Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Co was dzisiaj ucieszyło, co zasmuciło?

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
greenrs
Koneser

Postnapisał(a) greenrs » 15.04.2019 07:59

boboo napisał(a):
Rysio napisał(a):Teraz porządną szynkę czy pomarańcze można kupić przez okrągły rok
Dlatego nie widzę powodów, dla których miałbym "pościć" aby 1-2 razy w roku zrobić coś "świątecznego".

Mam nieco inne podejście do tego tematu :D
Przez cały rok staram odżywiać się zdrowo. Nie jadam ciast, tłustych mięs i innych niezbyt zdrowych rzeczy. Święta natomiast są dla mnie okazją na popuszczenie kagańca (oczywiście z umiarem) i usprawiedliwieniem tego przed samym sobą :oczko_usmiech: W końcu te dwa razy w roku można sobie odpuścić :mrgreen:

Po drugie... Od jakiegoś czasu spotykamy się w coraz większym gronie a każdy przynosi coś swojego, więc jest to też okazja do spróbowania czegoś nowego, wcześniej nieznanego.
Trajgul
Cromaniak

Postnapisał(a) Trajgul » 15.04.2019 08:24

piekara114 napisał(a):
boboo napisał(a):
Ural napisał(a):(...) Sprzątanie, zakupy przed świętami. Oj joj joj.
Poruszyłeś ciekawy temat.
Zawsze mnie zastanawiało "sprzątanie przed świętami".
Osobiście z jestem zdania, że wystarczy trzymać codzienny porządek/czystość w domu, nie gromadzić brudu, to nie trzeba będzie 2 razy w roku wykonywać herkulesowych prac. Na moje szczęście, Olga ma takie samo zdanie.
A znam ten ból. Za łebka trzeba było się pod buławą mamy nieźle nagonić.
Mam tak samo.

Tu nie ma się co zastanawiać. Po prostu ludzie tacy są, szczególnie kobiety (nie wszystkie ofkors). Kobiety, które ja znam, czyli żony, siostry, kochanki i koleżanki zachowują się dokładnie tak samo jak ich matki. Mam na myśli zakupy, sprzątanie i gotowanie przed świętami. Na pewno będzie nerwowo :D.
maxredaktor
Cromaniak

Postnapisał(a) maxredaktor » 15.04.2019 10:01

Moja żona ma na szczęście nieco inne podejście do wiosennego mycia okien. Choć kiedyś zrobiła u nas małą rewolucję a la Marie Kondo i każe domowników za odstępstwa :oczko_usmiech:
fly
Cromaniak

Postnapisał(a) fly » 15.04.2019 10:13

...pojęcie zamrażarka ma się nijak jeśli chodzi o pojęcie świeże, a już szczególnie jeśli chodzi o rybę...
być może będzie smaczny to już kwestia podniebienia osoby konsumującej go, ale smaczniejszy będzie powiedzmy ten złowiony i podany w pażdzierniku, a i w grudniu czasem się uda więc NAJświeższy i NAJsmaczniejszy będzie w tym okresie, a co zatem idzie, prędzej zawitałby u mnie na wigilijnym stole niż wielkanocnym, podobnie zresztą jeśli chodzi o grzyby i to mrożone...po około pół roku w zamrażalniku ...no wybacz. Aczkolwiek borowiki z zalewy octowej (ostatnie trzy słoiczki!!) pojawią się na wielkanocnym stole z czego jeden w postaci sosu do pasztetu, który w takiej "konfiguracji mięsnej" jaka będzie w wielkanoc zastosowana jest przyrządzony tylko raz w roku. Borowiki przetrwały dwa najazdy hunów jakim były moje urodziny i domówka w sylwestra.
pozdro
fly
boboo
zbanowany

Postnapisał(a) boboo » 15.04.2019 10:25

fly napisał(a): ...no wybacz.
Wybaczam.
Kiepura
Cromaniak

Postnapisał(a) Kiepura » 15.04.2019 15:53

fly napisał(a):...sandacz...w kwietniu...no nie skusiłbym się, ale życze smacznego.
pozdro
fly

W grudniu też bywają kłopoty z rybami :roll:
Ale zawsze jest przecież goloneczka w piwie. Albo żeberka :lool:

Sprzątanie przed świętami to po prostu ta, no co butków ma nie zamoczyć :D
Powstała w czasach, gdy w domach palono węglem czy drzewem a ściany kuchni nie okrywały sterylne flizy.
Dziś zmodyfikowana i dostosowana do współczesnych warunków wciąż ma znaczenie praktyczne.
Znam dom gdzie "dba się na co dzień", nie ma okresowych sprzątań itd. Niestety tylko teoretycznie jest czysto i schludnie.

Są narody które tysiąclecia przetrwały tylko dzięki upartemu trwaniu przy tradycjach.
Warto uczyć się na cudzych przykładach.

To nie jest tak, że jak ktoś sprząta przed świętami to w pozostałej części roku ma brudno w domu.
To nie jest też tak, że jak ktoś zrobi "niedzielny" obiad to w pozostałe dni jada li tylko zimne ziemniaki.
Wręcz przeciwnie.

Jeżeli niedziela miała by się się nie różnić od czwartku, szabat od wtorku, Wielkanoc od każdej innej niedzieli, a święto Wielkiej Rewolucji Październikowej od każdego innego dnia (do wyboru według uznania) to takie życie byłoby to po prostu nudne. Przynajmniej jak dla mnie.
Kapitańska Baba
Weteran

Postnapisał(a) Kapitańska Baba » 15.04.2019 18:58

Pożar katedry Notre Dame :cry: :cry: :cry:
amatus1
Cromaniak

Postnapisał(a) amatus1 » 15.04.2019 19:22

beatabm napisał(a):Pożar katedry Notre Dame :cry: :cry: :cry:

Nas również:(
Mikromir
Koneser

Postnapisał(a) Mikromir » 15.04.2019 19:24

O nie... :cry: :cry: :cry:
anakin
Legenda_mistrz LM

Postnapisał(a) anakin » 15.04.2019 19:58

Wielka tragedia.

Ale Amerykanie (jak zwykle) wiedzą co trzeba zrobić:
Donald Trump napisał na Twitterze: "To straszne widzieć tak ogromny pożar w Notre Dame w Paryżu. Być może należy użyć latających cystern i gasić ją z powietrza. Trzeba działać szybko"- napisał prezydent USA.
:roll:
lew
Cromaniak

Postnapisał(a) lew » 15.04.2019 20:02

.....a widziałeś jak ta akcja jest wątła (pewnie celowo) -1 "sikawka", więc może ma rację.
anakin
Legenda_mistrz LM

Postnapisał(a) anakin » 15.04.2019 20:19

Nie dopatrywał bym się tu żadnej celowosci.
To ponad 800 letnia drewniana konstrukcja, nie było szans żeby to uratować.
Swoją drogą ciekaw jestem czy budynek był wyposażony w jakiekolwiek systemy przeciwpożarowe.
Ja takowych tam nie widziałem.
walp
Weteran

Postnapisał(a) walp » 15.04.2019 20:32

Jeżeli prawdą jest, że ogień dostał się do wewnątrz, to tego nie da się odbudować. Chociaż, podczas Rewolucji Francuskiej też strasznie tę świątynię zdewastowano.

Ogromna strata nie tylko dla narodu francuskiego.
lew
Cromaniak

Postnapisał(a) lew » 15.04.2019 20:36

anakin napisał(a):Nie dopatrywał bym się tu żadnej celowosci.
To ponad 800 letnia drewniana konstrukcja, nie było szans żeby to uratować.
Swoją drogą ciekaw jestem czy budynek był wyposażony w jakiekolwiek systemy przeciwpożarowe.
Ja takowych tam nie widziałem.

...dokładnie był to "niecelowy" samozapłon, tak jak "niecelowe" znikanie krzyży z przestrzeni publicznej republiki.
lew
Cromaniak

Postnapisał(a) lew » 15.04.2019 20:38

walp napisał(a):

Jeżeli prawdą jest, że ogień dostał się do wewnątrz, to tego nie da się odbudować. Chociaż, podczas Rewolucji Francuskiej też strasznie tę świątynię zdewastowano.

Ogromna strata nie tylko dla narodu francuskiego.

...racja, z zastrzeżeniem ,że oni chyba tak nie przeżywają, gdy płoną jakieś zabytki u nas.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Co was dzisiaj ucieszyło, co zasmuciło? - strona 830
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone