Lednice napisał(a):Piękne koloseum![]()
Szkoda, że amfiteatr w Puli szpecono budując tam nowoczesną scenę i widownię. Pasuje tam jak pięść do nosa
..nie byłem w Puli ,ale widziałem na zdjęciu te niebieskie krzesełka w środku
..i mi się odechciało Puli
Roxi napisał(a):Koloseum prawie tak ładne jak w Puli
..prawie robi wielką różnicę
Calapula napisał(a):Lednice napisał(a):Piękne koloseum![]()
Szkoda, że amfiteatr w Puli szpecono budując tam nowoczesną scenę i widownię. Pasuje tam jak pięść do nosa
W ubiegłym roku zbudowali tam lodowisko. Latem.
walp napisał(a):mervik napisał(a):Idziemy teraz na Forum Romanum
...oczywiście przez bramkę![]()
przez bramkę ... Tytus Flawiusz mógłby się obruszyć.![]()
Przyjemny spacer, dzieki Twojej relacji. Dawno nie byłem, oj dawno.
...ciekawe co by Tytus powiedział ,jak by się znalazł w naszych czasach
..no to dobrze żeś tym spacerkiem się nie zmęczył
....bo słoneczko dawało ostro
mysza73 napisał(a):...mogę oglądać wszystko co związane jest z Italią,
nawet te kamienie![]()
![]()
,.
...kamienie i te wysokie sosenki
Marko66 napisał(a):Święta racja - też o tym pisałem w mojej tegorocznej relacji - statywy z lampami, rusztowania i "inne badziewie" szpecąamfiteatr w Puli w taki sposób, że właściwie nie mam ochoty nikomu jakoś szczególnie polecać tego widoku.
..podwójna święta racja
walp napisał(a):Obydwa amfiteatry są godne zwiedzenia. Podobno większość osób, która widziała rzymskie Koloseum i amfiteatr w Puli twierdzi, że wspanialszą budowlą jest ta z chorwackiego miasta.
Ja nie rozstrzygam, obie budowle są monumentalne i obie "przenoszą" nas do czasów panowania rzymskich cesarzy.
Oba obiekty należą do największych tego typu na świecie. Władze Puli stwierdziły, że skoro w przeszłości amfiteatr służył celom rozrywkowym, to dlaczego nie miałby pełnić takiej funkcji obecnie. Stąd kontrastujące z wiekowymi murami, współczesne obiekty.
Chociaż rzymskie Koloseum także bywa miejscem koncertów światowych gwiazd, np. Andrea Bocelli wystąpił
w jednym i drugim amfiteatrze.
...ale jednak trzeba zachować pewien dystans
...bo te krzesła na stałe w puli
...no i w Rzymie jest tylko kawałek sceny
c.d za chwilę

.png)
.png)
.png)
.png)