Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Baska na wyspie Krk

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 27.04.2008 07:39

kincior napisał(a):Jak bardzo przyjazna jest ta plaża dla dzieci (3 letnie i 6 letnie)?

Dla dzieci (i nie tylko) jest idealna. Brak skał czy nagle "urywającego' się dna przy brzegu.
1) najpopularniejszy odcinek plaży czyli Baska - Zarok
Obrazek

Obrazek

2) fragment plaży w centrum, takich jest tam dużo i no i na tych plażach jak kolega wspominał wcześniej woda jest "nieteges" :wink:
A tak serio w centrum się nie odpoczywa - duży ruch pieszy, w kółko jeździ jakaś kolejka itp. - to nie są warunki do odpoczynku
Obrazek
kincior
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kincior » 27.04.2008 17:27

No to mam kolejne "męczące" pytania: jedziemy raczej w ciemno (2 rodziny - 1 z 1 -3 letnim dzieckiem, 2 + 2 - 6 i 10 lat). Mam z tego powodu lekkie obawy, ale ceny w chwili obecnej w necie są "wyśrubowane", a po wysłaniu zapytania okazuje sie, że chcą jeszcze więcej. Z tego tez powodu pomysł o wyjeździe w ciemno - tak, aby być tam w poniedziałek ok. południa. No właśnie teraz pytanie: do wyboru 2 daty rozpoczęcia pobytu - 4 lub 11 sierpień. Nie najtańszy okres, ale może któraś data jest bardziej korzystna?
Kolejna sprawa to nurkowanie z ABC. Dla dzieci plaża ok. A jak dla starszych, chcących coś zobaczyć pod wodą?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 27.04.2008 18:45

kincior napisał(a):....Mam z tego powodu lekkie obawy, ale ceny w chwili obecnej w necie są "wyśrubowane", a po wysłaniu zapytania okazuje sie, że chcą jeszcze więcej...

Tam zawsze mają ceny wyśrubowane, mało tego nawet negocjacja cen via net nie przechodzi. Na miejscu okazuje się, że idzie coś trafić w rozsądnej cenie.
Poniedziałek to dobry dzień na poszukiwanie lokalu. Zawsze większa szansa na negocjacje. Niemiaszki przyzwyczaiły ich do pobytów sobota-sobota, więc w poniedziałek jak miejscowy myśli to szybciej dojdzie do wniosku, że lepszy klient tańszy niż żaden.
Co do dnia: 4 czy 11 sierpnia - może lepiej spróbować 11 to ostatni tydzień przed końcem wakacji Włochów i Niemców.
kincior napisał(a):....Kolejna sprawa to nurkowanie z ABC. Dla dzieci plaża ok. A jak dla starszych, chcących coś zobaczyć pod wodą?

W Basce dobrym miejscem do ABC jest np. ściana na końcu dzielnicy Zarok:
Obrazek

Pozostałe miejsca w samej Basce - takie sobie bo dno jest piaszczyste i troche trzeba odpłynąc żeby była skałka podwodna.
Natomiast są w okolicy fajne zatoczki, gdzie można coś pooglądać pod wodą. Nie ma możliwości dojechać tam samemu - w Basce pływaja do takich zatoczek taksówki wodne. Wykaz zatoczek i rejsów dostaniesz w każdym biurze turystycznym w Basce
Jeżeli coś chcecie pooglądać w ABC to polecam wybrzeże Vrbnika czy Starej Baski
Dick45
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dick45 » 27.04.2008 21:22

Byłem w Baśce i pobyt mile wspominam.
Apartament studio 30 ojro za dwie osoby URL=http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/3c74ec94d4286988.html]Obrazek[/URL]
Obrazek
Obrazek
Obrazek
znaleziony bez problemu z marszu.Na miejscu byliśmy około 9rano w niedzielę.Pokój nowy czysty tylko bez klimy.Oddzielne wejście .Przy głównej ulicy.Przed sklepem ob ok szkoły.Bardzo mili gospodarze codziennie rano po śniadaniu w ogródku rakija z gosopdarzem.
Plaza kamienista i dość wąska trzeba mieć gruby materac albo leżak i buty w wodzie też.Szersza plaża jest za kempingiem 600m piechotą.
Dość tłoczno sporo niemców i austryjaków.Baśka jest dość droga i za przejazd przez most trzeba zapłacić.
kincior
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kincior » 27.04.2008 22:13

Kolejna seria pytań:
1. Dla rodzinki apartamencik z mini kuchnią - 2 dorosłych + 1 dziecko do 45E znajdę? Plus znajomi - 2 dorosłych + 2 dzieci do 55E? Pytam, bo na takie kwoty się maksymalnie raczej nastawiam. Nie oczekuję luksusu.

2. W jakich okolicach w Basce brać apartament? W okolicach plaży Zorok (wtedy chyba dalej do centrum)? Czy może jakieś lepsze miejsce (byle nie hektar od morza)?

3. Ja jestem nastawiony na wypoczynek, znajomi natomiast chcieliby też coś ciekawego zobaczyć. Mógłbym się skłonić na jakiś ciekawy rejsik promem, stateczkiem (najlepiej z przystankiem, ABC i pod wodę). Co polecicie? Chciałbym zobaczyć park Krka, ale z Baski pewnie nic w te okolice nie płynie. Myślę też o dniu spędzonym na Rabie -Lopar (pewnie warto).

Kolejne pytania padną następnym razem.
ziomek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ziomek » 27.04.2008 22:23

byliśmy w Baśce w zeszłym roku w sierpniu miejsc na miejscu niet ceny od 15 euro od osoby w górę ludzi maaaaaaaaasa na deptaku wieczorem tłok i ścisk niemiłosierny ,
na deptaku stoją panie i oferują rejsy
Rab warto 8O
a jeżeli chodzi o wodę jest ok - pewnie jest jeszcze gdzieś czyściejsza ale ta była niczego sobie :wink: :wink:
ogólnie cała wyspa fajna warto
miraculus
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) miraculus » 27.04.2008 22:23

woka napisał(a):
miraculus napisał(a):Byłem, widziałem i wiem co to krysztal bo nic mnie bardziej nie cieszy jak poznawanie nowych czystych plaż. I mam pewne rozeznanie. Nie interesuje mnie czy jest to piasek czy glony. Jeśli rozmawiamy o Baśce to proszę relacjonować plaże w centrum a nie 300m od.

Miraculus .... Piotrek juz kilka zdań zamieścił. Ja od siebie .... na KRK-u znam "kazdy kamień" , to jest moje stałe miejsce wczasowania. Jeżeli masz jakieś obiekcje co do czystości wody na tej wyspie .... natychmiat idź do okulisty. Ale to już. :!: Ponadto plaża w Baśce ma około 2 km długości i na każdej jej długości .... jest plażą. Na 1567 m .... też plaża. Jeżeli Ty znasz plaże ( obojetnie gdzie) tylko w centrum ... lichy z Ciebie opiniodawca, w zasadzie żaden.

Wszystko się zgadza.Wiem, ze ta plaza ma 2000m. Moje wrażenie jest takie po obejrzeniu prawej częsci plaży. Wtedy kiedy gościłem to woda była bardzo mętna szczególnie przy brzegu o ilości ludzi nie wspomnę. Bardzo podoba mi się krajobraz Baśki. Miejsce jest przeurocze. Ze względu na tłok i wodę to miejsce mi się podobało średnio. Jeszcze jedno Nie mam w zwyczaju oceniać wrażeń, odczuć i opinii innych forumowiczów. Nie kandyduje również na "opiniodawcę" wyrażam po prostu swoje zdanie. Staram się również szanować zdanie innych.
Obrazek
Ostatnio edytowano 28.04.2008 11:48 przez miraculus, łącznie edytowano 2 razy
miraculus
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) miraculus » 27.04.2008 22:26

To wyżej to w drodze do Starej Baśki. Original size.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 28.04.2008 06:34

miraculus napisał(a):....Wtedy kiedy gościłem to woda była bardzo mętna szczególnie przy brzegu....

Widzisz - mętna a brudna to subtelna różnica ;-)
Nie wiem czy zwróciłeś uwagę na to, że dno przy tej plaży jest piaszczyste, więc woda może być (i często jest) zmącona, szczególnie jak są dzikie tłumy lub jest akurat przypływ - ale nie jest to brud ;-)
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 28.04.2008 07:54

miraculus ..... polemika jest ze wszechstron wskazana, przeciez to może przeczytać ktoś, komu będzie bardzo zależało na prawdzie obiektywnej. Nazwanie wody na KRK-u, wodą o wątpliwej czystości (przejrzystości) jest sporym nadużyciem. Zmieściłeś zdjęcie, całe szczęscie że opatrzyłeś podpisem "Stara Baska". Jak widać na nim, woda mętna nie jest. Wiem, to tylko głębokość 60 cm, na tej głębokości w zasadzie wszedzie woda będzie przejrzysta, nie trzeba jechać do Chorwacji, w Polsce każde jezioro i rzeka jest taka ( przejrzystość na 60 cm). Różnica jest taka, że w Chorwacji przejrzystość sięga dużo, dużo więcej ( moim zdaniem około 30 m). Na zakończenie - ja panicznie boję się wody gdzie nie widzę dna. Może być głębokość 1 m, powiedz mi że jest 10 m i zaraz siły tracę. Muszę widzieć dno ( to takie negatywne wspomnienia z młodości - lekkie topienie się). W Chorwacji ..... nurkuję sobie. :D

ps. zmień rozdzielczość zdjęcia :!: :!: zmiejsz go.
miraculus
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) miraculus » 28.04.2008 08:48

Zgadzam się z wami. Mam takie zdanie, bo naczytałem się tyle o tej Baśce a jak przyjechałem to naprawdę byłem rozczarowany dzieciaki zresztą również. Nadmienię, że wcześniej pływaliśmy i nurkowaliśmy ABC właśnie w takich miejscach jak wyzej. Rozdzielczość jest celowa i mam oczywiście zamiar ją zmienić.
PZDR
miraculus
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) miraculus » 28.04.2008 12:18

Jeszcze kilka fotek z tego samego miejsca. Myślę, że typowych dla CRO.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Ribar Tedi
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ribar Tedi » 05.05.2008 23:31

Baśka,coś pięknego.Na wzgórzu jest kaplica i stary cmentarz.Z tamtąd przepiękny widok,polecam.
Poprzednia strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Baska na wyspie Krk - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone