Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Do chorwacji po "płaskim"

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Mit0s
Turysta
Do chorwacji po "płaskim"

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mit0s » 17.08.2009 10:18

Witam serdecznie wszystkich forumowiczów. Po przeczytaniu przez ostatnie dwa tygodnie niezliczonej liczby postów, sugestii i zdobyciu potrzebnych informacji gdzie jechać, co zobaczyć nasunęło mi się pytanie na które odpowiedzi nie znalazłem.

Jak dojechać do południowej Chorwacji jadąc możliwie najbardziej płaską drogą. I nie chodzi mi o dziury bynajmniej ale o ilość wzniesień do pokonania.

Wyjazd z Warszawy - planowana podróż przez Słowację > Węgry. Koszty autostrad wliczone.

Dlaczego taki temat? Otóż jadę sobie oplem kadetem (91r) i zastanawiam się jak to zrobić by nie tylko nim dojechać ale także wrócić :)

Oczywiście zdaję sobie sprawę, że po "płaskim" to można nad Bałtyk jechać ale chodzi o względnie najlepszą trasę pod tym względem.

Z góry dziekuje za wszystkie sugestie. W szczególności proszę o uwagi odnośnie przedostania się przez góry polskie/słowackie oraz z Zagrzebia do Makarskiej (jedziemy przez Plitivice więc tutaj wiadomo, że starą jedynką)

Pozdrawiam
Piotrek
Gr4nd0
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gr4nd0 » 17.08.2009 10:30

Miałem podobny dylemat, gdy w tym roku zabrałem przyczepę. Nie znam drogi przez Węgry, ale generalna zasada trzymaj się autostrad. O szczegółach możemy dyskutować gdy napiszesz dokąd chcesz dojechać w Chorwacji.
Mit0s
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mit0s » 17.08.2009 10:33

Napisałem - południowa część czyli Baska Voda, Makarska etc.

No właśnie jeśli chodzi o autostrady to wiem ale na przykład Polska > Słowacja i przejazd przez góry to już sprawa indywidualna bez opcji autostrad. Dróg jest kilka. Nie jechałem żadną. Wiem jak się jedzie na trasie Kraków > Chyżne ale nie wiem jak dalej. Czy to optymalne przejście dla trasy z Warszawy? Widziałem, że góry po słowackiej stronie są chyba jeszcze bardziej strome niż w PL. No i jak wyglądają okolice Plitivc pod tym względem? Mapy topo (google) nie oddają tego zbyt dobrze. Wzniesienia są pokazane ale ciężko się zorientować czy po wjechaniu na górę pokonuje się ją serpentyną prosto czy wzniesieniami i zjazdami.

Myślę, że jest to temat który po opracowaniu można by zamieścić w FAQ i nie tylko ze względu na problem starych samochodów ale także właśnie przyczep.
Ostatnio edytowano 17.08.2009 10:37 przez Mit0s, łącznie edytowano 1 raz
m_cowboy
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) m_cowboy » 17.08.2009 10:37

Jeździłem już wieloma trasami do Hr, a w tym roku byłem, tak jak piszesz, przez Słowację i Węgry - jest to najbardziej płaska droga jaką jechałem:)
Jechałem przez B. Bystrzycę i tam sa górki - to jedyny wyjątek. Możesz pojechać przez Bratysławę - autostradą - i tam jest zdecydowanie płasko i potem odbić na Budapeszt. Dalej, ale płasko. W Hr też trzeba trzymać się autostrad - są w miarę płaskie:0 Jak na góry o wypietrzeniu porównywalnym z Tatrami... :wink:
Mit0s
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mit0s » 17.08.2009 10:50

A jak ta Banska? Duże góry / podjazdy ? Gorzej niż po polskiej stronie?

PS. W którym miejscu przejechałeś granice?
m_cowboy
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) m_cowboy » 17.08.2009 11:14

Sama Bańska to nie problem bo i w miarę płasko i 2 nitki, ale wcześniej jest troche pod górę w Donovalach. Wcześniej też jest trochę górek od granicy (Chyżne) w ok. Kubina. Za Bańską sie jedzie taka doliną (też nie jest zbyt stromo) do miejscowości Sahy - i tu jest granica Węgierska. Potem raczej z górki do Budapesztu i dalej najbliższy poważniejszy podjazd to tunel Sw. Rok w HR - czyli Dalmacja. Nie wiem jak jest w ok. Plitwic. Wstyd, ale nie byłem :roll:
Co do Chyżnego to nadal remontują drogę i przejazd od Spytkowic do Jabłonki (3 wsie) może wprawić we wściekłość :twisted: Da się objechać: na Zakopiance nie skręcamy w prawo na Chyżne (w Rabce - Zaborni) tylko trzeba pojechać dalej ok. 1,5 km i za wiaduktem kolejowym w Chabówce pojechać na Czarny Dunajec. I wtedy można pojechac na przejście w Suchej Horze (Chochołów) lub w Pieniążkowicach odbić na Jabłonkę i dalej już normalnie do Chyżnego
Mit0s
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mit0s » 17.08.2009 11:30

Dziękuję za opis. Uściślając są to długie ciężkie podjazdy czy raczej takie górki ? Jak to się ma do tych co w Polsce się widzi? Ciężej ?
m_cowboy
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) m_cowboy » 17.08.2009 11:50

W okolicach Kubina to "górki". Podjazd do Donovaly jest długi ale nie bardzo stromy, na pewno nie bardziej niż po naszej stronie Obidowa przed N.Targiem
Mit0s
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mit0s » 17.08.2009 11:53

No to chyba rzucę się tamtędy. Z drugiej strony kusi ta część do Bratysławy ale wtedy nie zobaczę Budapesztu i Balatonu ;(
m_cowboy
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) m_cowboy » 17.08.2009 12:10

Zobaczysz! Jeśli z Bratysławy odbijesz na Budapeszt a potem (M7) na Balaton. Sam miałem tak jechać w tym roku kierując się zasadą "maksymalnie dużo autostrad". Jednak tamtędy jest dalej o ok. 70 km ( za to można jechać szybciej). No i nie ma górek.
Zresztą Balatonu z autostrady prawie nie widać a jak pojedziesz od Bratysławy to Budapeszt też mijasz bokiem. Ale można zjechać specjalnie z trasy :D
Mit0s
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mit0s » 17.08.2009 12:20

70km to 40minut :D pamiętaj , że jadę kadetem więc max speed +- 100-110 km/h

Planowałem nocleg na polu namiotowym gdzieś nad balatonem więc zjazd był planowany wcześniej. Teraz biorę pod uwagę trasę w jedną strona przez Bańską > Bude > Balaton (nocleg)

a powrotną przez Bratysławę z odbiciem na zwiedzanie Wiednia (niedaleko jest). Z tym, że nie wiem gdzie tam nocleg na jakimś w miare atrakcyjnym polu namiotowym.
m_cowboy
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) m_cowboy » 17.08.2009 16:18

No z noclegiem po drodze to Ci nie pomogę, bo zawszę jeździłem jednym skokiem. Mam bliżej.
ASIULA HK
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) ASIULA HK » 17.08.2009 16:45

Może coś dorzucę w kwestii długiego podjazdu. Musisz się przygotować w drodze powrotnej na długi i dość wysoki podjazd do tunelu sv.Rok. Zapewniam,że zjazd to super sprawa, ale w drugą stronę autko się może trochę zmęczyć. Pozdrawiam i życzę udanych wakacji
Kevlar
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kevlar » 17.08.2009 17:04

Śmiało da radę! Wystarczy przeglądzik przed wyjazdem, uśmiech na twarz i w drogę. W końcu Kadet to nie Fiat 126p i trochę koników posiada. Zresztą mam kolegę co Maluszkiem do Włoch jeździł i nie po płaskim a przez góry. Więcej odwagi.
Mit0s
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mit0s » 17.08.2009 21:21

Bardzo dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Co prawda FAQ się z tego nie zrobi ale już wiem co i jak. Mam nadzieję , że furka wytrzyma. Na przeglądzie był i wszystko OK więc jest szansa , że nawet da radę:)

Pozdrawiam serdecznie,
Piotrek
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone