Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

droga do Splitu przez Niemcy

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 30.05.2007 12:07

axmann napisał(a):witam

W Niemczech masz remonty autobanhy w kierunku południowym na odcinkach nawet kilkudziesięciu km.

z tymi remantami to jestes tendencyjny
a co moze w czechach nie ma remontow?

pozdrawiam

Jak jechałem w czasie weekendów majowych, to ZERO. Nie wierzysz, nie musisz.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 30.05.2007 12:08

piotrek.k napisał(a):Konin
Miedzylesie (Boboszow)
SPLIT

1299 km
23:20 h

Konin
Hof
Split
1750 km
22.44 h

Informacja z Map24

Teoretycznie wybrał bym drogę przez Niemcy ale faktycznie jeżeli są jakieś remonty to zostaje droga przez czechy.

450 km różnicy jest powalające....
marcin_00
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcin_00 » 30.05.2007 12:12

Jechałemz lodzią w zeszlym roku przez Niemcy. Prawie 300km więcej, niż przez Czechy. Odczucia mam mieszane. w Niemczech więcej na autobahnie nie pojedziesz niż 90-100km/h
120 kosztowalo mnie 30 euro i to po dyskusjach.

????????????
Oczywiście na autostradzie są ograniczenia do 120 , 130 km/h,
ale za przekroczenie prędkości o 10/15 km/h raczej przymykają oko - nawet na polaczków.
Na pewno jest inaczej traktowany kierowca który za sobą "coś ciągnie",
sam byłem świadkiem jak ciągnięta przyczepa wyprzedziła samochód który ją ciągną i jeszcze zahaczyła inny pojazd. Dlatego pewnie mają oko na takie pojazdy, ale normalnym autkiem jedzie się bezpiecznie, szybko i bezstresowo.
Ja sam nadkładam 180 km więcej jadąc z Gdańska na Istrię , ale wolę taką opcję. Jazda przez Polskę a także Czechy (tak zawszę jeździłem), to jest tragedia (tutaj są dopiero ograniczenia :lol: :lol: :lol: ) .

Druga sprawa dotycząca jazdy przez Niemcy to którędy:
- na Berlin, Monachium, Salzburg.
- na Drezno, Regensburg, Graz.
Ja osobiście preferuję tą pierwszą alternatywę, nie lubię tej drogi przez byłą NRD : bardzo mało stacji benzynowych , brak odcinków autostrady trzy pasmowej (można wtedy troszkę bardziej wcisnąć pedał gazu), bardzo niska kultura kierowców (trochę jak w Polsce tylko że mają autostrady
:wink: :wink: ).
piotrek.k
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrek.k » 30.05.2007 12:19

FUX napisał(a):
piotrek.k napisał(a):Konin
Miedzylesie (Boboszow)
SPLIT

1299 km
23:20 h

Konin
Hof
Split
1750 km
22.44 h

Informacja z Map24

Teoretycznie wybrał bym drogę przez Niemcy ale faktycznie jeżeli są jakieś remonty to zostaje droga przez czechy.

450 km różnicy jest powalające....

450 km ale czas podobny.
Można wybrać drogę przez Niemcy którą jedziesz średnio ok 110/h lub katować samochód na zarętach zwalniając i przyspieszając co po chwilę.
Ja jadę w lipcu i sam nie wiem którą drogę wybiorę przyznam że do dzisiaj nie brałem pod uwagę autobany niemieckiej a teraz się nad tym poważanie zastanowię.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 30.05.2007 13:54

marcin_00 napisał(a):Jechałemz lodzią w zeszlym roku przez Niemcy. Prawie 300km więcej, niż przez Czechy. Odczucia mam mieszane. w Niemczech więcej na autobahnie nie pojedziesz niż 90-100km/h
120 kosztowalo mnie 30 euro i to po dyskusjach.
:wink: :wink: ).

I tak jest na dzisiaj, jak pisałem rok temu. Wcalę się z tego nie wycofuję... 8O
axmann
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) axmann » 30.05.2007 14:16

witam

Fux nie dziwie sie ze wybierasz czechy
tak jak pisalem wczesniej, dla ludzi z dolnego slaska to trasa optymalna
dla mnie jak mam jechac 3-4 godziny do wroclawia to chyba przyznasz ze mi sie nie oplaca

pozdrawiam
wlodek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wlodek » 01.06.2007 09:36

W maju byłem w Karpaczu i w obie strony jechałem oczywiście przez Niemcy
na trasie nie spotkałem żadnych remontów do samego Zgorzelca i większość odcinków jest bez ograniczeń prędkości a im dalej na południe tym lepsze autostrady. Jadąc tak ok 140-160 to średnia wyjdzie ok 115 tak mam prawie co roku, przez Czechy tekej średniej nie uzyskasz bo zaraz cię policja złapie.
Ale powtarzam ja jadę z samej północy i mam od kolegów z Dolnego Śląska ponad 500km więcej
mmrado
Plażowicz
Trasa z Wałcz/Gorzowa do PAG

