Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Brač - Povlja : Wakacje 2011 x2 (czerwiec+sierpień/wrzesień)

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
nero
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) nero » 20.07.2011 19:46

Czesiek63 napisał(a):....widzę jakaś przerwa a ja czekam na mój Sutivan waszymi oczami :!:

Obiecuję, że już niebawem będzie i Sutivan ;)
nero
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) nero » 20.07.2011 20:23

Ostpreusse napisał(a):... zmusiłeś mnie niejako do zainwestowania w kolejny polar marki Hoya.

Ja przed wyjazdem też kupiłem kolejnego ;) Marumi ale tym razem z dodatkowymi powłokami co by się łatwiej czyściło, bo jak wiesz nie jest to takie łatwe.

Ostpreusse napisał(a):Jestem pod wrażeniem, że ktoś potrafił wstać o 6 rano żeby coś sfotografować ...

Ja też jestem pod wrażeniem :lol: Tym razem to wszystkie ranne zdjęcia są autorstwa neroH czyli tej lepszej ;) mojej połówki.

Ostpreusse napisał(a):Mam pytanie jaka jest różnica (ogólnie) pomiędzy Chorwacją a Sardynią, której zaliczenie mam w planach...

Ogólnie to z Sardynią (choć to tylko jedna wyspa) jest tak jak z Chorwacją - ma różne oblicza. Warta jest zobaczenia ale w moim odczuciu brak jej "klimatu", który znajdziesz bez problemu w Chorwacji ;)
Sardynii zobaczyliśmy jedynie jej górną część (na kiedyś został jeszcze dół i środek) natomiast Chorwacja dała nam się poznać już z szerszej perspektywy i ona narazie zdecydowanie Króluje.
Na drugim miejscu są austyjackie Alpy - ale to już całkiem inna historia ...
nero
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) nero » 20.07.2011 20:44

twister07 napisał(a):neroH robisz przepiękne zdjęcia

:oops: ... :wink:

Kejter i Ania W Wam też dziękuję za odwiedziny :D

A już za chwileczkę ... już za momencik ... Nerežišća, Milna, Sutivan, Mirca i Supetar.
Ostpreusse
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ostpreusse » 21.07.2011 10:12

nero napisal:
Ja przed wyjazdem też kupiłem kolejnego icon_wink.gif Marumi ale tym razem z dodatkowymi powłokami co by się łatwiej czyściło, bo jak wiesz nie jest to takie łatwe.

Z czyszczeniem filtrów Hoya serii Pro 1 Digital nie mam problemu, niestety w tym roku konstelacja wypadła dość niekorzystnie, gdyż wszystkie słoiki, które ze sobą zabieram mają taką samą średnicę filtra - odkręcanie i przykręcanie jednego polara na 3 optyki jest wkurzające i czasochłonne. Stąd kolejny wydatek będzie raczej nieunikniony...

nero napisal:
Na drugim miejscu są austyjackie Alpy - ale to już całkiem inna historia ..

U mnie Alpy na długo pozostaną na pierwszym miejscu; były już austriackie i włoskie, a w przyszłym roku mam nadzieje będą szwajcarskie, ale póki co szykujemy się na Chorwację 8)
Pozdrawiam i czekam na ciąg dalszy relacji :D
Basiulinek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Basiulinek » 21.07.2011 22:47

nero napisał(a):
A już za chwileczkę ... już za momencik ... Nerežišća, Milna, Sutivan, Mirca i Supetar.

i czekamy............i czekamy..............i czekamy.............. i nic :!:

mialas byc pracowita dzis wieczorem... :wink:

:lol:
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 21.07.2011 23:29

Basiulinek napisał(a):mialas byc pracowita dzis wieczorem... :wink:

I jest :lol: , wiem to z wiarygodnego źródła . . .

:wink:
nero
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) nero » 22.07.2011 02:47

piotrf napisał(a):
Basiulinek napisał(a):mialas byc pracowita dzis wieczorem... :wink:

I jest :lol: , wiem to z wiarygodnego źródła . . .

:wink:

Dziękuję Piotrze ;)

Basiulinek , ty nawet nie zdajesz sobie sprawy ile to czasu schodzi przy wybieraniu zdjęć do relacji ;)
Muszę się dobrze pilnować żeby dać tylko te gdzie porządnie brzuch wciągnięty i odpowiedni profil mam :lol:
nero
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) nero » 22.07.2011 02:49

czwartek 23.06.2011r

Szósty dzień na wyspie
Co się odwlecze to nie uciecze ...

Na dziś zostało zaplanowane zwiedzanie tego czego jeszcze do tej pory nie widzieliśmy.
Wyruszamy z samego rana. Zaczynamy od miasteczka Nerežišća i jego uroczego dalmatyńskiego bonsai.

Obrazek

Po drodze napotykam na jakże wspaniały ... rocznik :lol: :lol:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tak spacerując starymi uliczkami dochodzimy całkiem przypadkiem do miejsca, które zwie się Atelier Goić.
Jeżeli ktoś planuje zakup pamiątek wykonanych z bračkiego kamienia to tylko tu :!: Ceny są znacznie niższe ;)
Właściciel Pero jest rzeźbiarzem-kamieniarzem samoukiem i z kilkoma pracownikami wykonuje całkiem ładne rzeczy.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A teraz proszę mi wytłumaczyć (jak blondynce ;) ) - jak oni te poszczególne części do środka wkładają :?: ;)

Obrazek

Obrazek

Pochwalę się też odrazu moją kamienną pamiątką ;)

Obrazek

Pełni entuzjazmu i ciekawi kolejnych zakątków wyspy wyruszamy na jej drugi koniec - kierunek Milna.
Jest to jedyne miasto na wyspie w której znajduje się marina.

Wersja mini live :

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A teraz zagadka dla spostrzegawczych : znajdź jedną podstawową różnicę w dwóch poniższych obrazkach ;)

Obrazek

Obrazek

Tak ... dokładnie ;) koszulka ;)
Możecie sobie wyobrazić jak zakończyła się historia z daniem do zjedzenia "dziecku" świeżutkiej jeszcze ciepłej buhtli z čokoladum :lol:
Ale co tam - na Chorwacji to przecież wstyd w jakiś tam Najkach czy innych Adidasach chodzić ;) I takim to sposobem mój kochany do końca dnia mógł paradować w świeżo zakupionej i jakże fotogenicznej koszulce :D

W Milnej natknęliśmy się też na miejscowy "rybacki pojedynek" :

Trafiliśmy tu także do Vinoteki "Pavič" Josipa Sfarčić gdzie po delikatnej ;) konsumpcji zostało zakupione małe co nieco do schrupania i popicia.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wiem, ... w tym miejscu należą nam się lekkie baty za odpuszczenie sobie zatoczek z plażami Pasikova, Lučice, Maslinova czy choćby Osibova ale przed nami tego dnia były jeszcze inne plany, a podejrzewam, że gdybyśmy znaleźli się na którejś z nich to musielibyśmy tam dłuższą chwilkę zabawić ;)
A tak "co się odwlecze to nie uciecze" - pozostało nam coś na następny raz.

Przez Lozisce ruszamy dalej - kierunek Sutivan.

Obrazek

Kawałek drogi live

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tak przez dłuższą chwilę przymierzałam się do tej chałupki, zastanawiając się czy ona tak przypadkiem by mi nie wystarczyła ... taki mój mały domek na chorwacką starość. Doszłam do wniosku, że wystarczyła by mi w zupełności - nawet na już ;)

Obrazek

A już chałupka i taka hrvatska łajba to byłoby spełnienie marzeń 8O

Obrazek

Pospacerowaliśmy trochę po okolicy.

Wersje live dla zainteresowanych:

1.
2.
3.
4.

Kawka tu ... lody tu ... plaża tu ... i przyszła pora pożegnać się z Sutivanem i wyruszyć dalej.

Po drodze zajechaliśmy do nadmorskiej części miejscowości Mirca.
Jest tam podzielona na dwie części plaża, która wygląda tak

Obrazek

live

Tuż za położony jest portowy Supetar w którym już wprawdzie gościliśmy ale tylko przy wyjeździe z promu.

Tym razem moje nauczone doświadczeniem "dziecko" postanowiło drugą swoją słodką bułeczkę zjeść w zaciszu.

Obrazek

Cukier uzupełniony można iść dalej.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I standardowo wersja live:
1.
2.

Tego dnia w każdej miejscowości jedliśmy po 2gałki lodów i w sumie zjedliśmy ich tyle, że ... ;) no ale przecież trzeba spróbować wszystkich smaków - nie?

Obrazek

Obowiązkowe zakupy ... trochę zdrowych warzyw i owoców ... hmmm ... dlaczego na wakacjach one jakoś tak lepiej smakują ?

Obrazek

I w drogę powrotną ruszamy

Obrazek

co by jeszcze zdążyć ochłodzić te rozgrzane ciała w "naszym" Jadranie.
I tak na błogim lenistwie i dziecinnych wygłupach spędziliśmy czas w wodzie i na plaży, aż do zachodu słońca.

Obrazek

neroP dzielnie uciekał przed jadrańskim potworem
Obrazek

ale potwór okazał się szybszy i u........lił go w ...
Obrazek

Tu jeden z filmików z cyklu "Czyżby ten materac był na mnie za mały? - nie poddam się!"

Ujarzmiłem go - dałem radę - jestem wielki ;)
Obrazek

;)

cdn.
Ostatnio edytowano 22.07.2011 09:21 przez nero, łącznie edytowano 1 raz
Czesiek63
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Czesiek63 » 22.07.2011 06:40

:) Nero jesteś wielki dzięki za odrobinę wspomnień... a te niebo niebieskie jest zaj...fajne .na filmie nr 3 widać w oddali moja ziemie obiecana :) W relacji wkradł Ci się maluteńki błąd ...... cytuje Tuż za położony jest portowy Sutivan w.... tuz za mieści się portowy Supetar , a nie Sutivan jak napisałeś ale rozumie pomyłkę pozdrawiam
Ostatnio edytowano 22.07.2011 08:51 przez Czesiek63, łącznie edytowano 2 razy
helen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) helen » 22.07.2011 07:09

Jak zawsze ślicznie, spokojnie, wakacyjnie.... a rocznik 1977 fajny, moja młodsza siostrzyczka wtedy przyszła na świat :)
Pozdrawiam
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 22.07.2011 07:21

nero napisał(a):
Kawałek drogi live

Świetnie dobrałaś muzyczkę.
Uwielbiam filmiki z drogi.

My czytamy a Ty niewyspana.
8)
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 22.07.2011 07:46

nero napisał(a): ochłodzić te rozgrzane ciała w "naszym" Jadranie.
I tak na błogim lenistwie i dziecinnych wygłupach spędziliśmy czas w wodzie i na plaży, aż do zachodu słońca.

Obrazek

Obiecałem zajrzeć przed wylotem :wink: .... i wiedziałem kiedy :wink: :lol:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 22.07.2011 08:14

Adam.B napisał(a):
Aldonka napisał(a):Nie zmieniaj, nie zmieniaj. Peljesac najpiękniejszy jest :) i Podobuce też fajne :)
Pani od Kozioła :D oczekuję na ciebie na czacie :) fb :*

Teraz już wiem dlaczego jeden nie gra ..... a druga nie słucha....

Czatują sobie na jakimś boku :wink: :lol:
Ostatnio edytowano 22.07.2011 10:06 przez Janusz Bajcer, łącznie edytowano 1 raz
Lord79
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lord79 » 22.07.2011 10:04

A ja jestem ciekaw jakim sprzętem były robione zdjęcia (kolory niesamowite - widać że chyba polar był założony) i czy były poddawane jakiejś obróbce?
minimartini
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) minimartini » 22.07.2011 10:05

nero napisał(a):
Obrazek

Ale super miejsce! Taki kamienny szkielecik ładnie by mi się komponował w sypialni :lol:

nero napisał(a):
Na manualne ostrzenie na wakacjach może brakować czasu ;)
Chyba lepiej zainwestować w szeroki kąt - w dobrej cenie to Sigma 10-20 albo Tokina 11-16.

Oj tak - z tym czasem to prawda... Niemniej lubię ostrzyć manualnie (przy makro).
Sigma - fajne szkło - niestety na razie nie na moją kieszeń ;( ale może za rok ;)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Brač - Povlja : Wakacje 2011 x2 (czerwiec+sierpień/wrzesień) - strona ...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone