Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Cieszyn - Wiedeń

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Lowell
Autostopowicz
Cieszyn - Wiedeń

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lowell » 15.07.2008 07:43

Cześć,

w piątek wyjeżdżam do Chorwacji (trasa Gdynia - Dubrovnik), jednak z dwudniowym przystankiem w Wiedniu. Z Gdyni jadę Jedynką do Cieszyna, i tutaj pytanie - czy do Wiednia lepiej polecieć przez Brno, czy Bratysławę? Trasa przez Słowację niby dłuższa, ale za to więcej autostrad.

Lowell
jdubowski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jdubowski » 15.07.2008 08:39

Lowell napisał(a): i tutaj pytanie - czy do Wiednia lepiej polecieć przez Brno, czy Bratysławę? Trasa przez Słowację niby dłuższa, ale za to więcej autostrad.

Są rózne szkoły, ja radzę jechac przez Bratysławę.
mayorbien
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mayorbien » 15.07.2008 08:52

jdubowski napisał(a):
Lowell napisał(a): i tutaj pytanie - czy do Wiednia lepiej polecieć przez Brno, czy Bratysławę? Trasa przez Słowację niby dłuższa, ale za to więcej autostrad.

Są rózne szkoły, ja radzę jechac przez Bratysławę.

Dokładnie jak kolega uważam że do samego Wiednia lepiej przez Słowacje.
Ryszard_K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ryszard_K » 16.07.2008 16:01

przez Bratysławę
goszka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) goszka » 17.07.2008 13:16

Cześć!

Z Chorwacji wróciliśmy 13 lipca.

Jadąc tam jechaliśmy z Rudy Śląskiej przez Cieszyn, Brno do Wiednia 4godz.10minut. - chcę dodać ruszyliśmy o północy, chłopcy jechali niesamowicie przepisowo i sami byli w szoku kiedy o 4.10 ukazał się napis Wiedeń.

Wracaliśmy przez Bratysławę i ..... ostatni raz wybraliśmy tę trasę.
Znacznie polecamy, szczególnie do jazdy nocnej opcję, przez Brno.

Pozdrawiam
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 17.07.2008 14:49

goszka napisał(a):Cześć!

Z Chorwacji wróciliśmy 13 lipca.

Jadąc tam jechaliśmy z Rudy Śląskiej przez Cieszyn, Brno do Wiednia 4godz.10minut. - chcę dodać ruszyliśmy o północy, chłopcy jechali niesamowicie przepisowo i sami byli w szoku kiedy o 4.10 ukazał się napis Wiedeń.

Wracaliśmy przez Bratysławę i ..... ostatni raz wybraliśmy tę trasę.
Znacznie polecamy, szczególnie do jazdy nocnej opcję, przez Brno.

Pozdrawiam

Powiem Tak. Pracowałem kiedyś w Wiedniu i zawsze jeździłem z przewoźnikami przez Brno i Laa/a Thaya, gdy Polska nie była jeszcze w Unii a później prze Drasenhofen. Jeśli trasa przez Bratysławę byłaby lepsza lub szybsza lub krótsza uwierzcie mi każdy przewoźnik zacząłby jeździć tamtędy. Dodam jeszcze, że trasa przez Drasenhofen zdecydowanie lepsza nocą lub w Niedzielę gdy ruch mniejszy. Jadąc na Euro 2008 stałem chwilę w korku. Przez Laa/a Tyaha nigdy się nie stoi ale trzeba znać trasę bo latwo pobłądzić. Pozdrawiam
kafur
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kafur » 17.07.2008 15:16

Lowell napisał(a):Cześć,

w piątek wyjeżdżam do Chorwacji (trasa Gdynia - Dubrovnik), jednak z dwudniowym przystankiem w Wiedniu. Z Gdyni jadę Jedynką do Cieszyna, i tutaj pytanie - czy do Wiednia lepiej polecieć przez Brno, czy Bratysławę? Trasa przez Słowację niby dłuższa, ale za to więcej autostrad.

Lowell
Ja zawsze śmigam przez Bratysławę.Polecam.
jdubowski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jdubowski » 17.07.2008 17:31

Serce w pasy napisał(a):Powiem Tak. Pracowałem kiedyś w Wiedniu i zawsze jeździłem z przewoźnikami przez Brno i Laa/a Thaya, gdy Polska nie była jeszcze w Unii a później prze Drasenhofen. Jeśli trasa przez Bratysławę byłaby lepsza lub szybsza lub krótsza uwierzcie mi każdy przewoźnik zacząłby jeździć tamtędy.

A ile wtedy Słowacy mieli wybudowanej autostrady? Zapewne jakieś 1/3 tego co dzisiaj...
jotem
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jotem » 17.07.2008 18:32

a ja zawsze przez Brno:)
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 17.07.2008 19:02

Ryszard_K napisał(a):przez Bratysławę

Po co za następna winietę płacić....
Przejazd przez Wiedeń to raptem około 0,5h..... 8)
el_guapo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) el_guapo » 18.07.2008 07:58

FUX napisał(a):
Ryszard_K napisał(a):przez Bratysławę

Po co za następna winietę płacić....
Przejazd przez Wiedeń to raptem około 0,5h..... 8)

Co? 8O
O ile pamiętam odcinek granica PL/CZ (Cieszyn/Czeski Cieszyn) - granica CZ/SVK jest bezpłatny, więc gdzie tam miejsce na "następną winietę".

Zależy jeszcze kiedy wjedziesz to tego Wiednia. Przypomnę, że w SVK od praktycznie Ziliny jest autostrada/droga szybkiego ruchu (odcinkami budowana, ale jednak) a Wiedeń omija się SudWienerRingiem - jak się uprzesz do do samej SLO dojedziesz autostradami.

Przy opcji Brno/Mikulov ok. 70km jedziesz normalną drogą krajową i musisz przejechać przez samo centrum Wiednia.
kmusial
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmusial » 18.07.2008 09:12

Wytyczając trasą na stronie viamichelin ten odcinek od Cieszyna do granicy czesko/słowackiej jest policzony w kosztach przejazdu jako płatny. Gdzie jest prawda?
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 18.07.2008 09:29

kmusial napisał(a):Wytyczając trasą na stronie viamichelin ten odcinek od Cieszyna do granicy czesko/słowackiej jest policzony w kosztach przejazdu jako płatny. Gdzie jest prawda?

Michelin niestety nie tylko w tym miejscu się myli, drogę w Słowenii od Postojnej do Rupy(granica SLO/CRO) też zalicza do drogi, na której obowiązuje winieta - a to nie prawda :!:
el_guapo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) el_guapo » 18.07.2008 09:40

kmusial napisał(a):Wytyczając trasą na stronie viamichelin ten odcinek od Cieszyna do granicy czesko/słowackiej jest policzony w kosztach przejazdu jako płatny. Gdzie jest prawda?

Prawda jest na stronie czeskich autostrad: www.ceskedalnice.cz/en/d.htm i w FAQu :wink:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 18.07.2008 15:46

jdubowski napisał(a):
Serce w pasy napisał(a):Powiem Tak. Pracowałem kiedyś w Wiedniu i zawsze jeździłem z przewoźnikami przez Brno i Laa/a Thaya, gdy Polska nie była jeszcze w Unii a później prze Drasenhofen. Jeśli trasa przez Bratysławę byłaby lepsza lub szybsza lub krótsza uwierzcie mi każdy przewoźnik zacząłby jeździć tamtędy.

A ile wtedy Słowacy mieli wybudowanej autostrady? Zapewne jakieś 1/3 tego co dzisiaj...

Ale zjeżdżasz z autostrady po to żeby dojechać do innej autostrady jak dla mnie trochę bez sensu
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone