Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Brodarica,czy Tisno????

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Beti29
Turysta
Brodarica,czy Tisno????

Nieprzeczytany postnapisał(a) Beti29 » 04.06.2011 16:32

Witam!Czy ktoś moze mi doradzic gdzie lepiej pojechac w Chorwacji czy do Brodarica,czy do Tisno Muter?Chodzi mi o plaże i zeby to nie było jakieś miejsce typu odludzie i ze nie bedzie tam co robic.Proszę o odpowiedzi!
maciek22
Plażowicz
Brodarica-Tisno

Nieprzeczytany postnapisał(a) maciek22 » 04.06.2011 17:27

Nudzić się na pewno nie będziesz.Chorwacja to nie Egipt,większość plaż jest betonowych a jeżeli napotkasz na Swojej drodze plaże piaszczystą to opalanie na niej to żadna przyjemność,gdyż są bardzo zatłoczone.Betonowe też są piękne http://www.fotololo.friko.pl/chorwacja/chorwacja7.jpg Byłem w obu miejscach i są przepiękne ale wrócę do Tisno i szczerze polecam.Jeśli chodzi o plaże są tam również piaszczyste i żwirowe.Dodatkowo w Tisno jest piękna promenada z licznymi kawiarenkami.
Pozdrawiam
Beti29
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Beti29 » 04.06.2011 17:45

dzieki za odpowiedz.A mozesz mi napisac gdzie byles jeszcze w Chorwacji i gdzie mieszkałeś?
maciek22
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) maciek22 » 04.06.2011 17:55

Zwiedziłem prawie całą Chorwację i nigdzie nie podobało mi się tak jak w Tisno i Brodarica .Te miejsca mają swój urok.Najlepiej zobaczyć to na własne oczy.
Beti29
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Beti29 » 04.06.2011 18:16

ok,a gdzie mieszkałeś?Moze mialbys namiary na jakis fajny apartament?Mam w Tisnie jeden na oku i w Brodarica,ale nadal poszukuje.
maciek22
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) maciek22 » 04.06.2011 19:23

Mieszkałem w campingu.Skoro masz to dlaczego szukasz?Kwatera dziś jest jutro może jej nie być
mireks
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mireks » 05.06.2011 03:16

maciek22 napisał(a):Zwiedziłem prawie całą Chorwację i nigdzie nie podobało mi się tak jak w Tisno i Brodarica .Te miejsca mają swój urok.Najlepiej zobaczyć to na własne oczy.

Jeżeli te miejsca ci się podobają najbardziej to prawie robi dużą różnicę.
Musisz jeszcze dużo zobaczyć na własne oczy.
maciek22
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) maciek22 » 05.06.2011 09:07

Wszystko zależy w jakim celu tam jedziesz, czego dokładnie oczekujesz i wiadome,że dla każdego coś innego jest piękne.Każdy inaczej je postrzega.A Takie forum to pranie mózgu i jeszcze większa dezorientacja gdy każdy wyrazi Swoje opinie.Tak naprawdę wszystko zależy od tego z Kim się jedzie,od samopoczucia,nastawienia.A gdy wszystko jest ok to i miejscowość się podoba i nie ma czasu na nudę.Tak to widzę.
Beti29
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Beti29 » 05.06.2011 12:55

No na pewno trochę pranie mózgu.Czytałam o tym Brodarica,ze nic tam ciekawego nie ma do zwiedzania,więc chyba pozostanę przy tym Tisno,bo jak szukalismy w Baśka Voda,albo Omiś to albo kwatery sa niedostepne,bo zajęte,albo bez widoku na morze i brzydkie kwatery.
A Tisno jest to duze miasto i czy jest tam duzo do zwiedzania?
maciek22
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) maciek22 » 05.06.2011 13:47

Tisno jest najmłodszym osiedlem na wyspie Murter. Powstało w miejscu gdzie wyspa prawie dotyka lądu i od tego wąskiego przesmyku, który oddziela wyspę od lądu pochodzi jego nazwa. Pierwszy raz wspomina sięo nim w 1474.r., a najwięcej mieszkańców osiedla się tu w czasie wojen między Wenecją a Turcją. W czasie panowania Francji (1806-1813) Tisno, jako największe osiedle na wyspie, było centrum gminy. Na początku XVIII wieku, gdy minęło niebezpieczeństwo tureckich napadów, został wybudowany most łączący Murter z lądem i wtedy osiedle rozszerza się też na ląd.

Centrum starej części miasta znajduje się na wyspie, na południowy-wschód od zwodzonego mostu. Za ostatnimi domami i kościółkiem sv.Andrije (św.Andrzej) blisko lasu, znajduje się kamienista plaża z przyjemną promenadą długości około 1000m. Najnowsza dzielnica miasta wybudowana jest w części lądowej o nazwie Gomilica.

Tisno, jak na tak małe dalmatyńskie miasteczko, ma niezwykle rozległe place, dużo zieleni i długą promenadę, jakby stworzoną dla pokrzepiających spacerów. W ostatnich czasach zaczęła się szybko rozwijać lądowa część Tisna, szczególnie jego północno-zachodnia część i okolice zatoki Artić. Tutaj wybudowano domy wczasowe, apartamenty, restauracje oraz małe hotele rodzinne.

Tisno jest też znane dzięki świętu Gospe od Karavaja (Caravaggia), 26. maja, kiedy zbierają się tu wierni z całego regionu.

Tisno - dlaczego warto wybrać tą destynacje?
czyste morze, plaży w miejscowości, plaży nudystyczne, zaciszne plaży bez dużej liczbi osób, bogata oferta gastronomiczna, ciekawe miejsce do nurkowania, dobre miejsce do uprawiania windsurfingu, możliwość pójścia na ciekawe wycieczki, możliwość płynienia do pobliskich wysp, autentyczna oferta gastronomiczna w pobliżu, możliwość poznania ludzi i zwyczajów lokalnych
mireks
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mireks » 05.06.2011 16:14

To skoro tam jest zajęte a tu wolne to o czymś to świadczy.
maciek22
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) maciek22 » 05.06.2011 16:16

Różnie można to interpretować.
appmaksan
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) appmaksan » 07.06.2011 09:59

Tisno is the beeeessssttttt :lol:
Beti29
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Beti29 » 07.06.2011 22:02

W Tiśnie jest ładnie??A między Tisnem,a Omiś to co byscie wybrali?
Marisa
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marisa » 10.06.2011 05:48

mireks napisał(a):
maciek22 napisał(a):Zwiedziłem prawie całą Chorwację i nigdzie nie podobało mi się tak jak w Tisno i Brodarica .Te miejsca mają swój urok.Najlepiej zobaczyć to na własne oczy.

Jeżeli te miejsca ci się podobają najbardziej to prawie robi dużą różnicę.
Musisz jeszcze dużo zobaczyć na własne oczy.

Dokładnie zgadzam się .Niby o gustach się nie dyskutuję ale chyba naprawdę jeszcze dużo musi zobaczyć w Chorwacji.
Osobiście udałabym się dużo dalej np. Peljesac.
Następna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne