Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Do czego służy forum?

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
StaryMarek
Croentuzjasta
Do czego służy forum?

Nieprzeczytany postnapisał(a) StaryMarek » 14.08.2024 17:18

Tak jak w tytule.
Gdyż całkiem poważnie zastanawiam się do czego służy forum?
Do tej pory i od dawna wiedziałem, a może tylko myślałem, że służy do pogadania.
Forum Romanum wymyślili Rzymianie. To taki plac, rynek, gdzie każdy mógł głosić swoje mądrości, a inni go słuchali lub nie słuchali.
A On gadał dalej.
Później ta forma przeniosła się do Senatu. Tam każdy sobie pogadał, inni posłuchali i coś tam uchwalili.
Taka farma demokracji.
Myślałem że tutaj jest podobnie. Ale okazuje się że wszystko już było.
Może więc zamknąć forum i pozostawić jako bibliotekę. Każdy sobie znajdzie co chce, bo wszystko już było.

Cokolwiek bym nie napisał, jakikolwiek temat poruszył, czy zapytał to pierwsza odpowiedz - Już było, poszukaj sobie lupką.
Albo - Lupki nie umiesz używać?
I tak sobie spróbowałem i.... w czeluściach forum można znaleźć, na pozycji 1654 w wątku o 450 postach.
Watek zaczyna się od "Dojazd do Chorwacji" a na 800 pozycji jest już o wyprawie do Rumuni.
I każdy niemal rozpoczęty wątek, administracja zakopie w inny.
Bo przecież wszystko już było.
Koło wynaleziono, na księżyc polecieli, zapis binarny wymyślili.
Co tu więcej można wymyślić?
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 14.08.2024 19:29

StaryMarek napisał(a):Tak jak w tytule.
Gdyż całkiem poważnie zastanawiam się do czego służy forum?
Do tej pory i od dawna wiedziałem, a może tylko myślałem, że służy do pogadania.
Forum Romanum wymyślili Rzymianie. To taki plac, rynek, gdzie każdy mógł głosić swoje mądrości, a inni go słuchali lub nie słuchali.
A On gadał dalej.
Później ta forma przeniosła się do Senatu. Tam każdy sobie pogadał, inni posłuchali i coś tam uchwalili.
Taka farma demokracji.
Myślałem że tutaj jest podobnie. Ale okazuje się że wszystko już było.
Może więc zamknąć forum i pozostawić jako bibliotekę. Każdy sobie znajdzie co chce, bo wszystko już było.

Cokolwiek bym nie napisał, jakikolwiek temat poruszył, czy zapytał to pierwsza odpowiedz - Już było, poszukaj sobie lupką.
I tak sobie spróbowałem i.... w czeluściach forum można znaleźć, na pozycji 1654 w wątku o 450 postach.
Watek zaczyna się od "Dojazd do Chorwacji" a na 800 pozycji jest już o wyprawie do Rumuni.
I każdy niemal rozpoczęty wątek, administracja zakopie w inny.
Bo przecież wszystko już było.
Koło wynaleziono, na księżyc polecieli, zapis binarny wymyślili.
Co tu więcej można wymyślić?

Kiedyś to forum było miejscem gdzie spotykali się znajomi. Nie z netu ale w dużej części z reala. Oprócz oczywistych tematów o wypoczynku w cro, dojeździe itp to było miejsce gdzie dwa razy w roku, później raz w roku, ci znajomi sobie ludzie rozmawiali o zlotach cromaniaków. Wspominali, kminili co dalej. Rozmyślano wspólnie o przyszłości forum.Odbywały się także lokalne spotkania i o tym też się gadało. Potem to wszystko, może prawie wszystko, zdechło i to forum stało się tylko zwyczajnym forum turystycznym gdzie tak naprawdę aktywnych, wnoszących coś, jest kilkadziesiąt osób. Jako, źe już tu wszystko było to rozwinęły się wątki o innych krajach, co ratuje trochę ruch na forum.
StaryMarek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) StaryMarek » 15.08.2024 21:24

Zarejestrowałem się, bo Chorwację często odwiedzam. Raczej odwiedzamy, bo jest nas dwoje.
Pewne tematy mnie zainteresowały, chciałem też trochę swojego wkładu. Ale.... wszystko już było.
Mnie w zasadzie chodzi o to, że każdy uruchomiony temat, kilku tutejszych storpeduje na samym wstępie.
Bo już było :-)
Więc nie ma tu co robić. A na większą życzliwość to też liczyć nie bardzo można, a to wzmacnia konflikt.
Za tym idą nieprzyjemne słowa i... ban :-)
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 15.08.2024 22:25

Bo to już nie Społeczność a zbiorowisko obcych sobie ludzi. I na dodatek mundrych
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 17.08.2024 07:46

StaryMarek napisał(a):Cokolwiek bym nie napisał, jakikolwiek temat poruszył, czy zapytał to pierwsza odpowiedz - Już było, poszukaj sobie lupką.

Rzuciłem okiem na Twoje wpisy... i nie zauważyłem, że odbiega to od normy tutejszego forum; a jeśli porównam z tym co doświadczyłem na innych forach jako nowicujsz, to wręcz tutaj jest lajtowo pod względęm rekcji modów i userów na nowe wątki czy powtarzanie tematu, potoczny język, błędy ortograficzne (nie dałem kiedyś ogonka do litery "ą" i gościu mi usunął cały post) itp.
Podobne - lekko zniechęcające - reakcje miałem tutaj na początku od moderatorów czy zwykłych userów lub tych, którzy w ten czy inny sposób chcieli zaistnieć. Teraz np po banicji na nowo zaistnieli i nie chcą się przyznać, tylko wleźli tutaj i prowokowali, prowokują innych, zamiast normalnie się przyznać.

Modów tutaj jest zdecydowanie mniej niż na innych forach, dlatego może jest mniej poukładane czy rzadziej sprzątane.

StaryMarek napisał(a):Może więc zamknąć forum i pozostawić jako bibliotekę. Każdy sobie znajdzie co chce, bo wszystko już było.

Jest kilka opcji, żeby nie "bolało": wylogować się na stałe, chwile sobie odpocząć (ja tak zrobiłem w pewnym momencie) lub przetrwać taki moment formy krytyki i korzystać dalej - ja przetrwałem i jestem tutaj aktywnie już 11lat.
Tego ostatniego również Tobie życzę.
StaryMarek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) StaryMarek » 17.08.2024 15:19

te kiero napisał(a):Rzuciłem okiem na Twoje wpisy... i nie zauważyłem, że odbiega to od normy tutejszego forum

Nie koniecznie do swoich wątków się odniosłem. To wynik obserwacji innych. Ja sobie poradzę.
Co do wylogowania, to ja wiem jak to się robi. Tylko nie o to chodziło. Pytanie było raczej retoryczne.
kaeres
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaeres » 19.08.2024 11:11

No patrz takiego tematu chyba jeszcze nie było :)
Zdarza się, że forum jest nawet przydatne.
rzdrozny
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) rzdrozny » 19.08.2024 11:15

Pytanie niby retoryczne, ale i ja dorzucę swoje trzy grosze. Otóż, uważam, że to najlepsze forum w polskim internecie. Nawet bez podziału na kategorie, tematy. Ma swoje wady, ale jest skarbnicą wiedzy turystycznej, geograficznej, kulinarnej, transportowej, itp. I to nie tylko w temacie CRO czy Bałkanów, ale również w innych regionów, krajów, miejscowości. Wiele miejsc odwiedziłem tylko i wyłącznie dzięki użytkownikom tego forum.

Oczywiście, jest wiele osób, którzy wiedzą dużo i uważają, że ta wiedza jest tak oczywista, że nie warto odpowiadać tym, co pytają. Ale czy to powód do zamykania forum? Tym bardziej, że zmiany są zauważalne. Kiedyś każde inne zdanie niż mainstreamowe było szykanowane - teraz można napisać, że nie ma co mijać autostrady w Słowenii, że nie warto zabierać kartofli i słoików, że warto poprawiać wizerunek Polaka w CRO:)
dasuch
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) dasuch » 19.08.2024 19:11

Marlowe1994 napisał(a):... Potem to wszystko, może prawie wszystko, zdechło i to forum stało się tylko zwyczajnym forum turystycznym ...

To może by reanimować, może całkiem nie zdechło. Mam wrażenie, że byłeś już na forum wcześniej niż od lutego 2024 i spotkaliśmy się na którymś zlocie czy lokalnym spotkaniu.
Pozdrawiam serdecznie.
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 19.08.2024 20:33

Podobno forum służy temu aby ludzie się kontaktowali, ale gdyby ktoś chciałby napisać PW do mnie, to nie da rady. Mam zablokowane. Ale widzę, że jedna wiadomość wisi.
Pozdrav.
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 20.08.2024 05:30

dasuch napisał(a):
Marlowe1994 napisał(a):... Potem to wszystko, może prawie wszystko, zdechło i to forum stało się tylko zwyczajnym forum turystycznym ...

To może by reanimować, może całkiem nie zdechło. Mam wrażenie, że byłeś już na forum wcześniej niż od lutego 2024 i spotkaliśmy się na którymś zlocie czy lokalnym spotkaniu.
Pozdrawiam serdecznie.

Masz dobre przeczucie @dasuch. Przecież to Bocian jest, tylko przyznać się nie chce. Myślę, że nie tylko On, pojawiło się kilku nowych/starych userów.
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 20.08.2024 05:50

StaryMarek napisał(a):
te kiero napisał(a):Rzuciłem okiem na Twoje wpisy... i nie zauważyłem, że odbiega to od normy tutejszego forum

Nie koniecznie do swoich wątków się odniosłem. To wynik obserwacji innych. Ja sobie poradzę.
Co do wylogowania, to ja wiem jak to się robi. Tylko nie o to chodziło. Pytanie było raczej retoryczne.

StaryMarek napisał(a):Cokolwiek bym nie napisał

Aż zajrzałem ponownie, czy coś pokręciłem, a jednak nie... Jednak wiem, że większość nowicjuszy przerabia to o czym napisałeś, na wielu forach.
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 20.08.2024 12:35

dasuch napisał(a):

Pozdrawiam serdecznie.

Andrzej, trupa to ożywił tylko doktor Frankenstein i to tylko w literaturze :D
Także pozdrawiam :papa:

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone