Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Baska na wyspie Krk

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
trajano
Croentuzjasta
Baska na wyspie Krk

Nieprzeczytany postnapisał(a) trajano » 27.07.2007 18:57

Wybieram się tam pod koniec sierpnia. Podczas poszukiwań na necie materiałów o tej miejscowości znalazłem coś takiego, może sie komu przyda :)

http://youtube.com/watch?v=7tjEN4rIkcA
http://youtube.com/watch?v=_v5LTbZal6Y
http://youtube.com/watch?v=X3gXcMCx_rs

Ja daję tylko 3 linki ale na youtube jest ich duuużo więcej :) Mnie już sietam podoba chociaż w życiu tam nie byłem. Ale coś czuję że Stara Baska będzie czymś dla mnie i mojej rodzinki :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 27.07.2007 19:15

trajano napisał(a):Wybieram się tam pod koniec sierpnia. Podczas poszukiwań na necie materiałów o tej miejscowości znalazłem coś takiego, może sie komu przyda :)

http://youtube.com/watch?v=7tjEN4rIkcA
http://youtube.com/watch?v=_v5LTbZal6Y
http://youtube.com/watch?v=X3gXcMCx_rs

Ja daję tylko 3 linki ale na youtube jest ich duuużo więcej :) Mnie już sietam podoba chociaż w życiu tam nie byłem. Ale coś czuję że Stara Baska będzie czymś dla mnie i mojej rodzinki :)

Fajne linki tylko jeżeli rzeczywiście interesuje Cię Baska na Krk to jedna mała uwaga nt. w/w linków. Tylko jeden z nich dotyczy Baski (2) - tak rzeczywiście wygląda tam plaża.
Natomiast link nr 1 czyli Stara Baska to nie to samo. Owszem te miasteczka leżą koło siebie ale dzieli je grzbiet górski i nie tylko :wink: . Nie wiem jaką masz form spędzania czasu wolnego ale pamiętaj o tym, że Baska - to miejsce gwarne i rozrywkowe, natomiast Stara Baska - wręcz przeciwnie - cisza i spokój (3 knajpy i 2 sklepiki wielkości kiosku RUCH-u, zero hoteli i dyskotek) :idea:
Na 3 linku plaże w Basce widac tylko kilka sekund na początku, pozostała cześc filmiku to Liznjan na Istrii (koło Medulin)
Pozdrav :papa:
Kacper111
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kacper111 » 27.07.2007 19:33

Stara Baska-odpada-daj sobie spokój
Baska ---jak najbardziej
ewa-irena
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ewa-irena » 27.07.2007 22:21

Potwierdzam wypowiedź Piotrka_B . Jeśli dla siebie i swojej rodzinki szukasz miejsca do wypoczynku i rozrywki pod koniec sierpnia to tylko Baska . Stara Baska to jak byśmy u nas powiedzieli "wiocha" . Natomiast Baska to miejscowość typowy kurort . Byłam tam na przełomie czerwca i lipca tego roku . Było już dość tłoczno i gwarno .Ale jeśli się wybierasz pod koniec sierpnia to powinno być "tak w sam raz" . Baska to miasteczko pełne uroku , plaża piękna żwirkowa , długa 2 km , piękna stara część miasteczka . Wzdłuż plaży długa promenada z mnóstwem knajpek . Polecam wybrać się na wzgórze nad miasteczkiem , gdzie mieści stary kościół i miejscowy cmentarz wyryty w skale , a widok stamtąd na okolicę cudny .
W razie pytań służę radą . Pozdrawiam ewa-irena
miraculus
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) miraculus » 27.07.2007 23:21

Baska - woda przy brzegu brudna, mnóstwo ludzi na plaży, Stara Baśka woda kryształ. Po drodze byłem na świetnej plaży gdzie kamienie są jak jaja na targu o rożnej wielkości i gładkie. W tym roku takiej plaży nigdzie nie spotkałem.
Kacper111
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kacper111 » 28.07.2007 08:00

miraculus napisał(a):Baska - woda przy brzegu brudna, mnóstwo ludzi na plaży, Stara Baśka woda kryształ. Po drodze byłem na świetnej plaży gdzie kamienie są jak jaja na targu o rożnej wielkości i gładkie. W tym roku takiej plaży nigdzie nie spotkałem.

jestem ciekaw w którym miejscu jest ta brudna woda,osobiście takowej nie widziałem
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 28.07.2007 08:09

Kacper111 napisał(a):jestem ciekaw w którym miejscu jest ta brudna woda,osobiście takowej nie widziałem

i mnie ciekawośc zżera :lol:
To zdjęcie zostało zrobione w "najbrudniejszej" cześci Baski - miejscu gdzie przypływaja promy Baska-Lopar
Obrazek
Shot with FinePix S5600 at 2007-07-28
:papa:
Ostatnio edytowano 28.07.2007 12:35 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
Bahama
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bahama » 28.07.2007 10:06

miraculus napisał(a):Baska - woda przy brzegu brudna, mnóstwo ludzi na plaży, Stara Baśka woda kryształ. Po drodze byłem na świetnej plaży gdzie kamienie są jak jaja na targu o rożnej wielkości i gładkie. W tym roku takiej plaży nigdzie nie spotkałem.

Byłem w tym roku w Baśka na Krk plaża żwirkowa woda krystalicznie turkusowa ! Skąd wieści o brudzie ?
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 29.07.2007 21:19

miraculus napisał(a):Baska - woda przy brzegu brudna, mnóstwo ludzi na plaży, Stara Baśka woda kryształ.

Po tej treści, wiem w którym miejscu byłeś :lol:
Woda nie jest brudna ( nie ma ją co zabrudzić), jednak w pewnym stopniu rozumiem Cię. W okolicach środka plaży możesz miec takie wrażenie, jednak nie jest to brud, to po prostu ruch piasku z dna ( podnoszony przez kąpiących się) powoduje że woda jest mniej klarowana. Idź dalej od brzegu ( popłyń 20-30 m), woda jest już super. Po bokach plaży woda jest już ok.
dagmarella
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) dagmarella » 04.08.2007 17:52

Ja planuje wyjazd na 25 sierpnia najprawdopodobniej na krk i chyba do baski, chcialabym wiedziec jakie mniej wiecej sa ceny za zakwaterowanie, interesuje mnie jakis niewielki apartament/studio (jedziemy w dwie osoby) najlepiej jak najblizej morza. A tak przy okazji czy sa tam jakies fajne zatoczki albo malutkie "bezludne wysepki" do ktorych mozna poplynac motorowka i zaszyc sie tylko we dwoje (chodzi mi mniej wiecej o cos takiego jak w okolicach szibenika/brodaricy gdzie jest pelno takich specyficznych miejsc niezbyt oddalonych od ladu)
A i jeszcze jedno - ile kosztuje przeprawa przez most ?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 04.08.2007 18:38

dagmarella napisał(a):... jakie mniej wiecej sa ceny za zakwaterowanie, interesuje mnie jakis niewielki apartament/studio (jedziemy w dwie osoby) najlepiej jak najblizej morza....

Jak poczytasz w necie to ceny sa bandyckie :wink: na miejscu okazuje sie, że można trafic średnio 15 ojro za osobę (można i mnie i wiecej - żalezy od wielu czynników :wink:)
dagmarella napisał(a):.... A tak przy okazji czy sa tam jakies fajne zatoczki albo malutkie "bezludne wysepki" do ktorych mozna poplynac motorowka i zaszyc sie tylko we dwoje....

Są. I takie gdzie dojdziesz na butach i takie gdzie dopłyniesz (tylko i wyłącznie wodną taksówką) Wykaz takich zatoczek i kursów taxi dostaniesz na miejscu w każdym biurze turystycznym.
dagmarella napisał(a):...A i jeszcze jedno - ile kosztuje przeprawa przez most ?

30 HRK (płaci sie za wjazd, za wyjazd nie jest pobierana opłata)

Wiecej o Basce znajdziesz w archiwum forum (temat wiele...wiele...wiele razy omawiany :wink: ) lub na stronie:
www.tz-baska.hr
miraculus
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) miraculus » 26.04.2008 15:50

Byłem, widziałem i wiem co to krysztal bo nic mnie bardziej nie cieszy jak poznawanie nowych czystych plaż. I mam pewne rozeznanie. Nie interesuje mnie czy jest to piasek czy glony. Jeśli rozmawiamy o Baśce to proszę relacjonować plaże w centrum a nie 300m od.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 26.04.2008 19:34

miraculus napisał(a):Byłem, widziałem i wiem ....

My też byliśmy, widzieliśmy i wiemy...... :mrgreen: :wink:
miraculus napisał(a):...Jeśli rozmawiamy o Baśce to proszę relacjonować plaże w centrum a nie 300m od.

A dlaczego ? Muszą być tylko te w CENTRUM ? Nie mogą być te 77 metrów od centrum ? :wink:
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 26.04.2008 19:51

miraculus napisał(a):Byłem, widziałem i wiem co to krysztal bo nic mnie bardziej nie cieszy jak poznawanie nowych czystych plaż. I mam pewne rozeznanie. Nie interesuje mnie czy jest to piasek czy glony. Jeśli rozmawiamy o Baśce to proszę relacjonować plaże w centrum a nie 300m od.

Miraculus .... Piotrek juz kilka zdań zamieścił. Ja od siebie .... na KRK-u znam "kazdy kamień" , to jest moje stałe miejsce wczasowania. Jeżeli masz jakieś obiekcje co do czystości wody na tej wyspie .... natychmiat idź do okulisty. Ale to już. :!: Ponadto plaża w Baśce ma około 2 km długości i na każdej jej długości .... jest plażą. Na 1567 m .... też plaża. Jeżeli Ty znasz plaże ( obojetnie gdzie) tylko w centrum ... lichy z Ciebie opiniodawca, w zasadzie żaden.
kincior
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kincior » 27.04.2008 05:51

Jak bardzo przyjazna jest ta plaża dla dzieci (3 letnie i 6 letnie)?
Następna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone