napisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 03.12.2009 17:34
Tomislav - Dalmacijatour napisał(a):A nisam ali dozvoljavam si imati neko mišljenje o nekim stvarima. Izvini ako se ne slažem sa tobom, ali na neke stvari imam svoje mišljenje. U Hrvatskoj sam se rodio i živio 25 godina i možda koliko-toliko o toj zemlji znam više od tebe uz dužno poštovanje. Ali nikada se ne bi usudio upuštati se oko polemika oko narječja Poljskog jezika i mentaliteta. Ali vidim da si stručnjak na svim poljima, što je dobro jer samopouzdanja ti ne fali.
Izgubiosam sve iluzije od kada je Bruxelles sa svojom famoznom EU donio plan novog učenja povijesti od 1991-1995 i dogadjanja koja su se dogodila na našim prostorima. Uzimaju si za pravo prekrajati nam prošlost i uvesti svoje stavove u naše škole..
Dobro je da imaš svoje nazore na stvari, barem forum nije nikada dosadan

Znači da je dovoljno imati hrvatske krvi da budeš stručnjak u svemu, šta je hrvatsko, južnoslavensko i slično (obuhvaćajući sve moguće znanstvene discipline)? Nije potrebna izobrazba?
Možda Ti je teško shvatiti, ili prihvatiti, ali nije dovoljno biti Poljak (da se ostavimo hr primjera, jer valja za sve jezike, sve kulture, sve narodnosti), da budeš stručnjak za pl gramatiku, književnost, povijest et cetera...Jer stranac, koji je studirao neku disciplinu sigurno zna više, nego prosječan čovjek "rođen u svojoj državi"... Šokantno je koliko Hrvata, Poljaka, Slovenaca ....nije u stanju govoriti svoj maternji jezik po njegovim standardima; koliko ljudi ne zna niti osnove gramatike svog maternjeg jezika (ne bi znalo razlikovati vrste riječi, da gramatičko ustrojstvo rečenice ne spominjem), iako su završili osnovne škole, maturirali itd.
Nemam naviku tako autoritativno iznositi svoje stavove tamo, gdje nemam ništa pametno za reći.
Šta tu ima veze Bruxelles? Koje veze ima politika za znanošću i jezikoslovljem? Ako imaš neki znanstveni argument na temu bosanskog ili crnogorskog jezika, rado pročitam. Čovjek uči cijeli život, jer se svijet mijenja, priznavao to ili ne.