Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Do chorwacji po "płaskim"

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
strowger
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) strowger » 17.08.2009 22:46

Mit0s napisał(a):Bardzo dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Co prawda FAQ się z tego nie zrobi ale już wiem co i jak. Mam nadzieję , że furka wytrzyma. Na przeglądzie był i wszystko OK więc jest szansa , że nawet da radę:)

Pozdrawiam serdecznie,
Piotrek

A czemu miałby nie dać rady? Ważna sprawa to chłodzenie, jak sprawne to nic nie powinno się stać. Sam jadę Polonezem, nieco młodszym, bo 99, za to z dość sporym przebiegiem, bo ponad 290 tysięcy bez remontowania. Auto jeździ codziennie bliżej i dalej, jakoś się nie psuje, więc tym bardziej w trasie nie powinno :).
Mit0s
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mit0s » 17.08.2009 22:50

heh ;) No chłodnica nowa więc nie powinno być kłopotu. Olej nowy , filtry nowe;) Ogólnie na autko nie narzekam. Też sporo jeździ i nigdy jeszcze nie zawiodło...przeraża mnie tylko odległość - 1700km to nie 350 w góry czy nad morze;) ale damy radę! :D Dzieki za dobre słowa;)
strowger
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) strowger » 18.08.2009 06:16

Mit0s napisał(a):heh ;) No chłodnica nowa więc nie powinno być kłopotu. Olej nowy , filtry nowe;) Ogólnie na autko nie narzekam. Też sporo jeździ i nigdy jeszcze nie zawiodło...przeraża mnie tylko odległość - 1700km to nie 350 w góry czy nad morze;) ale damy radę! :D Dzieki za dobre słowa;)

Upewnij się czy na pewno wentylator chłodnicy załącza się na postoju, niejedne dużo lepsze auto poległo z powodu padnięcia powyższego urządzenia w korku... :).
haka
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) haka » 18.08.2009 08:05

Sprawdzenie pojazdu na tak długą i zróżnicowaną wysokościowo drogę jest bardzo ważne (szczególnie hamulce). 5.08 byłem na wyspie Hvar i w drodze z Sumartin do Hvar byłem światkiem jak czeski golf (ok. 10 letni) nie dał rady i zdechł. Problem dla kierowcy bo droga wąska, daleko do warsztatu a jeszcze chciał dojechać na ląd. Ból nie do pozazdroszczenia.
Ja odpuściłem sobie przegląd klimatyzacji i gaz dobijałem w Splicie a kosztowało dwa razy tyle co w Polsce.
Mit0s
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mit0s » 19.08.2009 21:46

heh no mam nadzieje, że nic takiego nie będzie miało miejsca. Co do hamulców jest ok! Tarcze wymieniałem miesiąc temu razem z klockami a także płynem hamulcowym ;) Myślę, że będzie ok!
Marek40
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marek40 » 20.08.2009 20:58

Według mnie to bym wybrał trasę Warszawa - Katowice -Tychy-Cieszyn Zylina autostrada z winietami -Bratysława dalej albo Budapeszt autostrada z winieta albo droga zachodnie Węgry bez winiety - Słowenia - Varażdin- i autostrada do Makarskiej po drodze jest podjazd pod najdłuższy tunel , ale jeżeli się jedzie to nie powinno być źle , bo tam jest w miarę chłodno
w lipcu było 16-18 c a na dole 32 C . Na autostradzie jest ruch w miarę płynny , stara droga nad jeziorami czasem może być źle bo jest wąsko a czasem dostaje sie za ciężarówkę i trzeba jechać np 30 - 40 km /h
Ale jak piszesz chłodnica sprawna , hamulce ok , to jak się jedzie 80 -100 tez się dojedzie
Nie polecam Zakopianki przebudowa i korki i górki " Zabawa" drogi przez Chyżne - też nie polecam przebudowa i podobno ruch wahadłowy odcinkami .
Marshall
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marshall » 20.08.2009 21:18

Po pierwsze : świeży olej - podstawa w każdym samochodzie
Po drugie : płyn chłodzący - jest gorąco
Po trzecie: klocki hamulcowe które dobrze hamują i mają zapas - mimo wszystko możesz zbłądzić i wjechać w góry, a tam żartów na zjazdach nie ma.
Kadett to nieskomplikowana i bardzo tania w eksploatacji konstrukcja. Miałem niegdyś GSi 8V i był kapitalnie tani w częściach, tańszy nawet od golfa II. W razie odpukać kłopotów, części masz za grosze a zamiast ASO kowal wystarczy. Głowa do góry będzie OK. Nie wiem jak Twój kadett, ale mój się nie psuł - Twój tez na pewno da rade...
Poprzednia strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Do chorwacji po "płaskim" - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone