Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Długi czas naprawy gwarancyjnej

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
maniust
Koneser
Długi czas naprawy gwarancyjnej

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniust » 11.12.2014 08:31

Przed wczoraj minęły równe 3 tygodnie od czasu jak oddałem laptopa Acer zakupionego w X-kom do serwisu , który po dwóch miesiącach po prostu padł.
Niestety nie wiem co w nim padło , bo się na tym, nie znam.
Jedynie co wiem to że laptop się włączał , ale nie chciał odpalić win 8 , próbowałem z płyty i też dupa , ale mniejsza o to.
Jako że zakupiłem laptopa na firmę , w X-kom powiedzieli mi że na laptopa jest udzielany jeden 1 rok gwarancji.
Laptopa oddałem do sklepu X-kom gdzie zakupiłem , a on przesłał go do serwisu centralnego Acera , który z tego co wyczytałem w necie jest Czechach.
Wczoraj dzwoniłem na infolinię X-kom , i jedynie co się dowiedziałem to , że niestety nie mają jeszcze żadnych informacji , co i jak , no wkurwiłem się już na maxa , no bo kto by czekał prawie miesiąc na naprawę.

X-kom nie dał żadnej gwarancji , w której jest jak krowie na rowie napisane w jakim terminie obowiązuje naprawa gwarancyjna , tylko dostałem fakturę i ta jest podstawą gwarancji.

W google różne bzdury ludzie wypisują , zatem może ktoś z was miał podobny problem , lub wie czy mogę żądać od X-kom zwrotu szmalu , czy też mam czekać do usranej śmierci ? :evil:
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 11.12.2014 09:14

maniust napisał(a):..... czy mogę żądać od X-kom zwrotu szmalu , czy też mam czekać do usranej śmierci ? :evil:

Żądać możesz tylko czy otrzymasz. Czy nigdy nie słyszałeś np. o prawomocnych wyrokach sądowych np. przyznających komuś np. 100 tys. zł ( np. odszkodowania, zwrotu, zadośćuczynienia,..) które są tylko na papierze i nigdy nie zostaną zapłacone.

Moim zdaniem i z mojego doświadczenia ( nie osobistego) - ponaglaj, wysyłaj pisma w treści niekoniecznie grzeczne i telefonuj. To wszystko zależy nie tyle od firmy co od konkretnie z imienia i nazwiska danej osoby. Po prostu jest tam ktoś co pracuje swoje 8 godz. i patrzy kiedy minie 15.00. Jemu się nie spieszy. Jak odczyta, usłyszy co o tym wszystkim sądzisz, być może dostanie przypływu energii. :wink:
Ja do takich spraw podchodzę realnie i staram się je rozstrzygnąć na swoją stronę. Czasem to trwa zbyt długo.
Najważniejsze: wszystko na piśmie za pokwitowaniem odbioru . Papier czyni cuda.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 11.12.2014 09:15

Miałem kiedyś problem z Asusem, po 3 tygodniach też mi padł :cry: ale z mojej strony nie było mowy o jakiejkolwiek naprawie (zażądałem wymiany na nowy! wolny od wad) lapka kazano wysłać mi do Asusa do Gdyni a po 3 dobach odesłano mi nowego pachnącego Asuska :P
Na twoim miejscu, ja tam bym się upierał za wymianą na nowy!
garbowski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) garbowski » 11.12.2014 09:21

..jak i komórki nie oddałeś do naprawy.. :mrgreen: :mrgreen: to zadzwoń sobie..wszystko Ci powiedzą :oczko_usmiech: http://katalog.trojmiasto.pl/urzedy_i_i ... nsumentow/
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 11.12.2014 11:47

Jak ktoś wyżej napisał tylko pisma nie telefony :) Bo od ich złożenia biegną ew. terminy :)
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 11.12.2014 12:35

maniust napisał(a):
X-kom nie dał żadnej gwarancji , w której jest jak krowie na rowie napisane w jakim terminie obowiązuje naprawa gwarancyjna , tylko dostałem fakturę i ta jest podstawą gwarancji.

W google różne bzdury ludzie wypisują , zatem może ktoś z was miał podobny problem , lub wie czy mogę żądać od X-kom zwrotu szmalu , czy też mam czekać do usranej śmierci ? :evil:

W czasie 14 dni sprzedawca musi wypowiedzieć się w sprawie reklamacji, jeśli termin przekroczy reklamacja zostaje uznana (jakby z automatu).
Miałem takie przypadki w swojej działalności, nie zawsze tylko ode mnie zależy szybkość reakcji.
Uznanie reklamacji nie oznacza wypłatę kasy.

Inną sprawą jest ew czas naprawy, wymiany...
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 11.12.2014 13:46

Dziadek Maciek napisał(a):W czasie 14 dni sprzedawca musi wypowiedzieć się w sprawie reklamacji, jeśli termin przekroczy reklamacja zostaje uznana (jakby z automatu).
Miałem takie przypadki w swojej działalności, nie zawsze tylko ode mnie zależy szybkość reakcji.
Uznanie reklamacji nie oznacza wypłatę kasy.

Inną sprawą jest ew czas naprawy, wymiany...

Zależy... w prawie telekomunikacyjnym mają rzekomo 30 dni....ostatnio nawalałem Oranż w sprawie: podpisałem umowe na Pakiet Korzystny za 19 PLN brutto - dostalem fakturę na Pakiet Firma za 99.99 PLN.....
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 11.12.2014 14:09

tony montana napisał(a):

Zależy...

Wiadomo :wink: wyjątki potwierdzające reguły/przepisy :D
maniust
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniust » 12.12.2014 08:19

Póki co wczoraj znów dzwoniłem , dodzwonienie się do serwisu X-kom to wiszenie co najmniej 30 minut na drucie :evil: , wysłałem wczoraj z rana emaila z niekoniecznie grzeczną treścią jak napisał woka i też .... zero odzewu. :evil:
Z papierkami poczekam do wtorku.
Dzwoniłem do rzecznika i z tego co mi powiedzieli to czas naprawy określa gwarant w karcie gwarancyjnej , ale tej de facto nie ma , tylko jest faktura vat , zatem naprawa sprzętu może trwać do 30 dni , (zatem jeszcze mają niby 4 dni na to ) , ale skoro nic nie wiedzą to wątpliwe że laptop dotrze do mnie z powrotem do wtorku. :evil:
Pomijam już fakt że odpowiedż dla klienta typu :- nie wiemy ! jest dla mnie paranoją w dobie telefonów , internetu itp.
Po tym terminie 30-dniowym i tak nie można praktycznie nic zrobić.....
Ponadto zwrotu pieniędzy mogę się domagać dopiero po trzech naprawach gwarancyjnych. :evil:

Dla mnie firma X-kom jest spuszczona do klozetu i interesu więcej z nimi nie zrobię.
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 12.12.2014 14:01

Z tego co się orientuję są dwie metody reklamacji uszkodzonego sprzętu. Pierwsza to gwarancja producenta. Tu niestety nie ma określonego terminu tej reklamacji bądź naprawy a także sposobu jej rozpatrzenia. Może to być określone w karcie gwarancyjnej ale nie musi. Drugi sposób to rękojmia sprzedawcy i ten jest korzystniejszy, bo sprzedawca (nie producent) ma tylko 14 dni na rozpatrzenie reklamacji, co jest zapisane w odpowiedniej ustawie. O sposobie reklamacji decyduje klient ale ze zrozumiałych powodów sprzedawcy nie informują o możliwości wyboru i najczęściej za klienta spychają odpowiedzialność na producenta.
Kiedyś mój znajomy na naprawę laptopa czekał pół roku, więc... życzę dużo cierpliwości :mrgreen:

PS: A ja właśnie przymierzałem się do zakupu lapka w X-komie :?
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 18.12.2014 08:18

maniust napisał(a):Ponadto zwrotu pieniędzy mogę się domagać dopiero po trzech naprawach gwarancyjnych. :evil:

Podobno pierwsza wykonana :wink:

Życzę, aby nie było już kolejnych :idea:
maniust
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniust » 18.12.2014 08:35

Janusz Bajcer napisał(a):Podobno pierwsza wykonana :wink:

Życzę, aby nie było już kolejnych :idea:

Dzięki Janusz . :)

Reasumując , jak sobie wczoraj obliczyłem według opisu dat na zleceniu naprawy to laptop przeleżał sobie 19 (słownie : dziewiętnaście) dni w serwisie X-kom w , a cała naprawa w Acer'ze trwała dwa dni .
Śmiech na sali.......

Krótko........X-kom NIE POLECAM nikomu! :evil:
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 18.12.2014 09:06

maniust napisał(a):Reasumując , jak sobie wczoraj obliczyłem według opisu dat na zleceniu naprawy to laptop przeleżał sobie 19 (słownie : dziewiętnaście) dni w serwisie X-kom w , a cała naprawa w Acer'ze trwała dwa dni .
Śmiech na sali.......

Krótko........X-kom NIE POLECAM nikomu! :evil:

Czyli tak jak pisałem.
Podstawa to dobry pracownik. Trafiło na takiego co zapewne myśli, że pracodawca za mało mu płaci i ma pretensje do wszystkich i o wszystko.
Ja bym o tej sprawie napisał do "władz" tej firmy. Być może nawet nie wiedzą, że zatrudniają takiego "orła".
Gorzej jeżeli to się odbywa za przyzwoleniem lub z polecenia tychże władz. Wówczas tylko nagłośnienie w mediach, niech inni wiedzą, trochę czasu i firmy X-kom .... "nima".
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 18.12.2014 10:10

woka napisał(a):Trafiło na takiego co zapewne myśli, że pracodawca za mało mu płaci i ma pretensje do wszystkich i o wszystko.

Po prostu czasu nie miał.
Całymi dniami siedział na fejsie i narzekał na rząd, na Żydów, na pendolino, na złodziei, bandytów i obiboków co mu za mało płacą i najzwyczajniej w świecie nie dał rady wcisnąć w wolnej chwili maniusiowego dysku :D

Możliwe, że sprawa ruszyła bo go właśnie zwolnili i robią przedświąteczne remanenty zleceń :)

"Czynastki" nie budiet ;)

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone