Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Choroba w Chorwacji

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Elizasz
Cromaniak
Choroba w Chorwacji

Nieprzeczytany postnapisał(a) Elizasz » 22.07.2010 12:59

Nie znalazłam podobnego tematu, a jestem ciekawa, czy zdarzyło się Wam na wczasach już zachorować?
Byłam w Chorwacji z rodziną dwukrotnie i za każdym razem mniej więcej po tygodniu dopadło mnie przeziębienie z dość wysoką gorączką, kaszlem chcącym wyrwać płuca i bezgłosem (z tego ostatniego mąż był całkiem zadowolony :wink: ). Za pierwszym razem chorował ze mną syn, miałam ze sobą wszystkie leki, oprócz tych na przeziębienie, bo nie wpadłam na to, że zachorujemy :oops: .... spotkani na plaży Polacy ratowali mnie swoimi lekarstwami. Rok temu dopadło tylko mnie.....
Za tydzień jedziemy po raz 3 i zastanawiam się, czy do 3 razy sztuka? Czy Wam też zdarza się tak przeziębić???
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 22.07.2010 13:05

Poszukaj wątków z ubezpieczeniem NFZ.
Tam były opisane przypadki zachorowań.
Natomiast, często są wyznaczone punkty z "pomocą medyczną",
np. w Breli był w jednym z hoteli.
Ewentualnie, spokojnie można się udać do lekarza, szpitala.
Z tego co czytałem (odpukać, osobiście nie miałem takiej potrzeby) to z opieką medyczną nie ma problemu.
Komodna
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Komodna » 22.07.2010 13:14

Witam
My się w tym roku nachorowaliśmy się w Chorwacji za wszystkie czasy:-)
Córa pojechała z anginą i antybiotykiem.
Mąż już po kilku dniach pobytu zaczął gorączkować i narzekać na gardło. Leczyliśmy go tym co mieliśmy ze sobą: paracetamol, strepsils, tantum verde i nic.
W końcu nasza gospodyni powiedziała nam że u nich można kupić antybiotyk bez recepty.
Jednak w końcu pojechaliśmy do lekarza (w miejscach turystycznych mają z reguły całodobową pomoc dla turystów). Bez problemów przyjął nas lekarz (potrzebny paszport) i wypisał receptę na antybiotyk. Wszystko bezpłatnie.
Jednak pani w aptece zaczęła robić problemy że niby potrzebuje kopię recepty - postanowiliśmy zapłacić za antybiotyk pełna kwotę i nie robić zagadnienia. Kosztował 80 KN.
Dzięki temu że mąż wrócił do świata żywych (on z tych co umierają już przy temp. 37,2 st. :-) przedłużyliśmy pobyt :D
Życzę zatem zdrowia i miłego pobytu.
Pozdrawiam
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 22.07.2010 13:16

weldon napisał(a):...

:lol:

Nigdy nic mnie nie dopadało oprócz depresji przedwyjazdowej na koniec...
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 22.07.2010 13:17

Komodna napisał(a):on z tych co umierają już przy temp. 37,2 st.

Wszyscy by umarli przy takiej temperaturze 8O
Elizasz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Elizasz » 22.07.2010 13:21

weldon napisał(a):Poszukaj wątków z ubezpieczeniem NFZ.
Tam były opisane przypadki zachorowań.
Natomiast, często są wyznaczone punkty z "pomocą medyczną",
np. w Breli był w jednym z hoteli.
Ewentualnie, spokojnie można się udać do lekarza, szpitala.
Z tego co czytałem (odpukać, osobiście nie miałem takiej potrzeby) to z opieką medyczną nie ma problemu.

To wszystko wiem, dziękuję, ciekawa tylko byłam, czy innych też dopada to świństwo, usiłując zniszczyć parę dni urlopu :wink:

Komodna może u Was mąż zaraził się od córki?
No to jeden podobny przypadek mam. I nadzieję mam również, że w tym roku mnie to ominie :twisted:

Jacek depresję to ja mam już teraz, że wyjazd, na który tyle czekałam już za chwilę, a ten czas przecież tak szybko zleci i zostanie mi tylko planować następny wyjazd 8) :lol:
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 22.07.2010 13:34

Mnie głowa często bolała ...

Żona na to jakoś tak z niemiecka mówiła ... :?

Coś o kocie, czy jak?
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 22.07.2010 13:37

weldon napisał(a):Mnie głowa często bolała ...

Żona na to jakoś tak z niemiecka mówiła ... :?

Coś o kocie, czy jak?

...katz (czyt. kac)
Komodna
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Komodna » 22.07.2010 13:51

weldon napisał(a):
Komodna napisał(a):on z tych co umierają już przy temp. 37,2 st.

Wszyscy by umarli przy takiej temperaturze 8O

Widzę że chyba ty też z tych co padają od stanu podgorączkowego :D
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 22.07.2010 13:59

Z chorobą to nigdy nie wiadomo, ale taka wysoka temperatura,
to może oznaczać wiele przykrych rzeczy ...

Lepiej być zabezpieczonym

Obrazek
hrehor
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) hrehor » 22.07.2010 15:28

Nasza gospodyni Zora wspaniała kobieta co dziennie rano pytała się mnie czy" chociesz rakiju? i to było najlepsze lekarstwo na wszystkie bule. :wink:
CinnamonGirl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CinnamonGirl » 23.07.2010 05:59

Mnie póki co nie dopada, katar sienny mija, migreny miają, przeziebienia nie ośmielaja się mnie zaatakowac. Zawsze twierdziłam że to klimacik dla mnie. Choć i tak zawsze mamy jedna kosmetyczkę pełną leków ;)
Stela
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Stela » 23.07.2010 08:17

ja opisywałam kiedyś moje (niezbyt ciekawe) doświadczenia z pogotowiem w Zadarze. W skrócie- skorzystaliśmy w efekcie z usług prywatnych. Koszt- jakieś 70 zł, leki za darmo.
heza
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) heza » 23.07.2010 09:41

Witam.
Mnie się zdarzyło w ub. roku zachorzeć -zapalenie ucha czy cos takiego i to w połowie pobytu. Posiadane środki nie pomagały - bolało jak cholera i trza było zdecydować albo do domu albo do lekarza.
To było w Baska Voda-na szczęście tam jest przychodnia w szkole gdyby ktos jeszcze potrzebował. Doktor okazał się bardzo dowcipkującym fajnym gościem, wypisał receptę na antybiotyk i kazał unikać nurkowania-chyba, że w czepku. Wizyta kosztowała 60 kun -dostałem rachunek i lek coś koło 50 kun. Wydobrzałem i mozna było spokojnie urlopować, niestety musiałem uważać z pływaniem.
LABUZKA
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) LABUZKA » 23.07.2010 10:07

Witam wszystkich nam zdarzyło się w zeszłym roku zapalenie ucha oczywiście od nurkowania ,miałam ze sobą antybiotyk z Polski więc obyło się bez pomocy lekarskiej,ciesze sie tylko że zdarzenie miało miejsce dwa dni przed końcem urlopu bo syn 9 letni był niezadowolony gdyż się nie kąpał.Ale żeby nie było w tym roku powtórka z rozrywki pobyt we Włoszech z początkiem lipca temp 37C ,a dziecko znowu zapalenie ucha.Czeka mnie jeszcze wyjazd do Cro i zobaczymy ide przed wyjazdem do lekarza niech mi przepisze srodki bo już apteczka zaczyna świecic pustkami ,a wolę miec coś na zapas i niekorzystac niż latac po lekarzach i się denerwowac.Pozdrawiam wszystkich i życzę udanych zdrowych wakacji . :papa:
Następna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone