Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

budka lęgowa

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Krystof
Cromaniak
budka lęgowa

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 06.06.2012 21:26

powiesiłem taką pod koniec zimy na pięknym świerku, a żadne ptaszki się nie wprowadziły ...

myślicie, że winny jest kierunek świata? w sensie, że otwór ma byc na południe, na przykład, a nie jest? :roll:
szary779
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) szary779 » 06.06.2012 21:36

A może otwór za mały :?: :wink:
Szwagier na działce ma budkę na wschód i ptaszki się zagnieździły. Ale małe są- może jakby na zachód byłyby większe :wink: :D
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 06.06.2012 21:47

Możliwe, że kolejność nie ta - najpierw było poczekać na ptaszki i do nich dopasować budkę lęgową, a nie na odwrót.

A hipotekę założyłeś? Może młodzi kredytu na chałupę nie dostali? ;)
mamax
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mamax » 06.06.2012 21:57

Oj to różnie bywa, mam dwie budki i nic- puste.
A na świerkach coś się jednak zagnieździło.
Na jednym sroka na drugim jeszcze nie wiem-nie wypatrzyłem co, ale gniazdeczko jest widoczne.
Więc kierunki budek pewnie lipne... :wink:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 06.06.2012 22:29

z czego ta budka? malowana? z deski czy z paździerza?
podsyp od czasu do czasu jakiegoś jedzonka niedaleko albo kawałek kuli dla ptaszków zawieś.
mamax
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mamax » 06.06.2012 22:47

Kula i inne cuda wiszą. Zimą to i sójka zawita. Ale wiosna i lato jakaś jałowa.
Wieszam i dokarmiam dla Synka żeby nie zobojętniał jak to teraz w modzie. A dzieciak jak na razie ma radochę.
:wink:
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 06.06.2012 23:29

Krystof napisał(a):powiesiłem taką pod koniec zimy na pięknym świerku, a żadne ptaszki się nie wprowadziły ...

myślicie, że winny jest kierunek świata? w sensie, że otwór ma byc na południe, na przykład, a nie jest? :roll:

Jak na świerku to tylko sikorki mogły zawitać... Ale one nie lubią jak otwór jest za duży - najlepiej 3 cm i skierowany na wschód a budka oczywiście niemalowana :)

No co? Ptaszki też mają wymagania.
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 07.06.2012 08:01

sikorek latają dziesiątki, bo je zimą dokarmiam - ale żadna nie wlazła do budki :@(

budka impregnowana, może i wali jakąś chemią, w selgroszu ją kupiłem

jest szansa, że sięjeszcze w tym roku zasiedli, czy to tylko wiosną takie rzeczy się dzieją?
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 07.06.2012 08:54

Krystof napisał(a):budka impregnowana, może i wali jakąś chemią...

To odpowiedź na Twoje pytanie.

Szanse są jeszcze do końca czerwca ale jeśli nie wchodzą do środka to bym zbytnio nie liczył :?
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 07.06.2012 09:48

no to dupa zbita :? ... chociaż z drugiej strony, to nasi mali skrzydlaci bracia :wink: zamieszkują często dziwniejsze miejsca - np. rury jakieś, które też są pomalowane olejną

no zobaczymy, zobaczymy, najwyżej jakiegoś zlapię i na siłę tam wepchnę :wink:
wolandero
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) wolandero » 07.06.2012 10:44

Budkę wieszamy ok. 2 metry nad ziemią, otwór skierowany na pd-wschód, nie wszystkie budki są zasiedlane, wiem bo wieszam budki niejako zawodowo, trzeba poczekac :D
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 07.06.2012 10:54

wolandero napisał(a):Budkę wieszamy ok. 2 metry nad ziemią, otwór skierowany na pd-wschód, nie wszystkie budki są zasiedlane, wiem bo wieszam budki niejako zawodowo, trzeba poczekac :D

konkret :@)

ta wisi na świerku ok. 2,5-3 m nad ziemią
kierunek, hmmm, wygląda mi na wchód, ale północny raczej :roll:
jak przekręcę, to nie będę jej widział, bo będzie z drugiej strony drzewa - i tak źle, i tak niedobrze :cry:
wolandero
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) wolandero » 07.06.2012 11:20

Budka to ma być domek dla naszych małych przyjaciół i im ma być wygodnie przedewszyskim :D nasze przyjemności schodzą na plan dalszy :D
bartekj
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bartekj » 07.06.2012 11:55

A u mnie wylęgły się sikoreczki :)

Zainstalowałem na swoim ogrodzie 6 budek lęgowych. Powinno się je umieszczać tak jak było napisane na wys ok 2,5m (dla sikorek może to być nawet 1,5m, jeśli nie ma drapieżników w okolicach) i w kierunku południowo - wschodnim - chodzi o to aby wiatr, który najczęściej wieje ze wschodu nie wiał w otwór budki.
Powinno się instalować budki oddalone około 30m od siebie - u mnie niestety tak nie jest ale i tak w trzech na 6 budek miałem lokatorów i co ciekawe obok właśnie tej na filmie budki rośnie drzewo (stare) w którym zagnieździły się także sikorki modre - odległość pomiędzy budką a naturalną dziuplą około 2m - więc można jednak :)
W jednej mam zainstalowaną kamerę bezprzewodową, ale niestety nie zagnieździły mi się tam ptaszki, może dlatego, że była ona montowana niestarannie i były w niej szczeliny, teraz ją poprawiłem i czekam bo sikorki mogą prowadzić dwa lęgi w sezonie więc może jeszcze się załapię na seans, jeśli nie to trudno za rok może - a ptaszki dokarmiam już drugą zimę :)
ja natka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ja natka » 07.06.2012 12:18

Naliczyłam 12 sikorzych łebków :D
Super rodzinka :D
Następna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone