Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Brač - Povlja : Wakacje 2011 x2 (czerwiec+sierpień/wrzesień)

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
nero
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) nero » 12.07.2011 00:01

minimartini napisał(a):...
p.s. Nie planujecie może jakiś szkoleń fotograf.? ;) jeśli tak - to ja zapisuję się pierwsza! :D :lol:

Nie no :!: bez przesady :!: Do robienia szkoleń to potrzebna jest duuuużo większa wiedza :wink:

Ale dziękuję :lol: miło słyszeć, że zdjęcia się podobają.

p.s. Gdybyśmy kiedyś na siebie trafili np. w Chorwacji, to oczywiście w kwestii fotografii zawsze służę pomocą.
Na ile potrafię - pomogę :wink:
nero
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) nero » 12.07.2011 00:05

Ewa B napisał(a):O jak pięknie, wybrałam zupełnie przypadkiem w kwietniu te rejony i teraz codziennie do Was zaglądam, a już za parę dni, za dni parę ...... Povlja, Willa Sofija, dzielnica Punta...

Gratuluję wyboru :D
Przechodziliśmy codziennie koło Willi Sofija.
Będziesz miała blisko na obie piękne plaże Povlji i nic nie będzie przysłaniało Ci widoku Jadranu z okna (no może tylko trochę samochody zaparkowane przed domem) :wink:

Miłego wypoczynku życzymy :papa: :papa:
minimartini
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) minimartini » 14.07.2011 17:16

nero napisał(a):
minimartini napisał(a):...
p.s. Nie planujecie może jakiś szkoleń fotograf.? ;) jeśli tak - to ja zapisuję się pierwsza! :D :lol:

Nie no :!: bez przesady :!: Do robienia szkoleń to potrzebna jest duuuużo większa wiedza :wink:

Ale dziękuję :lol: miło słyszeć, że zdjęcia się podobają.

p.s. Gdybyśmy kiedyś na siebie trafili np. w Chorwacji, to oczywiście w kwestii fotografii zawsze służę pomocą.
Na ile potrafię - pomogę :wink:

Ohhh podobają bardzo :) Chyba (a raczej na pewno) przeżywam swoje pejzażowe fotograficzne zauroczenie :lol:
Dziękuję - bardzo mi miło :) Póki co jestem na etapie wyboru szerokiego kąta (problem jest tylko taki, że musi to być taniutkie szkło - a o dobre i taniutkie, niestety ciężko) - zatem pewnie odłożę te plany do szuflady z napisem "kiedyś" ;/ ;) Myślę też nad wejściem w m42, ale jakoś nie do końca przekonana jestem... Tzn. właściwie jestem - ale tylko do stałek 50.
Pozdrav!
nero
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) nero » 14.07.2011 19:30

środa 21.06.2011r

Piąty dzień na wyspie
Nie wszystko złoto co się świeci ...

Robiło się coraz cieplej.
Z moich zapisków wynika, że tego dnia o 7:30 termometr wskazywał już 26°C, a na niebie chmurek brak.

Plany na dziś - kierunek Bol i okolice.
Tak naprawdę to tak strasznie nas ten Bol nie interesował. Widzieliśmy go już z góry i tak nawet się przez chwilę zastanawialiśmy czy aby nie powinien on zostać w naszych wspomnieniach tylko jako Zlatni Rat z tego widoku:

Obrazek

Ale co tam - pojedziemy i zobaczymy ten kurort :wink:
Tym bardziej, że Murvica w okolicy więc w razie czego będzie się gdzie zaszyć.

Muliness pisała, że droga do Bol była dla niej prawie nie do zniesienia ... i te diabelskie serpentyny ... ale to chyba rzeczywiście jej paniczny lęk wysokości sprawił, że tak źle ją odczuła, bo ja rzekłabym, że droga jak droga - bezproblemowa ... szeroka ... jak na wybrzeże to "luzik".
Więc nie ma się czego bać - na dowód tu jej kawałek

I takim to sposobem zwiedzanie Bol zaczęliśmy od ... Murvicy.
Prowadzi do niej szutrowa droga po przejechaniu której najlepiej prezentował się samochód :lol: (dobrze że jest srebrny i tego pyłu nie było aż tak widać).

Co za widok przez te winogrona ...
Obrazek

Obrazek

Na wyspie co chwilę dało się dojrzeć kwitnącą lawendę. W mniejszych lub większych kupkach i jest jej naprawdę sporo - wystarczy się dobrze rozejrzeć ;)

Obrazek

Są też takie oto cudnie obrodzone drzewka - mniam ... mniam ... migdałki.
Szkoda, że tak późno dojrzewają ale nic straconego - można się zajadać tymi z zeszłorocznych zbiorów.
Do kupienia bez problemu - w skorupkach 1kg za 28kun.

Obrazek

Wszechpanujące kwiaty w kolorze fuksji

Obrazek

Dojść na plażę jest kilka - trzeba poprostu kierować się w dół.
Choćby za takimi znakami

Obrazek

A potem to już tylko lazury, błękity ...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A tu plaża live:

Plażowanie zakończone, czas do miasta.
I znów szutrową drogą po której mój (mający fioła na punkcie czystości samochodu) małżonek zamiast rozglądać się za dogodnym miejscem do zaparkowania to wypatrywał jakiejś myjni :lol:
Miejsce się znalazło. Szkoda, że w słońcu ale co zrobić.
A swoją drogą to gdzie tu się parkuje w sezonie? bo teraz był problem, a co dopiero musi tu być potem!

Obrazek

Ruszyliśmy deptakiem w kierunku plaży Zlatni Rat.

Obrazek

Suweniry ... suweniry ... suweniry ...
Najwięcej nie da się ukryć jest tu brackiego kamienia.

Obrazek

Obrazek

Tak wygląda kawałek plaży, która ciągnie się wzdłuż całego deptaka

Później robi się coraz szerzej.
No to idziemy w dół na kawę ...

Obrazek

Ludzi na plaży już znacznie więcej - jeszcze nie tłumy ale dla nas już za dużo ...
Robimy zawrót i kierujemy się do miasta.
Po drodze kilka ofert na spędzenie wolnego czasu:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dochodzimy do Klasztoru i plaży tuż za nim. Nie ma powodu ściskać się na "Złotym Rogu" tu jest chyba trochę przyjemniej.

Obrazek

Można podreptać górą jeszcze dalej i dojść do znacznie odludniejszych plaż. Niestety upał dawał się nam nieźle we znaki i nie mieliśmy już siły na dalsze wędrówki z całym naszym sprzętem - ale co się odwlecze to nie uciecze ;)

W drodze powrotnej straganowe zakupy co by było co jeść ;)
Pomidorki, truskawki, arbuz, figi ...

Obrazek

Obrazek

Ostatnie spojrzenie na Bol

Obrazek

Obrazek

i masyw Biokovo.

Obrazek

Po dojeździe do mieszkanka pierwszy raz odczułam, że chyba mnie coś łapie - jakieś mroczki przed oczami, lekkie zawroty głowy ... czyżbym przesadziła ze słońcem ... mały udar słoneczny.
Klima w apartamencie i mocna kawa była dla mnie zbawieniem ;)

cdn.
Marsallah
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marsallah » 14.07.2011 19:55

nero:

Wielkie dzięki za ten odcin! Śledze całą relację, ale oglądając Wasze zdjęcia z Bola, wróciłem pamięcią do moich pierwszych chorwackich wakacji, w Bolu właśnie spędzonych.

Teraz, mając już pewne porównanie, stwierdzam, że Bol to naprawdę ładne miasteczko, zwłaszcza w okolicy portu i nabrzeże na wschód od niego.

Najładniejszą częścią Bola są akurat okolice, których nie ma na waszych zdjęciach - być może tam nie trafiliście. Przecudownie położona knajpka, przez której środek musisz przejść, jeśli idziesz cały czas wzdłuż brzegu, plaża przed klasztorem, i ta druga za nim.

Częśc nabrzeża wzdłuż deptaku i dalej jest taka sobie. Fajnie było zobaczyć Murvicę - myśmy tam nie dotarli.
nero
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) nero » 14.07.2011 20:32

Marsallah Masz rację ;)
Zdecydowanie najładniejsza jest wschodnia część nadbrzeża Bol.
Tam spędziliśmy najwięcej czasu :D

Dla uzupełnienia relacji jeszcze kilka fotek:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Melka
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Melka » 15.07.2011 12:39

Coś pięknego!!! Normalnie aż trudno uwierzyć,że są takie piękne miejsca na świecie!
Czesiek63
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Czesiek63 » 15.07.2011 12:55

Melka napisał(a):Coś pięknego!!! Normalnie aż trudno uwierzyć,że są takie piękne miejsca na świecie!
A.............no są kiedyś istniał w mojej głowie tylko Hvar od pewnego czasu jest również Brac :)
Marsallah
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marsallah » 15.07.2011 13:40

nero

Dzięki za te foty! Widzę, że wejście do rozlewni (?) wina zasłonili nową bramą. Ten "trójkącik" z flagą i dzwonnicą to miejsce, gdzie zwykle szukaliśmy stolika.

Macie może jakieś foty z okolic klasztora?
Crayfish
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Crayfish » 15.07.2011 17:13

oj ... jak ładnie - przestronnie - bez tłumów.
byłem tylko kilkanaście dni później (początek lipca)
ale już tłumy, tłumy ...

... a dzisiaj te informacje o pożarze na BRAC - brrrr. Niewesoło.
Gosia i Marek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gosia i Marek » 15.07.2011 19:32

Piękne zdjęcia! Jestesmy pod wrazeniem:) Od miesiąca zastanawialismy się gdzie jechać ( a jedziemy do Chorwacji po raz 5), gdy zobaczylismy i przeczytalismy tą relacje, wszystko stało się jasne! Dzięki za pomoc! Już nie mozemy się doczekać , a jedziemy za dwa tygodnie. Mamy plan: Brac, Dubrovnik i Primosten. pozdrawiamy
Magda O.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Magda O. » 15.07.2011 19:33

Crayfish napisał(a):
... a dzisiaj te informacje o pożarze na BRAC - brrrr. Niewesoło.

No właśnie :(
A wiadomo, gdzie dokładnie ten pożar? Szukam jakichś konkretnych informacji i nie mogę niczego znaleźć...
Magda O.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Magda O. » 15.07.2011 19:36

Gosia i Marek napisał(a):Piękne zdjęcia! Jestesmy pod wrazeniem:) Od miesiąca zastanawialismy się gdzie jechać ( a jedziemy do Chorwacji po raz 5), gdy zobaczylismy i przeczytalismy tą relacje, wszystko stało się jasne! Dzięki za pomoc! Już nie mozemy się doczekać , a jedziemy za dwa tygodnie. Mamy plan: Brac, Dubrovnik i Primosten. pozdrawiamy

Na Brac jest pięknie, zdjęcia rewelacyjne, aż łza się w oku kręci i wracają wspomnienia...tam spędziłam jak dotąd najfajniejsze wakacje.
nero
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) nero » 16.07.2011 08:08

Marsallah napisał(a):Macie może jakieś foty z okolic klasztora?

Przy klasztorze natrafiliśmy na większą zorganizowaną wycieczkę i jakiś konkretnych zdjęć tego miejsca u nas brak -
narazie brak ;)
nero
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) nero » 16.07.2011 08:12

Gosia i Marek napisał(a):... Od miesiąca zastanawialismy się gdzie jechać ( a jedziemy do Chorwacji po raz 5), gdy zobaczylismy i przeczytalismy tą relacje, wszystko stało się jasne! ...

:D Kolejni przekonani :D Jak miło :D 100zł się należy ;)

Miłego wypoczynku :papa:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Brač - Povlja : Wakacje 2011 x2 (czerwiec+sierpień/wrzesień) - strona ...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone