.png)
.png)
krutom napisał(a):te kiero napisał(a):Wydałem kilkaset zł na przystosowanie - na zamówienie - profesjonalnej szafki w małej blokowej kuchni do segregacji 3 rodzajów odpadów...
te kiero,
wklej zdjęcie, pochwal się, nie bądź taki,może ktoś znajdzie inspirację
![]()
.png)
yzedef napisał(a):Ale segregacja na 5 rodzai odpadów była od zawsze, czyli torzywa sz.,....
.png)
krutom napisał(a):yzedef napisał(a):Ale segregacja na 5 rodzai odpadów była od zawsze, czyli torzywa sz.,....
Wór na tworzywa to także miejsce odpady metalowe różnego rodzaju np. "amelinowe" nakrętki do słoików, konserwy, tekturowe kartony na mleko, soki.
Przynajmniej tak jest u mnie na wsi koło Niepołomic. I jak na razie mamy tylko 3 wory (żółty, zielony i niebieski) plus brązowy na liście i inne odpady ogrodowe w sezonie.
) są tylko dwa pojemniki: na odpadki organiczne i opakowania. Do tego ostatniego wrzuca się wszystkie rodzaje opakowań, czyli słoiki, puszki, kubki plastikowe itp. Segregacja tych opakowań należy do firmy odbierającej śmieci przy czym opłaty za ich wywóz są naprawdę symboliczne. U nas niestety każda firma chciałaby mieć maksymalny zysk przy minimalnym wkładzie pracy - najlepiej gdybyśmy każde opakowanie dokładnie umyli i ładnie poukładali. Wspomnę jeszcze, że tam prawie wszystkie butelki - zarówno szklane, jak i plastikowe - są zwrotne. U nas niektórym jakoś trudno to zrozumieć
To jakiś ewenement (Berlin).greenrs napisał(a):Często bywam w Berlinie. Nie wiem czy tak jest w całych Niemczech ale tam od kiedy pamiętam (a to bardzo dawno) są tylko dwa pojemniki: na odpadki organiczne i opakowania. Do tego ostatniego wrzuca się wszystkie rodzaje opakowań, czyli słoiki, puszki, kubki plastikowe itp.
W Niemczech było podobnie ze szkłem. Po co segregować na trzy kolory, skoro przyjeżdża 1 ciężarówka i wsypuje w siebie wszystkie 3 pojemniki...Pääkäyttäjä napisał(a):No i ludzie przyłapali firmę, która oprozniała pojemniki... Na jedną ciężarówkę...
.png)
boboo napisał(a):W Niemczech było podobnie ze szkłem. Po co segregować na trzy kolory, skoro przyjeżdża 1 ciężarówka i wsypuje w siebie wszystkie 3 pojemniki...Pääkäyttäjä napisał(a):No i ludzie przyłapali firmę, która oprozniała pojemniki... Na jedną ciężarówkę...
Dopóki nie pokazali przekroju tej ciężarówki. Ma trzy komory.

.png)
boboo napisał(a):To jakiś ewenement (Berlin).
W pozostałej części Niemiec na szkło są osobne pojemniki. I to trzy. Na białe, brązowe i zielone (do którego można wrzucać pozostałe kolory).
Jeśli policzyć szkło jako 3 osobne rodzaje odpadów, to mamy 7:
- papier,
- plastik/lekki metal,
- zwykłe śmieci,
- bio,
- szkło (x 3)
Elektrykę/elektronikę i baterie przyjmują sklepy, które mają to w ofercie,
chemię, odpady budowlane biorą specjalne firmy recyklingowe,
przedawnione leki -> apteki.
Jeśli chodzi o butelki to prawie wszystkie są zwrotne, choć w miejscach publicznych są kosze na różne kolory szkła. W domu - tak jak napisałem - tylko dwa pojemniki. Dodatkowo na telefon można załatwić odbiór skoszonej trawy czy obciętych gałęzi. .png)
greenrs napisał(a):boboo napisał(a):To jakiś ewenement (Berlin).
W pozostałej części Niemiec na szkło są osobne pojemniki. I to trzy. Na białe, brązowe i zielone (do którego można wrzucać pozostałe kolory).
Jeśli policzyć szkło jako 3 osobne rodzaje odpadów, to mamy 7:
- papier,
- plastik/lekki metal,
- zwykłe śmieci,
- bio,
- szkło (x 3)
Elektrykę/elektronikę i baterie przyjmują sklepy, które mają to w ofercie,
chemię, odpady budowlane biorą specjalne firmy recyklingowe,
przedawnione leki -> apteki.
Co do elektroniki, gruzu czy leków jest zapewne wszędzie tak samo dlatego nie brałem ich pod uwagę. W końcu codziennie nie wyrzucamy telewizora![]()