach parafialnych.

Należy pamiętać, że nazwiska wśród pospołu pojawiły się stosunkowo niedawno.
8)
Liquid
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Liquid » 05.05.2012 09:27

Co ciekawe, drzewo genealogiczne mnie znalazło a nie odwrotnie, mianowicie odezwał się człowiek który to drzewo stworzył. Wykonał on masę pracy, jeździł właśnie po parafiach, urzędach i znalazł moje korzenie do piątego pokolenia wstecz (XVIII wiek). Teraz wiem że mój pra pra... był rzemieślnikiem na dawnych kresach wschodnich, miał siedmioro dzieci i ja jestem potomkiem jednego z tej siódemki. A autor drzewa nazywa się zupełnie inaczej niż ja i nasz wspólny "konar" drzewa rozdzielił się około dwa-trzy pokolenia wstecz.
VOID
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) VOID » 05.05.2012 10:12

wydaje mi się że temat jest ciekawy i każdego z nas w pewnym stopniu nurtuje pytanie... gdzie są moje korzenie...
Ja dotarłem na razie do 3 pokolenia od strony dziadka mojego ojca.
Potem ślad się troszkę urywa... bo to kresy wschodnie. Parafię spalili i nie wiem czy coś się zachowało ze starych ksiąg.
Czekam na dalsze wpisy
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 05.05.2012 14:23

Do mnie zgłosił sie na NK jeden gościu, który ma takie nazwisko jak moje i pogadaliśmy trochę i on właśnie zajmuje się odszukiwaniem genealogi osób o moim nazwisku. Gościu mieszka w Paryżu i bywa w Polsce. Tak dla pokazania swych możliwości przesłał mi dane o mojej rodzinie do dziadka włącznie z podaniem numeru kwatery z cmentarza w Zgorzelcu gdzie dziadek leży pochowany. Wiedział więcej niż mój ojciec. Ojciec na tym grobie to był chyba raz, symboliczny grób jest w Mińsku Mazowieckim, tam gdzie leży brat i matka mojego ojca. Jako, że nie byłem zainteresowany to odpuściłem temat. Była w necie taka stronka , teraz nie pamiętam nazwy, która właśnie zajmowała się tym tematem, genealogii. Wpisywało się nazwisko i coś tam dalej działało.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 05.05.2012 14:26

VOID
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) VOID » 06.05.2012 11:26

widziałem,
na krewniakach jestem zalogowany od dawna...
właśnie znalazłem osobę która prawdopodobnie jest gałęzią naszej rodziny...
jednak facebook czyni cuuuuda 8)
atands
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) atands » 06.05.2012 20:39

Do zainteresowanych poszukiwaniami krewnych - polecam archiwa Mormonów: https://www.familysearch.org/

U Nich zbawiać można wstecz i zaocznie, więc poszukują ksiąg parafialnych z całego świata w celu zbawienia przodków - a przy okazji skanują wszystko i udostępniają. Można zamówić mikrofilmy i je obejrzeć w ich siedzibach w Polsce - i mają olbrzymie bazy z Kresów
telepol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) telepol » 11.05.2012 18:56

mnie również znalazła osoba która stworzyła drzewo genealogiczne, okazało się że praktycznie cała moja rodzina od strony ojca jak i matki pochodzi z centralnej polski (sieradz, łódź, kalisz). Ciekawostka jest taka, choć mieszkam w powiecie jeleniogórskim to od zawsze ciągnęło mnie w województwo łódzkie (podświadomie)

może ktoś z cro.pl pochodzi z rejonów które wymieniłem i jesteśmy spokrewnieni :P :P

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone