Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Co was dzisiaj ucieszyło, co zasmuciło?

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 13.10.2009 10:32

Arek napisał(a):Można samemu zmieniać, ale i tak trzeba jechać wyważyć do gumiarza

Wyważone i oznaczone - przód, tył.

Zastanawiam się wogóle, gdzie u Was tak sypie śniegiem. Jestem teraz w Wiśle i pada deszcz. Temperatura +3 stopnie.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 13.10.2009 10:41

Generalnie to chętnie usłyszę po co wyważać wyważone wcześniej koła? Wymieniam sam, zakładam tak jak były wcześniej, samochód nie jeździ inaczej niż wcześniej... Wg tej teorii to trzeba do wyważenia jeździć po każdym zdjęciu koła, tak? Co do śrub to stosuję smar miedziany i nema problema :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 13.10.2009 10:48

Nie jestem gumiarzem, a temat motoryzacji to dla mnie brrr... ale, po zdjęciu po zimie nie miałem jednego ciężarka na feldze, a w pozostałych coś tam facet korygował i zmieniał na inne...
Arek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Arek » 13.10.2009 10:56

Hmmm... Zrozumiałem z tego co piszesz, że zdejmujesz letnie, siup do garażu, na ich miejsce zimówki i za pół roku w drugą stronę. A co ile czasu/kilometrów wyważasz koła ??

Niewyważenie koła może być skutkiem nieostrożnej eksploatacji pojazdu czyli zniekształcenia obręczy (np. w wyniku najeżdżania na krawężniki, bądź wjechania na wyrwę w nawierzchni) ale również nierównomiernego ścierania opony, spowodowanego złą zbieżnością, nagłym hamowaniem bądź też zużyciem amortyzatora.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 13.10.2009 10:56

Interseal napisał(a):Nie jestem gumiarzem, a temat motoryzacji to dla mnie brrr... ale, po zdjęciu po zimie nie miałem jednego ciężarka na feldze, a w pozostałych coś tam facet korygował i zmieniał na inne...

Brak ciężarka to sprawa oczywista... A co do korygowania, to co, miał pokazać , że parę złotych za nic bierze... :):)
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 13.10.2009 10:57

A to ABS zadziała a to ruszysz szybciej ze skrzyżowania bo będziesz chciał "zniknąć" jednym słowem nierównomierne zużycie bieżnika może powodować niedoważenie z jednej strony. Poza tym przejeżdżasz ileś tys kilometrów i jednak zostawiasz bieżnik na asfalcie no nie czarujmy się, ale to Wasza sprawa czy wyważycie czy nie :twisted:

A łożyska dostają w dupę Obrazek
Ostatnio edytowano 13.10.2009 10:59 przez Leszek Skupin, łącznie edytowano 1 raz
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 13.10.2009 10:58

Arek napisał(a):Hmmm... Zrozumiałem z tego co piszesz, że zdejmujesz letnie, siup do garażu, na ich miejsce zimówki i za pół roku w drugą stronę. A co ile czasu/kilometrów wyważasz koła ??

Niewyważenie koła może być skutkiem nieostrożnej eksploatacji pojazdu czyli zniekształcenia obręczy (np. w wyniku najeżdżania na krawężniki, bądź wjechania na wyrwę w nawierzchni) ale również nierównomiernego ścierania opony, spowodowanego złą zbieżnością, nagłym hamowaniem bądź też zużyciem amortyzatora.

Czyli rozumiem, że gdy to się dzieje to wcześniejsze wyważenie nic nie daje i samochód powinien inaczej reagować niż normalnie? A jeśli takich objawów nie ma? Wychodzi na to, że wyważanie kół to proces powtarzalny, powiedzmy co kwartał... Zgadza się?
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 13.10.2009 11:01

Bocian napisał(a):...Wychodzi na to, że wyważanie kół to proces powtarzalny, powiedzmy co kwartał... Zgadza się?

Kapciarze mówią - co 10 tys km, ale kto tego przestrzega :?: ;) wystarczy raz do roku IMHO jak się zakłada ;) czy to opony, czy to całe koła ;)

Obrazek Obrazek
Arek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Arek » 13.10.2009 11:06

Leszek Skupin napisał(a):A łożyska dostają w dupę

I nie tylko... silentblocki i inne elementy gumowe zawieszenia są wytłukiwane pod wpływem drgań

Bocian napisał(a):Czyli rozumiem, że gdy to się dzieje to wcześniejsze wyważenie nic nie daje i samochód powinien inaczej reagować niż normalnie? A jeśli takich objawów nie ma? Wychodzi na to, że wyważanie kół to proces powtarzalny, powiedzmy co kwartał... Zgadza się?

Czasami objawy są tak minimalne, że nie wyczuwamy ich, bądź je lekceważymy.

Profilaktycznie powiedzmy, że co pół roku (przy zmianie opon) lub częściej w przypadku wystąpienia objawów
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 13.10.2009 11:07

Leszek Skupin napisał(a):
Bocian napisał(a):...Wychodzi na to, że wyważanie kół to proces powtarzalny, powiedzmy co kwartał... Zgadza się?

Kapciarze mówią - co 10 tys km, ale kto tego przestrzega :?: ;) wystarczy raz do roku IMHO jak się zakłada ;) czy to opony, czy to całe koła ;)

Obrazek Obrazek

W sumie to nie na temat wątku , bo ani mnie to nie cieszy ani nie smuci :) ale dlaczego nie co każde mocniejsze hamowanie, szybsze ruszenie, czy najechanie na krawężnik?? Ja kończę bo i tak każdy pozostanie przy swoim. Dla mnie, profilaktycznie można sprawdzić czy są jakieś braki w ciężarkach ale to każdorazowe wyważanie w przypadku zmiany KÓŁ to wymysł gumiarzy mający na celu nabijanie kabony...
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 13.10.2009 11:11

Sławek, co ja Cię będę przekonywał :!::?: Jedź do kapciarza, zdejmij któreś z letnich kół i niech Ci sprawdzi czy jest wyważone... niech Ci tylko sprawdzi i założy z powrotem, potem jedź do drugiego kapciarza (żebyś miał porównanie) i również zrób to samo co u poprzedniego :D

Pozdrav :papa:

P.S. Wg tego co piszesz to olej trzeba by wymieniać co 1 tys km :lol: :papa:

P.S.2 Czy wymiana oleju co 15 tys czy winnych przypadkach co 30 tys km to też wymysł, żeby nabijać kabzę serwisom :?: i całej petrochemii :?: :lol:
Ostatnio edytowano 13.10.2009 11:14 przez Leszek Skupin, łącznie edytowano 1 raz
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 13.10.2009 11:13

No i na 100% będzie nie wyważone i u każdego za zmianę ciężarka z jednego na taki sam zapłacę parę złotych :):)
Nie, Lesiu, ja się pytam czemu Wy nie wymieniacie oleju co 1 kilo km??
Ostatnio edytowano 13.10.2009 11:15 przez Bocian, łącznie edytowano 1 raz
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 13.10.2009 11:15

Za to oszczędzisz łożyska ;)

Sławek guma zużywa się tak samo jak olej w pewnym okresie czasowym i w pewnym momencie używanie czy jednego czy drugiego zagraża normalnemu użytkowaniu pojazdu bez szkody dla jego innych części... resztę dopisz sobie sam ;)
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 13.10.2009 12:05

Dobra z innej beczki :) Żeby było w temacie to cieszy mnie, że świta mi w głowie plan wakacji w Skandynawii... macie może jakieś linki w temacie wynajmu domów w tym rejonie?
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 13.10.2009 12:31

Skończyłem czytać instrukcję od aparatu (3 podejście :) ).
Teraz już no excuse :wink: .
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Co was dzisiaj ucieszyło, co zasmuciło? - strona 185
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone