Chorwacja Online..........odkryj Chorwację na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków

Chorwacja oczami i smakiem Makłowicza

Miejsce na najczęstsze pytania i rady dla osób początkujących i zapoznających sie z realiami wyjazdu do HR. Jeśli jedziesz pierwszy raz, nie wiesz co zabrać, jaką trasę wybrać ... to tutaj szukaj pomocy.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Bocian
zbanowany
Posty: 24103
Dołączył(a): 21.03.2005
Chorwacja oczami i smakiem Makłowicza

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 28.04.2013 10:47

darek1 napisał(a):Bo to nie była prowokacja tylko szczera prawda.

No więc tylko współczuć wyjazdów...
darek1
zbanowany
Posty: 9346
Dołączył(a): 27.06.2004

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 28.04.2013 10:50

Nie ma czego, głodny nie chodzę i chorwatom ogórków i pomidorów z ich skromnych ogródków nie wyjadam. Poświęcam na to 15 dni dodatkowego urlopu. :wink: Reszta pozostaje na inne doczesne przyjemności. :)
FUX
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 13005
Dołączył(a): 14.05.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 28.04.2013 10:59

Ego Makłowicza ostatnio przerasta.
Dawno nie widziałem nikogo, kto tak delektowałby się swoją osobą... :roll:
Bocian
zbanowany
Posty: 24103
Dołączył(a): 21.03.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 28.04.2013 11:01

Poznałem gościa w Borku, jak wpadł do nas na plażę. Dał się poznać jako miły, wesoły, skromny gościu.
darek1
zbanowany
Posty: 9346
Dołączył(a): 27.06.2004

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 28.04.2013 11:02

FUX napisał(a):Ego Makłowicza ostatnio przerasta.
Dawno nie widziałem nikogo, kto tak delektowałby się swoją osobą... :roll:



Zgadza się. Wpadł w samouwielbienie czy tudzież kulinarny narcyzm.
greenrs
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 5379
Dołączył(a): 30.05.2010

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 03.05.2013 18:49

"Makłowicz w podróży" nie jest programem stricte kulinarnym. Moim zdaniem jest raczej czymś w rodzaju przewodnika po świecie z elementami kuchni, kultury i historii krajów, które odwiedza. Dlatego go oglądam.

A co do jego ego... Znam wielu bardziej zapatrzonych w siebie autorów programów parakulinarnych w naszej telewizji niż Makłowicz.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 03.05.2013 18:57

Nie zazdraszczać Robertowi tylko podpatrywać i czerpać globtroterskie inspiracje. Zawsze lubiłam go oglądać i chyba się to nie zmieni. Znałam jego ojczulka i powiem tak ... z tego synalka może być naprawdę dumny.
FUX
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 13005
Dołączył(a): 14.05.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 03.05.2013 19:39

Kenik napisał(a):Nie zazdraszczać Robertowi tylko podpatrywać i czerpać globtroterskie inspiracje. Zawsze lubiłam go oglądać i chyba się to nie zmieni. Znałam jego ojczulka i powiem tak ... z tego synalka może być naprawdę dumny.


Po polsku będzie.

zazdrościć.. :wink:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 03.05.2013 20:44

FUX napisał(a):Po polsku będzie.

zazdrościć.. :wink:


A kto powiedział, że musi być po polsku :wink: To tylko malutka licentia poetica :lol:

FUX napisał(a):Wyścig z czasem zanabyłem; T. Clancy.


A po jakiemu to ? :wink: :lol:
krispinus
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 933
Dołączył(a): 17.07.2011

Nieprzeczytany postnapisał(a) krispinus » 05.05.2013 10:30

Dla zapominalskich.
Zaczyna się.
Dzisiaj RAB.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 05.05.2013 11:00

krispinus napisał(a):Dla zapominalskich.
Zaczyna się.
Dzisiaj RAB.


Właśnie skończyłam oglądać. :)
bonar
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 2166
Dołączył(a): 18.05.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) bonar » 05.05.2013 11:42

Oglądam Makłowicza ze względu na jego barwne opowieści kulinarne na tle chorwackich miejscowości.
Natomiast, czym innym jest typowy pokaz kulinarny, oglądany w tvp.

Innym rodzajem pokazu kulinarnego jest też propagowanie naszej kuchni polskiej, coraz częściej inspirowanej owocami morza, tak jak to robi mój przyjaciel Wiesiek Bober.



Z każdego z tych programów można zaczerpnąć własne inspiracje i przynajmniej próbować wprowadzać do domowego menu.
Np. pierogi i żurek polski.


Zamiłowanie do gotowania można też poprzez różnego rodzaju konkursy. Jednym z takich konkursów jest BlogerChef w Kudowie-Zdroju. (tvK Kłodzka popełniła błąd, Wiesiek Bober jest Dyrektorem w Hotelu Verde Montana)
(6.24 - 6.44 zaproszenie)

Smacznego :D
Ostatnio edytowano 05.05.2013 12:15 przez bonar, łącznie edytowano 4 razy
FUX
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 13005
Dołączył(a): 14.05.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 05.05.2013 11:46

W zeszłym miesiącu wyjechał od nas Chorwat po wymianie międzyszkolnej.
Zachwycony był sałatka warzywną z majonezem, pasztetem mojego wyrobu, ciastem Żony.
Przepisy przetłumaczone pojechały pod Zagrzeb... :twisted:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 05.05.2013 19:17

FUX napisał(a):, pasztetem mojego wyrobu,


może pochwalisz się przepisem o ile jest z zająca ;)
FUX
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 13005
Dołączył(a): 14.05.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 05.05.2013 19:37

Może być cielęcina, wieprzowina.
0,5 kg karczku, łopatki, nerkówki
0,4 kg wątroby (ja daję połowę z tego)
0,25 kg podgardla lub tłustego boczku, może być karczek, łopatka, etc.
0,06 kg sloniny
0,01 kg grzybów suszonych
0,1-0,4 kg włoszczyzny; cebula, marchew, pietruszka wg uznania; ilość także
1 bułka 3 jaja
2 liście laurowe, ziele ang., gałka muszk., imbir, sól, pieprz
0,03 tłuszczu do formy

wszystko, prócz wątroby i słoniny, gotować na lekkim ogniu. Posolić w połowie gotowania. Na koniec wrzucić slonine i wątrobę. bułkę zamoczyć w rosole. Wszystko drobno zmielić 2 X, utrzeć na pulchną masę, można dolać rosołu, warto zmielić warzywa, w których się gotowały, formę wyłożyć plastrami słoniny tak, aby zachodziły na siebie. Zakryć szczelnie i piec koło godziny. Jeżeli masz termometr, to do 80 stopni wewnątrz.
SMACZNEGO !!!!!!!!!

P.S. Zające po polu biegają. Ten przepis powinien spełnić oczekiwania. Do niego ćwikła z chrzanem, śliwka w occie, dynia w occie.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Chorwackie ABC



cron
Chorwacja oczami i smakiem Makłowicza - strona 6
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Serwis Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja serwisu Cro.pl Chorwacja Online nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

chorwacja online - cro.pl 1999-2019