Tomislav - Dalmacijatour napisał(a):Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):A Tebi smeta?
Kao da su svi Hrvati (i)jekavci.....
Pa ne znam da li postoje Hrvati koji su ekavci....
Ali to je opet moje skromno mišljenje koje se vidim opet kosi sa tvojim...
tomislave, zar opet

lijepo sam napisala da jesam u zurbi. umjesto da si primjetio koliko puta sam upotrijebila ijekavsku rijec umesto ekavske (a meni to ne dolazi spontano jos uvijek, vec se moram koncentrirati) i da se zahvalis na blagdanskim i novogodisnjim zeljama, ti tako.
u vezi toga sto tvrdis, pogledaj ovdje:
http://en.wikipedia.org/wiki/Serbia
recimo u srbiji 71,000 ljudi deklarise da su hrvatske nacionalnosti, a 81,000 kao jugoslaveni, ostali - 474,000.
medju ovima sto su hrvati, dobar deo se deklarise da govore upravo hrvatskim jezikom, bez obzira sto govore ekavicom. medju ovima sto se izjasnjavaju kao jugoslaveni, sigurno je dobar deo koji su polu-hrvati, jer su brakovi na liniji srbin-hrvatica i obrnuto bili veoma popularni ranije a i sada ih ima medju mladima, vjerovao ili ne (iz nekog razloga recimo dalmatinci medju srpkinjama imaju veliku popularnost, a i dalmatinke medju srbima vaze za najljepse zene). ovi sto su neopredijeljeni ili ostali (a tu ti recimo ja sluzbeno spadam), takodje su vjerovatno nekim dijelom mijesani, neki od njih su po podrijetlu dijelom upravo hrvati.
mislim da nije mudro da se hrvatska odrice hrvata koji u hrvatskoj ne zive, ciji hrvatski nije cist. poljska primjerice, pod svoja krila uzima, stiti, pomaze, tretira kao svoje, stipendira, prima na fakultet, daje putovnice i onima koji imaju samo majku ili baku poljakinju i koji nisu nikada zivjeli u poljskoj i koji poljski ne znaju dobro. od toga ima samo koristi, jer ti ce ljudi biti 'ambasadori' poljske kulture u drugoj domovini i jednog dana mozda i druge domovine u poljskoj. zato ne razumijem tu tvoju potrijebu da odbacujes i da te iritiraju stvari te vrste.
leon je na temi o gotovini lijepo napisao primjer pravoslavnog svestenika, cija su 3 sina, pravoslavna srbina iz hrvatske, poginula u odbrani vukovara od vojske jna. znamo i bez tog primjera, da ne treba generalizovati, imati predrasude i da dobrih i losih ljudi ima svugdje ma kojim naglaskom tj. jezikom govorili.
ok, vjeruj da uvijek kada mogu se zaista trudim da pisem ovde na hrvatskom, a kada zurim, nekada ne primjetim pogreske. u sustini mislim da nikog normalnog koriscenje tudjeg izgovora ne moze iritirati, pa mi to ni nije duznost da uvijek pisem prijevod. zasto to onda uopce radim? iz obzirnosti prema takvima kao ti, koji su mozda zaista mnogo pretrpjeli u ratu pa imaju drugaciji stupanj tolerancije, iz zelje da naucim hrvatski bolje, iz ljubavi prema hrvatskoj. je li to dovoljno?
znam da te to ne zanima, ali posto radis u turizmu, ne znam da li si mozda cuo da je proteklog ljeta cijeli beograd bio pun bill-boardova sa reklamama hrvatske turisticke zajednice, gdje je pisalo: "Kada mislim more...mislim Hrvatska" i prelijepa slika jadrana. tako da mijenja se to sve. idemo naprijed. suradjujemo. porasle su nove generacije, kojima je stalo da vidimo slicnosti i gde mozemo suradjivati, a ne razlike. u hrvatskoj, ces svake godine imati prilike da cujes sve vise i vise ekavice, jer doista hrvatska u zadnje 2-3 godine opet postaje veoma popularna kao turisticka destinacija medju onima koji ekavicu koriste i ne znam da li je zbog toga tebi drago, ali i to zasigurno donosi kruh nekome...
idem sada da se pakujem dalje...
veliki pozdrav i trudi se da primjecujes pozitivno