Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Cytowanie a prawa autorskie

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty
Cytowanie a prawa autorskie

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 29.01.2009 07:11

Mibi napisał(a):l.
Jeżeli opiekun działu uzna że lepiej go przenieść (..)

Opiekun działu powinien uznać,że cytowanie w całości cudzych artykułów z innych stron internetowych jest nie tylko nadużyciem ale wprost łamaniem prawa o własności intelektualnej....

I marne jest tłumaczenie -ja nie wiedziałem,bo stoi jak byk napisane:
© 2008 Axel Springer Polska. Wszelkie prawa zastrzeżone. Informacje prasowe
Miłosz_S
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Miłosz_S » 29.01.2009 08:01

Zasady cytowania

Cytując artykuły i notki prasowe stosuj się do przepisów Prawa Autorskiego.

Zgodnie z art. 4 Prawa Autorskiego:

Art. 4. Nie stanowią przedmiotu prawa autorskiego:
1) akty normatywne lub ich urzędowe projekty,
2) urzędowe dokumenty, materiały, znaki i symbole,
3) opublikowane opisy patentowe lub ochronne,
4) proste informacje prasowe.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 29.01.2009 10:35

Mam nadzieję,że jesteś w stanie udowodnić prawnikom Alexa Springera ,że zerżnięty artykuł z jego wydawnictwa jest "prostą informacja prasową"
albo przynajmniej zrefundować koszty właścicielowi cro.pl kosztów ewentualnego procesu i odszkodowania :wink: :lol:
Miłosz_S
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Miłosz_S » 29.01.2009 11:34

hepik
Czytałem Twoje inne wypowiedzi w których służysz innym forumowiczom radą. I fajnie bo taka jest idea forum. Dlatego jestem zdziwiony agresją którą wyczuwam w tej wypowiedzi. Nie powołuj się na prawo jeżeli go nie znasz.

Mozna cytować artykuły z mediów pod warunkiem że nie robi się tego w celach zarobkowych i podaje się źródło informacji. Dlatego śpij spokojnie, forum nie zbankrutuje przez serię procesów.
Za wszystkie swoje wpisy biorę pełną odpowiedzialność.

A ponieważ to nie jest tematem tego wątku to może obaj poprosimy opiekuna działu o wykasowanie wpisów na ten temat.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 29.01.2009 11:57

Jak mówisz,że nie zbankrutują to ja sobie tez wkleję :wink: .

Grzechy główne webmasterów, autorów i użytkowników witryn internetowych w zakresie prawa autorskiego:

Zamieszczenie cudzego tekstu bez podania autora.

Zamieszczenie cudzego tekstu bez zgody autora (licencji autorskoprawnej). Nie czynimy zadość prawu autorskiemu oraz dobrym obyczajom, jeśli cudzy tekst kopiujemy na swoją witrynę bez zgody autora, lecz ze szczegółowym opisem autora i źródła. Autor może nie chcieć publikacji w danym miejscu w Sieci i ma do tego całkowite i nienaruszalne prawo. Autor może sobie nie życzyć, aby jego tekst znalazł się w jakimś niekorzystnym kontekście lub z innych względów nie życzyć sobie publikacji na jakiejś witrynie.

Zamieszczenie cudzego tekstu bez linka źródłowego (miejsca pierwotnej publikacji w Internecie), zwłaszcza problem ten dotyczy „przytaczania" tekstów na różnych forach — moderatorzy nawet największych forów niepomiernie więcej uwagi zwracają na to, aby nie przemknął się link innej strony, niż na to, aby nie przepuszczać „wypowiedzi" polegających na wklejaniu cudzych tekstów (zdarza się, że bez podania autora oraz linka źródłowego).
Miłosz_S
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Miłosz_S » 29.01.2009 13:54

Oczywiście jeżeli pod danym tekstem widnieje podpis to należy podać autora. Dla takich mediów jest to promocja marki.

Tekst z autoswiat.pl na temat mandatów nie miał podpisu dlatego podałem tylko źródło.

Powtarzam że ten wątek dotyczy mandatów a nie praw autorskich.
Jeżeli chcesz podyskutować to załóż odpowiedni wątek a ja może dołączę do dyskusji.
Pozdrawiam.

PS Dzwoniłem do autoswiat.pl i rozmawiałem z p. Moniką Marciniak.
Nie miała nic przeciwko temu żeby cytować ich teksty na forach
internetowych pod warunkiem podania źródła tekstu.
Miłosz_S
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Miłosz_S » 29.01.2009 14:45

hepik
Tak na marginesie,
czy masz pozwolenie na publikację zdjęć z kosmosu.
No chyba że robiłeś je osobiście.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 29.01.2009 16:28

Mam duchową łączność z Walentyną Tiereszkową...i tak po starej znajomości od czasu do czasu mi coś kopsnie :wink:
Obrazek

PS
Wszystkie moje posty przeleciałeś,żeby haka znaleźć i się odkuć? :lol:
Miłosz_S
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Miłosz_S » 29.01.2009 19:18

Nie wszystkie.
Ale wystarczyło kilka żeby zobaczyć że inne Twoje wypowiedzi są bardziej wyważone.

Mnie zraził Twój język, cytuję:
"zerżnięty artykuł"
"łamanie prawa"
"stoi jak byk napisane"
"nadużycie"
Ale proponuję zakończyć tą batalię.
Nie mam żalu do nikogo!!! jak śpiewał pewien góral z siekierą w plecach.
A jeżeli kiedyś się spotkamy to proponuję wypić piwo na zgodę (jeżeli mi żona pozwoli :cry: ).
Tu powinienem wkleić zdjęcie piwa z Chorwacji ale raz że nie potrafię wklejać a dwa nie chcę złamać praw autorskich :lol:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 29.01.2009 19:46

Tu powinienem wkleić zdjęcie piwa z Chorwacji

Wtedy to byłaby kryptoreklama :wink:
OK
Niech nastanie Peace and Love,jak mawiaja starożytni cromaniacy :lol:
Adam,K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adam,K » 29.01.2009 19:57

Mibi napisał(a):Tu powinienem wkleić zdjęcie piwa z Chorwacji ale raz że nie potrafię wklejać :lol:

Tu możesz się nauczyć
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 29.01.2009 20:21

A zamiast fotosika wypróbuj to
http://tinypic.com/
100% gwarantowanej satysfakcji
VOID
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) VOID » 29.01.2009 20:34

no jestem pod wrażeniem... po tylu latach istnieniaforum ktoś sie teraz doszukał łamania praw autorskich w cytowaniu wypowidzi uczestników danego tematu...
moim skromnym zdaniem... jak to forum mogło do tej pory funkcjonować?? nikt sie tego nie czepiał.. nikt nikogo o nic nie posądzał...
panowie może lepiej jednak popytać sie o to gdzie jest LPG i jak dojechać do CRO??
jorgus111
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jorgus111 » 29.01.2009 20:48

VOID napisał(a):panowie może lepiej jednak popytać sie o to gdzie jest LPG i jak dojechać do CRO??

Już daj spokój z tymi pytaniami... :wink: :mrgreen:
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 29.01.2009 21:46

jorgus111 napisał(a):
VOID napisał(a):panowie może lepiej jednak popytać sie o to gdzie jest LPG i jak dojechać do CRO??

Już daj spokój z tymi pytaniami... :wink: :mrgreen:

Typowy przykład rozmywania wątku przez moderatora. :D
Następna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone