napisał(a) darrou » 03.06.2007 12:01
Rysio napisał(a):darrou napisał(a):
Dzięki za radę.
Kiedyś pojechałem do Niemiec po samochód i byłem zaskoczony cenami jak i przebiegiem tych aut. Dlatego nie wierzę że sprowadzony np. 7-10 letni pojazd ma ok. 100 000 przebiegu i jest oferowany za daną cenę.
Ale ta cytryna ponoć była krajowa i serwisowana.
A tak na marginesie co sądzisz o ogłoszeniach typu "korekta liczników "
Pozdr
Zagubił mi się temat i o nim zapomniałem

Ale co do korekty liczników ... powinno to być karane

zresztą jeśli udałoby Ci się udowodnić, że w samochodzie licznik został cofnięty przed sądem, sprzedający zostałby ukarany a Ty miałbyś możliwość odstąpienia od transakcji, dlatego często nierozsądnym jest spisywanie umowy pod potrzeby urzędu skarbowego z wpisaną niższą ceną, bo w przypadku dochodzenia własnych praw przed sądem cena z umowy będzie traktowana jako Twoje roszczenie. W Niemczech czy innych krajach czasem można kupić coś z małym przebiegiem lecz są to najczęściej starsze pojazdy które w 1 familii służyły wiele lat i nie były intensywnie eksploatowane. Najczęściej jednak wybierając wśród samochodów młodych np 2,3,4 letnich są to auta po leasingowe z firm, co wbrew pozorom nie musi oznaczać złego stanu auta. Samochód często ma nawet grubo ponad 100 tyś km a jego stan nie budzi zastrzeżeń ze względu na to że kosztu przeglądów dla leasingobiorcy są kosztem lub nawet są wliczane w raty leasingowe co powoduje że samochód nie natrafia w swoim życiu ani razu na przygodnego przysłowiowego Cześka, który słyszał jak się auta naprawia i warsztat otwarł. Moją Astrę 2,2 DTI kupiłem właśnie z f. Xerox w Niemczech z przebiegiem 112 tyś km. Obecnie mam 140 tyś przebiegu i w czwartek byłem na przeglądzie rejestracyjnym. Na moje pytanie "jest coś do roboty przy aucie?" padła odpowiedz tankować...

Wreszcie po dwu miesięcznych poszukiwaniach kupiłem Lagune 1.6 16V, krajowa z salonu. Jeżdżę nią dopiero tydzień ale wydaje mi się że wszystko jest w porządku.
Co do cofania liczników uważam podobnie że powinno to być zakazane i uznane za nielegalne a udowodnione przypadki ostro karane.
pozdr