Nieprzeczytany postnapisał(a) mmrado » 15.06.2007 21:37

Wyszukałem sobie taką trasę:
Kod: Zaznacz cały
http://www.viamichelin.com/viamichelin/int/dyn/controller/ItiWGPerformPage?reinit=1&strStartCityCountry=1743&strStartAddress=walcz&strStartMerged=walcz&strDestCityCountry=1752&strDestAddress=pag&strDestMerged=pag&image2.x=51&image2.y=12# startLocid=31NDNhMWwxMGNOVE11TWpjeE56az1jTVRZdU5EWTRPVGM9&destLocid=31NDRkMXExMGNORFF1TkRReU1qWT1jTVRVdU1EVXdPRE09&step1Locid=31NDF6M2oxMGNOVEl1TnpNeE56ST1jTVRVdU1qTTNPRE09&step2Locid=&vh=CAR&distance=km&strVehicle= 0&intItineraryType=4&devise=1.0|EUR&isAvoidFrontiers=false&isFavoriseAutoroute=true&isAvoidPeage=false&isAvoidVignette=false&isAvoidLNR=false&carTypeHidden=Citadine&caravaneHidden=false&typeCarbHidden=essence&autoConso=6.8&villeConso= 6&routeConso=5.6&carbCost=1.3&dtmDeparture=15/06/2007

Powyższy link jest trochę długawy trzeba go kopiować na kilka razy jak już się wklei trzeba wybrać rodzaj trasy "quickest" i jest ok omija Czechy i leci na Austrię - tylko trochę długa ale za to pokazuje 16 godzin, a przez Polskę Czechy zawsze jest około 20 godzin. Czy mam rację wybierając trase przez Niemcy. Tylko Jak jadę np z Wałcza do Szczecina 140 km to prawi zawsze jadę około 3 godzin bo po drodze parę miasteczek i wiosek i boje się tego na trasie przez Czechy i Polskę.
Northstar
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Northstar » 18.06.2007 20:35

Trzy razy jechałem do CRO z pólnocy Polski trasą przez Wrocław i Brno. Potem spróbowałem jazdy przez Niemcy i w tym roku po raz trzeci pojadę tą trasą. Nadkładam ok. 200 km, ale i tak szybciej i spokojniej docieram do celu. Z moich doświadczeń wynika, że łącznie z odpoczynkiem po drodze czas jazdy moim tempem równa się czasowi jazdy obliczanemu przez Viamichelin. Info dla mmrado. Wałcz jest dla mnie miastem przejazdowym i patrząc na twoje mapki to ja wybieram jazdę na Świecko nie na Kostrzyń i w CRO jazdę do końca autostradą a nie starą trasą przez Plitvice, tak jak to jest u ciebie. No chyba, że planujesz zwiedzić ten uroczy zakątek Chorwacji. Powodzenia
SZAKAL124
Turysta
Re: Wyjazd z Wałcza - na PAG

Nieprzeczytany postnapisał(a) SZAKAL124 » 23.06.2007 12:54

mmrado napisał(a):Witam - a ja zamierzam pojechać na Pag taką trasą http://marud.pl/mapa/map.php (są tam zrzuty ekranu z map24 ) wydaje mi sie najrozsądniej - troszke dalej ale pokazuje mi że o 4 godziny szybciej - czy to możliwe - chyba że może map24 uwzględnia korki?

witam
też wybieram tą trasę to mój 4 wyjazd 15.07.07 start z Kostrzyna
blacha
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) blacha » 25.06.2007 10:14

Jechalem ze Swinoujscia do Cro i przez Czechy i przez Niemcy...stwierdzam,ze z okolic zach-pomorskiego najlepsza ,najszybsza i najkrotsza (mimo ze najdluzsza :D ) trasa to przez Niemcy.
Odcinek ze S-ca do Karpacza wloklem sie niemal 8 godzin!! Tiry,autobusy i przelotowe miasteczka to udreka ponad moje nerwy.
Po 600km bylem umeczony jakbym juz byl na Krk-u...

Jak jechalem przez Niemcy, wystartowalem okolo 16 na prom ze s-cia, okolo 01.00 przekraczalem granice z austria...bardzo fajna droga,polecam.

A propos...w tym roku startuje na Pag w dn.03.08 rano, nocleg w Grazu...ktos wyjezdza w podobnym terminie, chetnie poznamy forumowiczow z 3-4 latkiem (jak moja corka)..
holm
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) holm » 25.06.2007 11:15

My też starujemy 03.08, z Gdańska na Peljesac (Kuciste k.Orebica), z dwójką dziećmi, ale niestety dużo starsze :(
Poprzednia strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

droga do Splitu przez Niemcy - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone