Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Droga przez Bośnię

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Sylwetka...
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sylwetka... » 08.07.2016 16:29

arabesqa74 napisał(a):Przeglądam mapę i nasuwa mi się pytanie: którędy najlepiej jechać z Mostaru na Pelješac, żeby nie utknąć w Metković. Raczej nie będziemy płynąć promem, więc wolałabym zaoszczędzić czas i km i jakąś możliwą drogą dojechać na miejsce. Nie mogę namierzyć nigdzie informacji, które przejścia graniczne BiH są dostępne dla wszystkich, a które tylko dla ruchu lokalnego i miejscowych.

Jakbym miała teraz jechać to tak https://goo.gl/maps/cXhvvtFHhVP2, pytanie tylko jakiej jakości jest droga od Medziugorie do wjazdu na A1, ciężko przewidzieć kiedy w Metković jest luźno, chyba tylko z samego rana. W zeszłym roku właśnie jadąc z Mostaru, utknęliśmy na 3,5 godziny w korku :/ wiedziałam, że się tam stoi, bo to nie pierwszy nasz raz ale nie sądziłam, że tak się zapcha w poniedziałek.
Marta_82
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marta_82 » 08.07.2016 16:59

arabesqa74 napisał(a):Ładnych parę godzin macie do Sarajewa. Jedziemy podobnie z mazowieckiego, ale my nocujemy na granicy H/HR (miał być Budapeszt, ale niestety nie tym razem) i dopiero stamtąd ruszamy do Sarajewa, gdzie mamy kolejny nocleg. Nie wiem jakie macie plany. Nam zależy na zwiedzeniu po drodze kanionu Vrbasu i Sarajewa, a to dla nas nie do zrobienia bez "międzynoclegu".

My planujemy tylko nocleg i potem dalszą podróż do Czarnogóry.
szpecgos
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) szpecgos » 08.07.2016 17:32

arabesqa74 napisał(a):Przeglądam mapę i nasuwa mi się pytanie: którędy najlepiej jechać z Mostaru na Pelješac, żeby nie utknąć w Metković. Raczej nie będziemy płynąć promem, więc wolałabym zaoszczędzić czas i km i jakąś możliwą drogą dojechać na miejsce. Nie mogę namierzyć nigdzie informacji, które przejścia graniczne BiH są dostępne dla wszystkich, a które tylko dla ruchu lokalnego i miejscowych.

Jechałbym na Stolac i później chyba Slano.Z Buny na Poprati bez problemu, M6 też bo w 2012 tak jechałem ale z Trebinje. Ten odcinek 15km R426 myślę że spokojnie przejedziesz. Ze Stolac do Neum też da się przejechać chyba, ale mają robić albo już robią tam nawierzchnię więc ciężko powiedzieć jak to będzie w praktyce wyglądało. Jak bez promu to po co przebijać się przez przejście i Neum
arabesqa74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) arabesqa74 » 08.07.2016 19:02

Dzięki Wam bardzo. Dokładnie, nie chcę kierować się na Ploče, tylko na Zaton Doli.
szpecgos, gdzie znalazłeś info o remoncie nawierzchni za Stolac do Neum?
Sylwetka..., nie pamiętam, czy drogą, którą proponowałaś, nie wracaliśmy w ub.r. z Medziugorie. Ok, bez sensacji.
W tym roku niestety to całkiem nie po drodze.
Dr Seselj
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dr Seselj » 09.07.2016 20:06

Chciałem tylko zwrócić uwagę, że przejście graniczne Slano/Orahov Do jest przeznaczone tylko dla obywateli HR i BiH. Niedaleko znajduje się międzynarodowe przejście Cepikuće/Trebimlja.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 09.07.2016 20:47

Dr Seselj napisał(a):Chciałem tylko zwrócić uwagę, że przejście graniczne Slano/Orahov Do jest przeznaczone tylko dla obywateli HR i BiH. Niedaleko znajduje się międzynarodowe przejście Cepikuće/Trebimlja.

Czy info, że Slano/Orahov Do tylko dla HR i BiH to pewne? Coś się zmieniło w ostatnim czasie? Pytam, bo było kilka wpisów Rodaków, którzy potwierdzali przejazd... Ta droga na przejście Cepikuce jakoś nie wygląda zachęcająco... Wyjeżdżam 16.07, przejazd przez Bośnię na Peljesac (z noclegiem w Banja Luka) i planowałem się przebić przez Slano.
arabesqa74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) arabesqa74 » 09.07.2016 22:52

veron73 napisał(a):
Dr Seselj napisał(a):Chciałem tylko zwrócić uwagę, że przejście graniczne Slano/Orahov Do jest przeznaczone tylko dla obywateli HR i BiH. Niedaleko znajduje się międzynarodowe przejście Cepikuće/Trebimlja.

Czy info, że Slano/Orahov Do tylko dla HR i BiH to pewne? Coś się zmieniło w ostatnim czasie? Pytam, bo było kilka wpisów Rodaków, którzy potwierdzali przejazd... Ta droga na przejście Cepikuce jakoś nie wygląda zachęcająco... Wyjeżdżam 16.07, przejazd przez Bośnię na Peljesac (z noclegiem w Banja Luka) i planowałem się przebić przez Slano.

Przyłączam się do prośby o informacje :smo:
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 10.07.2016 07:32

veron73 napisał(a):

Slano - Orahov Do Granični Prijelazi ma kategorię IV przejścia w BiH (spis wszystkich GP), czyli przejście dla ruchu lokalnego, jednak czasem Służba Graniczna nie robi problemu dla innych obywateli, jak w przypadku usera san95:
san95 napisał(a):Warto podkreślić bliskość tego miejsca z nadmorskiej Chorwacji. Dojazd ze Stonu nie zajął więcej niż godzinę, przejście Slano - Orahov Do, jest bezproblemowe (panowie maksymalnie znudzeni).

jednak przepuszczenie - przypuszczam :) - zależy od ich dobrej woli, co praktykowałem również, choć nie na tym przejściu ale na innych dla ruchu lokalnego
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 10.07.2016 07:37

Dr Seselj napisał(a):Niedaleko znajduje się międzynarodowe przejście Cepikuće/Trebimlja.

skąd ta informacja tak z ciekawości, ponieważ wg listy z postu powyżej to przejście również jest zakwalifikowane jako IV, dla ruchu lokalnego, nie byłem, pytam
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 10.07.2016 08:17

te kiero napisał(a):
veron73 napisał(a):

Slano - Orahov Do Granični Prijelazi ma kategorię IV przejścia w BiH (spis wszystkich GP), czyli przejście dla ruchu lokalnego, jednak czasem Służba Graniczna nie robi problemu dla innych obywateli, jak w przypadku usera san95:
san95 napisał(a):Warto podkreślić bliskość tego miejsca z nadmorskiej Chorwacji. Dojazd ze Stonu nie zajął więcej niż godzinę, przejście Slano - Orahov Do, jest bezproblemowe (panowie maksymalnie znudzeni).

jednak przepuszczenie - przypuszczam :) - zależy od ich dobrej woli, co praktykowałem również, choć nie na tym przejściu ale na innych dla ruchu lokalnego

Znalazłem takie coś: Aktualizacja wykazu przejść granicznych, o których mowa w art. 2 ust. 8 rozporządzenia (WE) nr 562/2006 Parlamentu Europejskiego i Rady ustanawiającego wspólnotowy kodeks zasad regulujących przepływ osób przez granice (kodeks graniczny Schengen) - C 242/2 z 08.2013 (nie mogę wkleić linka więc w takiej formie... można wyguglać)
Jak widać w tym wykazie przejście jest dostępne ale w ograniczonych godzinach. Problem w tym, że wykaz ten jest do rozporządzenia, które zostało w kwietniu 2016 zniesione tym rozporządzeniem: ROZPORZĄDZENIE PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (UE) 2016/399

z dnia 9 marca 2016 r.

w sprawie unijnego kodeksu zasad regulujących przepływ osób przez granice (kodeks graniczny Schengen) - L 77/1 z 03.2016.
A niestety nie znalazłem wykazu do nowego rozporządzenia. Jestem laik w tych tematach i nie wiem, czy wraz z uchyleniem całego rozporządzenia uchylane są pozostałe regulacje do niego czy wykaz pozostaje ważny do czasu przekazania przez kraj członkowski nowego...
mariusz6919
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz6919 » 10.07.2016 11:21

szpecgos napisał(a):Witam,

Czy ktoś ma może porównanie tras przez Sarajewo
https://goo.gl/maps/YxiNr9o66Jw

I przez Livno
https://goo.gl/maps/5SVfhpFB2a42

Przerabiałem już trasę przez Trebinje-Mostar-Jablanice-Jajce-Banja-Luke więc ta raczej mnie nie interesuje.
Jazda w połowie sierpnia w sobotę od rana. Czy w rejonie Sarajewa można spodziewać się jakiś większych korków? Na A1?

Myślałem o drodze Neum-Stolac ale podobno średnia z tego co wyczytałem i dopiero ma być robiona więc musiałbym jechać przez Metkovic.
Za Livno przemawia ominięcie Metkovic gdzie też można postać (w Arzano chyba raczej powinno być pusto) i pewnie mniejszy ruch ciężarowych(czy w BiH mogą jechać w weekend?)

Plan jest tak aby do wieczora dojechać do Budapesztu dlatego szukam optymalnej wersji.

Witam, czy ta trasa przez Livno jest bardzo górzysta
Dr Seselj
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dr Seselj » 10.07.2016 17:23

http://www.mup.hr/MainPu.aspx?id=14491
Informację o statusie przejść wziąłem z powyższej strony Dubrownickiej komendy policji.
Na przejściach pogranicznych można próbować szczęścia, ale gwarancji nie ma.
Natomiast szczerze polecam przejazd trasą przez Trebinje i Sutjeskę drogą M20 do Focy, i dalej M18 na północ do Sarajewa. Dobra i bardzo widokowa droga, a ruch prawie żaden.
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 10.07.2016 20:25

to faktycznie mamy rozbieżne info, choć mz raczej Dubrovnicka Policija będzie zapewne lepiej poinformowana, więc Slano-Orahov Do można próbować
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 10.07.2016 20:32

A jechał ktoś przez Cepikuće/Trebimlja? Wg google maps droga na Slano wyższej kategorii, natomiast Here maps kieruje przez Cepikuće/Trebimlja? Skoro Cepikuće/Trebimlja jest międzynarodowe to droga nie jest najgorsza?
Sol-Wagon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sol-Wagon » 10.07.2016 21:39

Dr Seselj napisał(a):Natomiast szczerze polecam przejazd trasą przez Trebinje i Sutjeskę drogą M20 do Focy, i dalej M18 na północ do Sarajewa. Dobra i bardzo widokowa droga, a ruch prawie żaden.

jak z jakością nawierzchni Trebinje-Foca?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Droga przez Bośnię - strona 35
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone