.png)
Arek napisał(a):Właśnie wygrałem w RadioPIN płytę ZAZ "Recto Verso"
.png)
Bocian napisał(a):Raczej zasmuciło.
http://wiadomosci.onet.pl/swiat/parafia ... omosc.html
Kontrowersje wśród parafian wywołują poglądy duchownego. Ksiądz sporządził nawet instrukcję spowiedzi. Można w niej było przeczytać m.in., że mają sobie zadawać przed spowiedzią następujące pytania:
"Czy zawarłem pakt z szatanem, by coś w moim życiu osiągnąć (bogactwo, karierę, sukces, zdrowie)?
- Czy jako kobieta używam spirali, co jest oczywiście grzechem ciężkim? Czy jest mi jako kobiecie wiadome, że spirala zabija nowo przyjęte życie (płód), czyli nowo powstającego człowieka? Czy ja się z tego wyspowiadałam? Czy mnie, kobiecie, wiadomo, że mogę otrzymać rozgrzeszenie jedynie wtedy, kiedy pozbędę się spirali?
- Czy wiadomo mi, że in vitro (sztuczne zapłodnienie) jest również ciężkim grzechem?"
Dodatkowo, ksiądz wśród grzechów ciężkich wymienia takie rzeczy jak: posiadanie tatuaży, kolczyków w nosie i ustach lub sięganie do ezoteryki.
Ksiądz Sobczyszyn doprowadził do rozłamu w parafii, dwie trzecie wiernych bojkotuje jego msze i chodzi do innego kościoła - w pobliskim St. Valentin. Odszedł nawet organista, a większość rodziców zabroniła dzieciom służyć przy mszach.
Wierni mówią, że ksiądz rządzi jak "w ciemnogrodzie przed wiekami". - Od 35 lat jestem aktywna w radzie parafialnej, wspólnie budowałam parafię. Serce boli, kiedy się widzi, co się teraz tu dzieje - mówi smutno Marianne Weixelbaum, szefowa Katolickiego Ruchu Kobiet. Ludzie gromadnie odchodzą, ławy świecą pustkami.
.png)
.png)
.png)
EithelAmarth napisał(a):A mnie zasmuciło znalezienie 6 maleńkich kociąt niedaleko bloku. Kompletnie nie wiem, co robić

.png)