Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Bar cro.pl 2

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Wedera
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Wedera » 29.01.2009 17:12

Witam serdecznie po długiej nieobecności, ciągle tylko praca i praca i już prawie zapomniałam jak smakuje grzane piwko, choć zastanawiam się nad zmianą na grzane wino. Trzeba wykorzystać zimowe wieczorki na grzańce bo to już " prawie " wiosna . I czytałam że grzane piwo przepędza wszystkie zarazki, więc przy wszech panującej grypie może warto skorzystać z czyjeś rady, to ja już popędzam do kuchni zrobić dobrego grzańca :)
MWN
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MWN » 29.01.2009 18:24

jagodaxl napisał(a):Jestem ciekawa dlaczego na polskim rynku nie ma chorwackich win :?: :?: :?:

bo jest kiepskie i drogie; nie wytrzymuje konkurencji i gdyby nie weszli do UE, dalej będą te sikacze sprzedawać jak markowe
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 29.01.2009 18:34

Bo ciężko sprzedać w PL wino w plastiku... :wink:
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 29.01.2009 18:48

MWN napisał(a):
jagodaxl napisał(a):Jestem ciekawa dlaczego na polskim rynku nie ma chorwackich win :?: :?: :?:

bo jest kiepskie i drogie; nie wytrzymuje konkurencji i gdyby nie weszli do UE, dalej będą te sikacze sprzedawać jak markowe

No nie, z tym się nie mogę zgodzić. Chyba piłeś, ew tylko degustowałeś tanie chorwackie wina. Jest masa win w cenach do ok 70 kun, te są słabe, tzw sikacze, ale i wśród nich można znaleźć całkiem przyzwoite, prawdziwie wytrawne. Wina przekraczające 100 kun to już całkowicie godne polecenia wyroby. Takie jak Postu, Dingać, Bol....to wina, na które niestety niewielu stać do codziennych posiłków, są naprawdę wyśmienite. Kilka razy podawałem Postupa, roczniki 1994-1998 osobom, które zawodowo zajmują się winami i przyznają one, że jest to wino warte wybrańców. Oczywiście i wśród Postupów można znaleźć zły rocznik, ogólnie wadą dla nas jest jego cena, najczęściej ponad 200 kun i wg mnie to jest wytłumaczenie dlaczego w Polsce nie ma chorwackich win.
Ps zaczynam myśleć o wydzieleniu kącika w swoim lokalu i przeznaczyć go na sprzedaż tylko chorwackich, dobrych win. Nie znam przepisów, nie wiem jak to załatwić, ale chyba na wiosnę zajmę się tym tematem. Może ktoś z Was coś wie jak i co załatwić, koncesja, import...
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 29.01.2009 18:48

Jak nie ma jak są :lol:
Tyle, że w małych ilościach jeśli o wybór chodzi :wink:
plavac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) plavac » 29.01.2009 19:10

Maćku 1956 - święta prawda :!: Selekcja winogron stanowi o wszystkim i wiadomo, że większość win chorwackich musi być kupażowana, bo inaczej byłyby za drogie dla przeciętnego kupującego. Zwłaszcza, że w krajach śródziemniomorskich wino w pierwszej kolejności służy do posiłków, a dopiero potem do degustacji. Ale pamiętam do dziś smak Plavaca Gran Cru po 200 kun butelka - i zachwyt nad nim enologów z Bordeaux. Jak się poszuka, to się znajdzie.
A ja się cieszę, że nie ma jeszcze chorwackich win w Polsce. Jest na co czekać przez cały rok :)
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 29.01.2009 19:11

Biker - popróbuj naszego ciemnego
Obrazek.

Na zdrowie.

PS. To już nie to samo co z browaru z Wrzeszcza :cry: . Miałem dojście do takiego świeżego z taśmy...
jagodaxl
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) jagodaxl » 29.01.2009 20:14

plavac napisał(a):Maćku 1956 - święta prawda :!: Selekcja winogron stanowi o wszystkim i wiadomo, że większość win chorwackich musi być kupażowana, bo inaczej byłyby za drogie dla przeciętnego kupującego. Zwłaszcza, że w krajach śródziemniomorskich wino w pierwszej kolejności służy do posiłków, a dopiero potem do degustacji. Ale pamiętam do dziś smak Plavaca Gran Cru po 200 kun butelka - i zachwyt nad nim enologów z Bordeaux. Jak się poszuka, to się znajdzie.
A ja się cieszę, że nie ma jeszcze chorwackich win w Polsce. Jest na co czekać przez cały rok :)

.....a do września daleko

ps
chciałam zacytować i żle kliknełam przepraszam

poprawiłem, mod Janusz
plavac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) plavac » 29.01.2009 21:20

Do września daleko , dlatego do cro-baru zachodzimy - wirtualnie się raczyć chorwackimi specjałami :wink: :)
MWN
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MWN » 30.01.2009 09:55

Raz tylko piłem dobre wyrównane wino produkowane przez pewnego małego winiarza obok Żuljany. Ale było tylko dla "swoich" i przy okazji jednej z imprez jako zaproszony gość dostąpiłem tego przywileju.

Większość win w granicach 50-200 kuna to przeważnie syf, który kupić można w każdym markecie w Niemczech za 5 Euro. Te za 20-30 kun są po 1,50 Euro! Lepsze wina produkują już w Czarnogórze!
plavac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) plavac » 30.01.2009 14:58

Ok, nie będziemy kruszyć kopii o to, które lepsze, bo jak mówią prawdziwi znawcy win, to jest dobre, które nam smakuje.

A tu mały wykład naukowy dla bywalców cro-baru - jak najbardziej na miejscu :)

Artykuł z " New England Journal of Medicine":

"Stado bawołów posuwa się tak szybko, jak najwolniejszy osobnik ze
stada.W przypadku polowania na stado to właśnie najwolniejsi i najsłabsi
zostają wybici najszybciej. Ta naturalna selekcja jest w gruncie rzeczy
pozytywna dla stada, bo pozwala na polepszenie zdrowia i szybkości ogółu
poprzez regularne eliminacje najsłabszych członków.
Mniej więcej w taki sam sposób,mózg ludzki jest tak szybki, jak
najwolniejsza jego komórka. Nadmierne spożycie alkoholu - jak wszyscy
wiedzą - niszczy neurony, ale w pierwszym rzędzie te najsłabsze i
najwolniejsze.
Tak więc regularne spożycie piwa pozwala, poprzez eliminację szarych
komórek, na uczynienie z mózgu szybciej i sprawniej działającego
narzędzia. Rezultaty tego bardzo poważnego studium epistemologicznego
utwierdzają związek pomiędzy weekendowym popijaniem i wydajnością w
pracy. Tłumaczy to jednocześnie dlaczego, kilka lat po studiach i po
założeniu rodziny, większość inżynierów nie może konkurować ze świeżo
dyplomowanymi kolegami, jeśli chodzi o osiągnięcia w pracy. Jedynie ci,
którzy kategorycznie zmuszają się do spożywania alkoholu w
nieprzyzwoitych ilościach, mogą utrzymać poziom intelektualny ze swoich
studenckich czasów."

Pozdrawiam 8)
jagodaxl
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) jagodaxl » 31.01.2009 13:46

Takiego argumentu to ja się nie spodziewałam :D :D :D czyżby przyjemne z pożytecznym :D :D :D
MWN
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MWN » 31.01.2009 14:08

Zawsze tak było, Natura, Bóg tak wyposażył człowieka, że smakuje mu to co wpływa korzystnie na zdrowie. I odwrotnie: potrawy gorzkie i śmierdzące (czosnek) odstręczają człowieka od ich spożywania.

Niestety ludzie zagubli w dużej mierze swoje naturalne instynkty a niektórzy wręcz lubują się w spożywaniu trucizny (czosnek).
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 31.01.2009 14:17

MWN napisał(a):Niestety ludzie zagubli w dużej mierze swoje naturalne instynkty a niektórzy wręcz lubują się w spożywaniu trucizny (czosnek).

O kurcze 8O a ja zawsze myślałem , że czosnek to zdrowie. :!:
Możesz podać skąd masz informacje , że czosnek to trucizna. :?:
MWN
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MWN » 31.01.2009 14:20

To jest logiczne Januszu: jeżeli zabija bakterie, to zabija także ludzi, tylko wolniej bo są więksi. Czyż nie jest gorzki i śmierdzący?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone