Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Cykady

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Kasia.K
Cromaniak
Cykady

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kasia.K » 21.02.2009 00:38

:roll: Witam, mam prośbę czy ktoś ma nagranie cykad, fajnie by było dodać sobie do zdjęć, próbowałam nagrać i wszystko się zapisało:auta, dzieci tylko nie te robale. Pozdrawiam.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 21.02.2009 02:20

Nie wiem czy to coś Ci pomoże:
link1
link2
link3
link4
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 21.02.2009 07:52

Ach... piękne :)
szczególnie ten nr 3 (nr 4 to jest to samo co 3)

aż mi się cieplutko zrobiło i .. tęskno.
Szczególnie po wyjrzeniu za okno... gdzie upierdliwie leży coś biało-szaro-brunatnego i nie chce zejść... błeeeee
Kasia.K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kasia.K » 21.02.2009 09:54

Dzięki, fajnie popatrzeć i posłuchać, ja się rozgrzewam chorwckim radiem http://pl.delicast.com/radio/Chorwacja

Będę namolna ale jak ktoś ma sam dzwięk tych cykad to poproszę :lol:
jorgus111
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jorgus111 » 21.02.2009 10:32

janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 21.02.2009 11:49

Zrobiłem w osobnym pliku mp3 - tylko "myzyczka" - 34 sek.
http://www.parkowa12.krakow.pl/Cykadofon_cro

otwierasz - klikasz "CYKADY" - słuchasz - odlatujesz.. :P

PS
można sobie ściągnąć na kompa i powielić w jakimś programie
Ostatnio edytowano 21.02.2009 12:09 przez janniko, łącznie edytowano 4 razy
Kasia.K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kasia.K » 21.02.2009 12:06

Dzięki, ściagnę sobie pod zdjęcia, szkoda,że zapachów i słoneczka nie da się ściągnąć przez internet. :lol:
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 21.02.2009 12:07

kasia34 napisał(a):Dzięki, ściagnę sobie pod zdjęcia, szkoda,że zapachów i słoneczka nie da się ściągnąć przez internet. :lol:

Ze słoneczkiem mogą być kłopoty, ale zapach mogę ci przesłać w kopercie..
mam np. w puszce nazbierane liście laurowe za Czarnogóry.. a to prawie to samo.. 8)
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 21.02.2009 19:23

jorgus111 napisał(a):Dźwięk samej cykady :D

W Cro nie ma cigali , tylko są cvrcaki :wink: :D
A oto jeden z nich :wink:
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 21.02.2009 21:49

cvrčak (singularis) - cvrčci (pluralis)
ale i cikada (choć słowo to jest nacechowane i ma zasięg regionalny).
Pozdrawiam
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 21.02.2009 21:57

Dziękuję za wykład i pozdrawiam :D
Kasia.K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kasia.K » 22.02.2009 00:15

Jak zwał tak zwał są okropne :? ale fajnie brzmią. Co do zapachu, to myślałam raczej o lawendzie i rozmarynie który tam pachnie jakoś ładniej niż u nas. Dziękuję za listki laurowe przywiozłam sobie razem z figami. Pozdrawiam. :D
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 22.02.2009 09:56

Słyszałem wypowiedzi na temat Chorwacji:
- Było super, piękne morze, świetne jedzonko itp, .. gdyby tylko nie te paskudnie hałasujące owady (cykady, czy jak je tam zwał)!!! Głowa mnie bolała przez nie cały czas! Nigdy więcej!
No i szczena mi opadła.

Nie wiem jak wy, ale ja czekam cały rok na te dźwięki, które są dla mnie jedną z najpiękniejszych symfonii jakie stworzyła natura..
Lubię raniutko wstać i wyczekiwać na pierwszego "zaśpiewujacego". Zazwyczaj jeden zaczyna "żąrzać", potem odpowiada mu drugi lub drugi i trzeci, potem zapada na kilkadziesiąt sekund cisza i ... walą z grubej rury całą orkiestrą z chórem włącznie.. Łoł.. to jest to!
My to uwielbiamy. W dzień spokojnie przy tym "hałasie" usypiamy na popołudniową drzemkę ...

No, ale ludzie mają różny poziom wrażliwości. Dla niektórych stracone wakacje to wakacje bez nan stop drącego się radyjka i przez cały dzień lecącego diskopolo lub nie daj Boże "hajli-hajla" lub co gorsza "Jożik z bażen".. (brrrr.. w tym roku dopadło mnie na kilka dni w Żulianie szczęście przebywania na campie w towarzystwie grupki Czechów po 60-tce.. łoł.. nasze "Majteczki w kropeczki" lub "Biały Miś" wysiadają w przedbiegach.. choć uważam poza tym Czechów za b. fajnych towarzyszy wakacji... )

A ja tam wolę zdecydowanie hałas tych kochanych robaków..
:)
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 22.02.2009 11:46

Ten dźwięk zawsze będzie mi się kojarzył z błogim lenistwem w Cro. Pamiętam jak jadąc w te wakacje zatrzymaliśmy się na jakimś parkingu już w Chorwacji, wysiadając z samochodu poczułam uderzająca we mnie falę upału i ten dźwięk... wtedy już wiedziałam, że jesteśmy na miejscu, zmęczenie podróżą natychmiast zniknęło, a my podekscytowani siup w samochód i na kamp :)
krzycholu
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzycholu » 22.02.2009 12:11

A tu gadzina w całej okazałości- fishpicnic Solta

Obrazek
Następna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone