Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Bok svima!

Miejsce na najczęstsze pytania i rady dla osób początkujących i zapoznających sie z realiami wyjazdu do HR. Jeśli jedziesz pierwszy raz, nie wiesz co zabrać, jaką trasę wybrać ... to tutaj szukaj pomocy.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Nives
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nives » 17.12.2009 14:38

u2adria & Diana napisał(a):prva riječ koju sam od Poljaka čula i koja je njima specifičan zaštitni znak je:
RABAT! :D :D :lol:

i ne mogu se načuditi kako je to svojstveno njima ali utoliko šarmantno, ni najmanje bezobrazno ili napadno, dokaz je svaki kojemu nisam mogla odoljeti :):)
nakon toga sve riječi su suvišne-komunikacija nije imala prepreka!

Smatrate li da je ova sklonost cijenkanju rasprostranjena svugdje te je moj dojam nacionalnog zaštitnog znaka Poljaka kriv?

nije to karakteristicno samo za poljake. takodje je veoma (ili cak jos vise) rasprostranjeno medju protestantima (finci, svedjani, nizozemci), cija je kultura takva da podstice stednju, a i religija u tome ima udjela (zbog cega su tako poduzetni i bogati).

mislim da to cenkanje u slucaju poljaka zaista proistice iz toga sto dobar deo njih relativno tesko, tj. skromno zivi. plate su odlicne u varsavi i pristojne u vecim gradovima, ali zato zaista veoma niske u manjim gradovima i selima. tako da pretpostavljam da njima taj rabat stvarno puno znaci i veoma im je bitno da sto manje potrose dok su na odmoru. na ovom forumu je ranije bila tema, gde im je svima veoma zasmetalo sto je zabranjeno unosenje hrane u hrvatsku, jer oni uglavnom nose sa sobom iz poljske. sa druge strane, ono sto definitivno stoji je da su kao narod mnogo manje skloni trosenju, izlazenju i razbacivanju, sedenju po kaficima, snobizmu, skupom oblacenju, opsesiji mobilnim telefonima itd., nego narodi sa juga, kojima je to uglavnom sastavni deo mentaliteta i imidza.
Tomislav - Dalmacijatour
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomislav - Dalmacijatour » 17.12.2009 14:46

Nives napisał(a):
u2adria & Diana napisał(a):prva riječ koju sam od Poljaka čula i koja je njima specifičan zaštitni znak je:
RABAT! :D :D :lol:

i ne mogu se načuditi kako je to svojstveno njima ali utoliko šarmantno, ni najmanje bezobrazno ili napadno, dokaz je svaki kojemu nisam mogla odoljeti :):)
nakon toga sve riječi su suvišne-komunikacija nije imala prepreka!

Smatrate li da je ova sklonost cijenkanju rasprostranjena svugdje te je moj dojam nacionalnog zaštitnog znaka Poljaka kriv?

nije to karakteristicno samo za poljake. takodje je veoma (ili cak jos vise) rasprostranjeno medju protestantima (finci, svedjani, nizozemci), cija je kultura takva da podstice stednju, a i religija u tome ima udjela (zbog cega su tako poduzetni i bogati).

mislim da to cenkanje u slucaju poljaka zaista proistice iz toga sto dobar deo njih relativno tesko, tj. skromno zivi. plate su odlicne u varsavi i pristojne u vecim gradovima, ali zato zaista veoma niske u manjim gradovima i selima. tako da pretpostavljam da njima taj rabat stvarno puno znaci i veoma im je bitno da sto manje potrose dok su na odmoru. na ovom forumu je ranije bila tema, gde im je svima veoma zasmetalo sto je zabranjeno unosenje hrane u hrvatsku, jer oni uglavnom nose sa sobom iz poljske. sa druge strane, ono sto definitivno stoji je da su kao narod mnogo manje skloni trosenju, izlazenju i razbacivanju, sedenju po kaficima, snobizmu, skupom oblacenju, opsesiji mobilnim telefonima itd., nego narodi sa juga, kojima je to uglavnom sastavni deo mentaliteta i imidza.

E Nives, Nives,
ti ili se trudiš i pišeš lijepo hrvatski ili čistom ekavicom. Stvarno si univerzalan tip... :?
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 17.12.2009 14:53

A Tebi smeta?
Kao da su svi Hrvati (i)jekavci.....
Tomislav - Dalmacijatour
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomislav - Dalmacijatour » 17.12.2009 15:00

Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):A Tebi smeta?

Pa ne znam da li postoje Hrvati koji su ekavci....
Ali to je opet moje skromno mišljenje koje se vidim opet kosi sa tvojim...
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 17.12.2009 15:09

Tomislav - Dalmacijatour napisał(a):

:) Znači da stvarno puno znaš o dijalektologiji svog maternijeg jezika...
Nisam sigurna ili je to smiješno ili tragično... O tome uče valjda u osnovnoj školi...
Nives
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nives » 17.12.2009 15:52

tomislave, zar opet :cry: lijepo sam napisala da jesam u zurbi. umjesto da si primjetio koliko puta sam upotrijebila ijekavsku rijec umesto ekavske (a meni to ne dolazi spontano jos uvijek, vec se moram koncentrirati) i da se zahvalis na blagdanskim i novogodisnjim zeljama, ti tako.

u vezi toga sto tvrdis, pogledaj ovdje: http://en.wikipedia.org/wiki/Serbia

recimo u srbiji 71,000 ljudi deklarise da su hrvatske nacionalnosti, a 81,000 kao jugoslaveni, ostali - 474,000.

medju ovima sto su hrvati, dobar deo se deklarise da govore upravo hrvatskim jezikom, bez obzira sto govore ekavicom. medju ovima sto se izjasnjavaju kao jugoslaveni, sigurno je dobar deo koji su polu-hrvati, jer su brakovi na liniji srbin-hrvatica i obrnuto bili veoma popularni ranije a i sada ih ima medju mladima, vjerovao ili ne (iz nekog razloga recimo dalmatinci medju srpkinjama imaju veliku popularnost, a i dalmatinke medju srbima vaze za najljepse zene). ovi sto su neopredijeljeni ili ostali (a tu ti recimo ja sluzbeno spadam), takodje su vjerovatno nekim dijelom mijesani, neki od njih su po podrijetlu dijelom upravo hrvati.

mislim da nije mudro da se hrvatska odrice hrvata koji u hrvatskoj ne zive, ciji hrvatski nije cist. poljska primjerice, pod svoja krila uzima, stiti, pomaze, tretira kao svoje, stipendira, prima na fakultet, daje putovnice i onima koji imaju samo majku ili baku poljakinju i koji nisu nikada zivjeli u poljskoj i koji poljski ne znaju dobro. od toga ima samo koristi, jer ti ce ljudi biti 'ambasadori' poljske kulture u drugoj domovini i jednog dana mozda i druge domovine u poljskoj. zato ne razumijem tu tvoju potrijebu da odbacujes i da te iritiraju stvari te vrste.

leon je na temi o gotovini lijepo napisao primjer pravoslavnog svestenika, cija su 3 sina, pravoslavna srbina iz hrvatske, poginula u odbrani vukovara od vojske jna. znamo i bez tog primjera, da ne treba generalizovati, imati predrasude i da dobrih i losih ljudi ima svugdje ma kojim naglaskom tj. jezikom govorili.

ok, vjeruj da uvijek kada mogu se zaista trudim da pisem ovde na hrvatskom, a kada zurim, nekada ne primjetim pogreske. u sustini mislim da nikog normalnog koriscenje tudjeg izgovora ne moze iritirati, pa mi to ni nije duznost da uvijek pisem prijevod. zasto to onda uopce radim? iz obzirnosti prema takvima kao ti, koji su mozda zaista mnogo pretrpjeli u ratu pa imaju drugaciji stupanj tolerancije, iz zelje da naucim hrvatski bolje, iz ljubavi prema hrvatskoj. je li to dovoljno?

znam da te to ne zanima, ali posto radis u turizmu, ne znam da li si mozda cuo da je proteklog ljeta cijeli beograd bio pun bill-boardova sa reklamama hrvatske turisticke zajednice, gdje je pisalo: "Kada mislim more...mislim Hrvatska" i prelijepa slika jadrana. tako da mijenja se to sve. idemo naprijed. suradjujemo. porasle su nove generacije, kojima je stalo da vidimo slicnosti i gde mozemo suradjivati, a ne razlike. u hrvatskoj, ces svake godine imati prilike da cujes sve vise i vise ekavice, jer doista hrvatska u zadnje 2-3 godine opet postaje veoma popularna kao turisticka destinacija medju onima koji ekavicu koriste i ne znam da li je zbog toga tebi drago, ali i to zasigurno donosi kruh nekome...

idem sada da se pakujem dalje...

veliki pozdrav i trudi se da primjecujes pozitivno :D
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 17.12.2009 16:14

Nives, dlaczego Ty się tłumaczysz? I przed kim...Naprawdę się nie przejmuj, bo nie ma czym. Bądź sobą i chodź z podniesionym czołem.

Miłego urlopu, wspaniałych, radosnych świąt Bożego Narodzenia i wszystkiego, o czym marzysz w Nowym Roku.
Pozdrówki serdeczne
Tomislav - Dalmacijatour
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomislav - Dalmacijatour » 17.12.2009 18:00

Nives napisał(a):

tomislave, zar opet :cry: lijepo sam napisala da jesam u zurbi. umjesto da si primjetio koliko puta sam upotrijebila ijekavsku rijec umesto ekavske (a meni to ne dolazi spontano jos uvijek, vec se moram koncentrirati) i da se zahvalis na blagdanskim i novogodisnjim zeljama, ti tako.

u vezi toga sto tvrdis, pogledaj ovdje: http://en.wikipedia.org/wiki/Serbia

recimo u srbiji 71,000 ljudi deklarise da su hrvatske nacionalnosti, a 81,000 kao jugoslaveni, ostali - 474,000.

medju ovima sto su hrvati, dobar deo se deklarise da govore upravo hrvatskim jezikom, bez obzira sto govore ekavicom. medju ovima sto se izjasnjavaju kao jugoslaveni, sigurno je dobar deo koji su polu-hrvati, jer su brakovi na liniji srbin-hrvatica i obrnuto bili veoma popularni ranije a i sada ih ima medju mladima, vjerovao ili ne (iz nekog razloga recimo dalmatinci medju srpkinjama imaju veliku popularnost, a i dalmatinke medju srbima vaze za najljepse zene). ovi sto su neopredijeljeni ili ostali (a tu ti recimo ja sluzbeno spadam), takodje su vjerovatno nekim dijelom mijesani, neki od njih su po podrijetlu dijelom upravo hrvati.

mislim da nije mudro da se hrvatska odrice hrvata koji u hrvatskoj ne zive, ciji hrvatski nije cist. poljska primjerice, pod svoja krila uzima, stiti, pomaze, tretira kao svoje, stipendira, prima na fakultet, daje putovnice i onima koji imaju samo majku ili baku poljakinju i koji nisu nikada zivjeli u poljskoj i koji poljski ne znaju dobro. od toga ima samo koristi, jer ti ce ljudi biti 'ambasadori' poljske kulture u drugoj domovini i jednog dana mozda i druge domovine u poljskoj. zato ne razumijem tu tvoju potrijebu da odbacujes i da te iritiraju stvari te vrste.

leon je na temi o gotovini lijepo napisao primjer pravoslavnog svestenika, cija su 3 sina, pravoslavna srbina iz hrvatske, poginula u odbrani vukovara od vojske jna. znamo i bez tog primjera, da ne treba generalizovati, imati predrasude i da dobrih i losih ljudi ima svugdje ma kojim naglaskom tj. jezikom govorili.

ok, vjeruj da uvijek kada mogu se zaista trudim da pisem ovde na hrvatskom, a kada zurim, nekada ne primjetim pogreske. u sustini mislim da nikog normalnog koriscenje tudjeg izgovora ne moze iritirati, pa mi to ni nije duznost da uvijek pisem prijevod. zasto to onda uopce radim? iz obzirnosti prema takvima kao ti, koji su mozda zaista mnogo pretrpjeli u ratu pa imaju drugaciji stupanj tolerancije, iz zelje da naucim hrvatski bolje, iz ljubavi prema hrvatskoj. je li to dovoljno?

znam da te to ne zanima, ali posto radis u turizmu, ne znam da li si mozda cuo da je proteklog ljeta cijeli beograd bio pun bill-boardova sa reklamama hrvatske turisticke zajednice, gdje je pisalo: "Kada mislim more...mislim Hrvatska" i prelijepa slika jadrana. tako da mijenja se to sve. idemo naprijed. suradjujemo. porasle su nove generacije, kojima je stalo da vidimo slicnosti i gde mozemo suradjivati, a ne razlike. u hrvatskoj, ces svake godine imati prilike da cujes sve vise i vise ekavice, jer doista hrvatska u zadnje 2-3 godine opet postaje veoma popularna kao turisticka destinacija medju onima koji ekavicu koriste i ne znam da li je zbog toga tebi drago, ali i to zasigurno donosi kruh nekome...

idem sada da se pakujem dalje...

veliki pozdrav i trudi se da primjecujes pozitivno :D

Mislim ja pozitivno nije u tome problem ali na jednu stranu želiš da te ispravljam a na drugu ti to smeta. Do sada te na forumu nije nitko ispravljao tako da sada izgleda da sam ja taj loš koji stalno ispravlja.
Dobro, nema problema ali u buduće neću, piši kako hoćeš :wink:
Diocletianus
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Diocletianus » 18.12.2009 21:43

Nives napisał(a):ja sam u velikoj zurbi (veceras putujem na dugo iscekivani odmor!) tako da me nece biti nekoliko sedmica 8)

zelim sretne blagdane svima koji ih proslavljaju i naravno svima sve najbolje u novoj godini, a pogotovo mojim prijateljima sa ove teme: Kasi, Diocletianusu, mirku, Tomislavu, Januszu, Bikeru i ostalima koji navracaju :D

Hvala,hvala!

Takoder tebi i tvojima i ostalima naravno! :D
Diocletianus
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Diocletianus » 18.12.2009 21:48

Nives napisał(a):dalmatinci medju srpkinjama imaju veliku popularnost

A jeliii ! :D
Tomislav - Dalmacijatour
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomislav - Dalmacijatour » 21.12.2009 17:22

Diocletianus napisał(a):
Nives napisał(a):ja sam u velikoj zurbi (veceras putujem na dugo iscekivani odmor!) tako da me nece biti nekoliko sedmica 8)

zelim sretne blagdane svima koji ih proslavljaju i naravno svima sve najbolje u novoj godini, a pogotovo mojim prijateljima sa ove teme: Kasi, Diocletianusu, mirku, Tomislavu, Januszu, Bikeru i ostalima koji navracaju :D

Hvala,hvala!

Takoder tebi i tvojima i ostalima naravno! :D

I ja tebi želim svako dobro i puno Božjeg blagoslova. A ako nisi vjernik, blagoslov ti neće škoditi... :D
Nives
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nives » 19.01.2010 20:32

pozdrav svima !

i evo nas u 2010-oj 8)
ante_
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ante_ » 23.02.2010 01:18

Bok svima! Vidio sam vas na glavnom HRT dnevniku,super ste ej. :lol:

Lijepo je znat da mi Hrvati imamo prijatelja u velikoj,slavnoj i ponosnoj Poljskoj.
Znam troche po Polsku,dužo latwiej jest nauczyć muvić vasz jezyk nisz pisać,tak že odrazu pszepraszam bardzo za bledy.
Jeszcze raz vas serdecznie pozdraviam w stylu starohorwackiego pozdrovienia:Bog i Hrvati i naravno Poljaci! :lol:
zoohha
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) zoohha » 23.02.2010 08:00

Bok, bok Ante :-).
Dzięik za miłe słowa o NAS :-)

serdecznie pozdrawiamy
Biker_HR
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Biker_HR » 23.02.2010 08:13

Bok Ante, dobrodosao - pozdrav iz Varazdina! :lol:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Chorwackie ABC

Bok svima! - strona 11
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone