Przyglądając się bliżej różnym uzytkownikom forum zauważyłam, że dla niektórych Cro stała się sposobem na życie i prawdziwą pasją. Odzwierciedlają to zdjęcia, opisy, emocje....
Rzeczywiście Cro jest ... przystępna: przystępni są ludzie, przyroda, zabytki. Jesli ktoś lubi ziwedzać, to Cro jest dla niego rajem!
My zwiedziliśmy dość intensywnie pewne rejony Włoch: Veneto, Toskanię i region wypoczynkowy Rawenna-Rimini. Tego ostatniego nie polacę, bo Adriatyk napawał mnie obrzydzeniem (a niby to samo morze, co w Cro!). Pływało w nim wszystko!
Ale miasteczka Toskani jak Volterra, San Gimigniano sa cudne, i gdzie indziej się ich nie znajdzie! Takie małe Splity - zamki, w których zbudowano domki.
Podobnie z jeziorem Garda i bliskimi miastami Verona i Wenecja. No chyba nikt mi nie powie, że te miasta mu się nie spodobały! A samo jezioro jest cudne. Najbliższe miasteczka i zamki na wzgórzach przeurokliwe.
Drugim krajem, który nas zachwycił jest Turcja. Al enie ta wypoczynkowa z seksturystyką dla Polek, ale cuda natury: Pammukale, Kapadocja, wodospady Kursunlu (Takie Plitvickie Jezera). Miasta wraz z hotelami sa zatłoczone i bardzo brudne, wszędzie słychać rosyjskie nawoływania (turyści, sprzedawcy).
Cro łaczy w sobie zalety perełek architektonicznych Włoch oraz cudów natury z Turcji. Poza tym jest cicho i przyjemnie. Pewnie kurorty tętnią nocnym życiem, ale jak tego nie zaznałam (z własnego wyboru).
Wierz mi: Cro można pokochać!
Wyjeżdżałam tam z nadzieją, że będzie to miłosć od 1.go wejrzenia. Ale tak się nie stało. Zauroczył mnie Split, spodobał się Trogir, zainteresowały Plitvickie. Dubrownik musi poczekać... Aby docenić ten kraj w większym stopnu trzeba mieć dobry plan zwiedzania i go zrealizować!!!
Efekty zauroczenia możesz mieć natychmiastowe lub z zachowaniem pewnej inercji czasowej (tak było w moim przypadku i Wenecji).
Zaufaj cromaniakom, croentuzjastom, cromiłośnikom, crofascynatom. W wielu przypadkach wiedzą, co mówią! Choć zdarzają sie i tacy, którzy mówią co wiedzą!, a miłość do Cro opierają na życiu kempingowym. Dla mnie to za mało jak na fascynację i miłość. Bo spomnienia oczywiście można mieć w takim przypadku niezapomniane lub wręcz ... ich nie pamiętać

.
Najfajniejsze jest w tym to, że w Cro masz wybór! Od Ciebie zalezy z jakim nastawieniem i wspomnieniami wrócisz.
Życzę Ci tych najlepszych i najbardziej wartościowych!
A.