Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

burek

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
pepe75
Globtroter
Avatar użytkownika
Posty: 31
Dołączył(a): 14.06.2009
burek

Nieprzeczytany postnapisał(a) pepe75 » 07.04.2011 22:07

smaczne są te opowieści ale ja ciągle marzę o burku z serem albo z mięsem,
smak który ciągle mam w ustach...
pychota!!!
krakuscity
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 7912
Dołączył(a): 11.08.2003

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 07.04.2011 22:13

pepe75 napisał(a): ja ciągle marzę o burku z serem albo z mięsem,


Marz sobie :D
ZAJEC
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 5420
Dołączył(a): 11.01.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) ZAJEC » 07.04.2011 22:26

pepe 75 burek to żaden problem często go robię :D
Aneta.K
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 2420
Dołączył(a): 11.05.2008

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aneta.K » 08.04.2011 10:11

ZAJEC napisał(a):pepe 75 burek to żaden problem często go robię :D

To w takim razie daj dobry przepis :)
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 5488
Dołączył(a): 11.07.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 08.04.2011 11:03

Aneta.K napisał(a):
ZAJEC napisał(a):pepe 75 burek to żaden problem często go robię :D

To w takim razie daj dobry przepis :)

Fini burek od mljevenog mesa

Burek
i tysiące innych dostępnych w necie...

I po raz 158 powtórzę: prawdziwy bosanski burek to tylko i wyłącznie z mielonym mięsem; inne pity noszą nazwę w zależności od nadzienia !
Pozdrawiam
Aneta.K
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 2420
Dołączył(a): 11.05.2008

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aneta.K » 08.04.2011 11:41

Dzieki :) może pójde na łatwizne i kupię ciasto francuskie gotowe :wink:
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 5488
Dołączył(a): 11.07.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 08.04.2011 12:00

Aneta.K napisał(a):Dzieki :) może pójde na łatwizne i kupię ciasto francuskie gotowe :wink:


Moja bośniacka sąsiadka twierdzi, że to profanacja,ale i ja pitę zawsze z gotowego ciasta robię.. Najsmaczniejsza moim zdaniem jednak nie z mięsem, ale z blitvą (może być ze szpinakiem ale świeżym) czyli zeljanica lub z ziemniakami krompiruša.
Pozdrawiam
mirko
Rezydent
Avatar użytkownika
Posty: 3658
Dołączył(a): 06.04.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirko » 08.04.2011 14:21

Katarzyna,

Pitaj, susjedu bosanku je li zna ova zlatna pravila za pite:

"Sve su pite pitice a burek je pitac" :?

" Od go...ta ne možeš napraviti pitu" :wink:
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 5488
Dołączył(a): 11.07.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 08.04.2011 14:29

mirko napisał(a):Katarzyna,

Pitaj, susjedu bosanku je li zna ova zlatna pravila za pite:

"Sve su pite pitice a burek je pitac" :?

" Od go...ta ne možeš napraviti pitu" :wink:


Słyszałam i jedno i drugie. :) Moja sąsiadka to żywa Bośnia w czystej postaci. Przez pewnien czas miała ambicje, że mnie nauczy "rozciągać" ciasto na pitę... ale się poddała :)

P.S. Jest pl odpowiednik powiedzonka nr 2:
Z g.. bata nie ukręcisz.
Pozdrawiam
ZAJEC
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 5420
Dołączył(a): 11.01.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) ZAJEC » 08.04.2011 18:54

Ja zawsze kupuję ciasto francuskie w Biedronce jest naprawde dobre.
Co do przepisu wystarczy wpisać w google burek i jako pierwszy pojawia sie przepis zamieszczony przez starego cromaniaka i smakosza volumena w "Wielkim żarciu" W ramach wariacji na temat burka zrezygnowałem z twarogu i robię jedna warstwe miesa mielonego i jedną kapusty zasmazanej.Na zlotach co poniektorzy mieli okazję jeść mojego burka i żyją do dzisiaj a Burek ich nie ugryzł :D
Basik_63
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 650
Dołączył(a): 31.08.2009

Nieprzeczytany postnapisał(a) Basik_63 » 08.04.2011 19:42

A ja oprócz burka polecam Wam chorwackie gołąbki. Zdobyłam się na odwagę i zrobiłam je kiedyś. Mówię Wam palce lizać. Nawet udało mi się w Olsztynie zdobyć kapustę kiszoną w całych główkach. Kosztowała sporo ale warto było.
Pozdrav :D
HAncur
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 695
Dołączył(a): 29.03.2010

Nieprzeczytany postnapisał(a) HAncur » 08.04.2011 19:46

Basik_63 napisał(a):A ja oprócz burka polecam Wam chorwackie gołąbki. Zdobyłam się na odwagę i zrobiłam je kiedyś. Mówię Wam palce lizać. Nawet udało mi się w Olsztynie zdobyć kapustę kiszoną w całych główkach. Kosztowała sporo ale warto było.
Pozdrav :D


Ja takie jadłam na Węgrzech. U nas niestety, nie ma kiszonej kapusty w główkach :cry:
janniko
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 3195
Dołączył(a): 08.03.2007

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 09.04.2011 06:17

Pyszne burki mają w Albanii (np na plaży też są w takich obwoźnych kioskach).
Ale tam mają burki nie tylko z serem.
http://en.wikipedia.org/wiki/B%C3%B6rek
pozdro
megidh
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 4654
Dołączył(a): 03.04.2014

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 27.10.2016 17:51

Zaprosiłam gości na małą imprezkę. Miało być wspominanie wczasów w Chorwacji, oglądanie zdjęć i filmików. Przyszli ci, co byli w Chorwacji oraz ci, którzy chcą się z nami wybrać w przyszłym roku.
Ja jak zawsze mam dylemat, co podać na stół. Postanowiłam zaryzykować i na ciepło podać BURKA.
I zrobiłam BURKA. I udało się. Wszystkim bardzo smakował. Ci, którzy jedli burka w Cro twierdzili, że smakuje identycznie.
Na pierwszy raz postanowiłam użyć gotowego ciasta FILO, które zakupiłam w markecie za 5 zł z groszami.
Nie mogłam się zdecydować, jakiego burka zrobić, z serem czy z mięsem. Ja wolę z serem, ale mój mąż preferuje mięsnego. W związku z tym zdecydowałam, że zrobię oba.
Na pierwszy ogień poszedł farsz mięsny. Skorzystałam z przepisu podanego tutaj.

IMG_20161021_142806688.jpg


Następnie zrobiłam farsz serowy, wykorzystując do tego 1 opakowanie sera feta, i opakowanie serka "Mój ulubiony" (450g) i 1/2 roztrzepanego jajka.

IMG_20161021_143747347.jpg


Zmoczyłam lnianą ściereczkę i wyłożyłam na nią ciasto fila. Ciasto jest przełożone papierem do pieczenia, więc można ten papier wyłożyć na brytfankę. Ja tego nie zrobiłam, bo dopiero po czasie przeczytałam o tym na opakowaniu ciasta. Ja brytfankę wysmarowałam olejem.

Na stolnicę położyłam 1 arkusz ciasta (w opakowaniu jest ich siedem) i wysmarowałam go roztopionym masłem.

IMG_20161021_173040448.jpg


Na brzegu arkusza wyłożyłam część farszu i zwinęłam w rulon, który przełożyłam do brytfanki.

IMG_20161021_173525728.jpg

IMG_20161021_173538857.jpg


IMG_20161021_174530461.jpg


Robiłam tak kolejno ze wszystkimi arkuszami. Wyszły mi 4 z mięsem i 3 z serem. Roztopiłam jeszcze trochę masła i posmarowałam nim z wierzchu wszystkie rulony.

IMG_20161021_175228876_HDR.jpg


Piekarnik z termoobiegiem rozgrzałam do temperatury 230 stopni i włożyłam do niego brytfankę z rulonami. Czas pieczenia to 20-30 minut.

IMG_20161021_180158837.jpg


I tutaj mój piekarnik nie zastosował się do sugestii z przepisów, bowiem zaczął mi przypalać burka z jednej strony (tej od wentylatora).

IMG_20161021_180636754.jpg


Dobrze, że prawie co chwilę patrzyłam przez szybkę piekarnika, więc nie dopuściłam do całkowitego spalenia. Szybciutko odwróciłam brytfankę, tak żeby lekko przypalony burek znalazł się od strony szybki i zmniejszyłam temperaturę do 200 stopni. Wiadomo, każdy piekarnik jest inny i trzeba dostosować indywidualnie ustawianie temperatury.

Po 25 minutach wyjęłam burka z piekarnika, skropiłam lekko wodą i przykryłam na 5 minut folią aluminiową.

IMG_20161021_182043463.jpg

IMG_20161021_182149246.jpg


Potem pokroiłam i BUREK wjechał na stół.

IMG_20161021_183903934.jpg


Ponoć burka można podawać z jogurtem, więc postawiłam na stole miseczkę z jogurtem greckim. Burek z jogurtem jest bardzo smaczny.
Zrobienie burka z gotowego ciasta filo jest dziecinnie proste.
Robi się go szybko. Najwięcej czasu zajmuje zrobienie farszu mięsnego, natomiast farsz serowy robi się w trymiga.
tyniolek
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 850
Dołączył(a): 30.12.2014

Nieprzeczytany postnapisał(a) tyniolek » 27.10.2016 18:00

O mniam, na pewno był przepyszny :hearts: chyba też spróbuję, skoro mówisz, że łatwe :D
Następna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

cron
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone