Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Bankomat, Euro, Kuny ......

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Pix
Bankomat, Euro, Kuny ......

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pix » 15.07.2003 16:02

Wyjezdzam do Chorwacji i nie wiem jaka walute wziac ze soba (jezeli w ogole cokolwiek bark pooza 50 EUR) - tak wiem, wiem ten temat byl poruszany niejednokrotnie na forum, ale to o co chce sie zapytac to nie bardzo.

A mianowicie: Wybierajac Kuny z bankomatu zostaja one przeliczone na USD (moze EURO) po jakim kursie (srednim czy sprtzedazy - gdzie mozna sprawdzic taki kurs), potem zotstaje przeliczenie USD (EUR) na PLN ponownie pytanie po jakim kursie????

A tak poza tym to slyszalem ze warto wybierac z bankomatu kase bo z Polski jedynie mozna zabrac EURO a zamiana EURO na KUNY to loteria jak nie prowijza to zlodziejski kurs i tak wychodzi drozej niz z bankomatu (tak sobie mysle). Czy ktos kiedykolwiek to przeliczal i czy w ogole warto przeliczac?????????

Bede wdzieczny za odpowiedz!!
grazka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) grazka » 15.07.2003 16:10

Wybierając z bankomatu płacisz prowizję nie mnie niż 4 zł
Bank przelczy na Euro
Nie ma złodziejskich Kursów prowizje od 0 do 2 max 3 %
Lipiec 2003 za
100 PLN = 158 KN już do ręki
100 Euro = 746 KN już do ręki
Przelicz sobie czy warto przeliczać i sam zdecyduj
Grazka :lol:
Pix
Kursy

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pix » 15.07.2003 16:18

Czy tzn. ze biorac ze soba EURO zaplace max.3% prowizji w kantorze czy banku????
grazka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) grazka » 15.07.2003 16:50

Tak :!: nie wiem kto ci nagadał o jakiś złodziejskich kursach i.tp. są kantory gdzie dostajsz normalnie wydruk z komputera :arrow: ja wysyłałam syna 15 letniego bez obawy
Grazka :lol:
juli
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) juli » 16.07.2003 10:14

Kursy w kantorach są tak naprawdę bardzo podobne - jak kurs lepszy to jest prowizja, jak bez prowizji -kurs nizszy, a do łapki i tak zostaje tyle samo :wink: .Ale nie powiedziałabym , że są to kursy złodziejskie, po prostu kuna mocno stoi :cry:

juli
Idziol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Idziol » 16.07.2003 10:18

Ciekawe jak kuna stala w zime?? hm
juli
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) juli » 17.07.2003 10:08

Jeszcze lepiej (albo złotówka jeszce gorzej :wink: )
http://em.bankier.pl/market/waluty/niewymienialne.html

juli
Olims

Nieprzeczytany postnapisał(a) Olims » 21.07.2003 14:10

To możesz sprawdzic kursy walut ( Chorwacki narodowy bank)
http://www.hnb.hr/tecajn/etecajn.htm
przelicz co sie bardziej opłaca :lol:
xxx9
Plażowicz
Kasa Z Bankomatu

Nieprzeczytany postnapisał(a) xxx9 » 22.07.2003 12:45

KASA Z BANKOMATU

PRACOWAŁEM W BANKU I WIEM , ŻE TO JEST NAJLEPSZE ROZWIĄZANIE. pO PRZYJEŹDZIE DO CHORWACJI IDZIESZ DO BANKOMATU I WYBIRASZ KASE NA CAŁY WYJAZD I W TEN SPOSÓB PŁACISZ RAZ PROWIZJĘ. kURS NIE JEST PRZELICZANY PRZE eURO.
W VISA BANKOMAT PRZELICZA ZŁ NA DOLARY I POTEM DOLARY NA KUNY. JAK BYŁEM NA SYLWESTRA W PRADZE TO ZAOSZCZĘDZIŁEM NA WYBIERANIU KASY Z BANKOMATU I PŁACENIU KARTĄ 60 ZŁ. W PORÓWNANIU Z KURSEM KORONY W POLSCE.
Łukasz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Łukasz » 22.07.2003 14:41

Tyle, że jak sieraz wybiera pieniądze z bankomatu to znikaja wszystkie zalety bankomatu czyli bezpieczeństwo i możliwośc posiadania tyle pieniędzy ile właśnie potrzeba. A róznice kursowe trzeba płacić.
Nie wiem skąd jesteś i jakie sa u Was kursy koron Czeskich ( czym dalej od Czech tym jest chyba gorzej)ale ja w Krakowie jeszcze nigdy nie miałem takiego przypadku by kurs w kantorach był gorszy od bankowego.
Nie wszyscy lubią liczyć ale ja akurat tak i nikt mi nie wmówi, że karta i bankomat wyjdą taniej. Czasami jest wygodniejsza i tyle.
xxx9
Plażowicz
Bo Polacy MyŚlĄ, Że Za GranicĄ Kazdy Chce Ich OkraŚĆ - Haha

Nieprzeczytany postnapisał(a) xxx9 » 23.07.2003 10:38

:D . BYŁEM PARE RAZY NAD MORZEM ŚRODZIEMNYM I CAŁĄ KASĘ ZOSTAWIAŁEM W HOTELU W POKOJU. TAK W OGÓLE Z DOŚWIADCZENIA WIDZE, ŻE POLACY TO NAJBARDZIEJ PROBLEMATYCZNI TURYŚCI. zAWSZE IM SIĘ COŚ NIE SPODOBA.
bafra
Bankomat,euro,kuny...

Nieprzeczytany postnapisał(a) bafra » 24.07.2003 09:01

Do tych co przeliczają!
Wybierałam z bankomatu na przełomie czerwca/lipca 200 kun=123,60 zł.Wiadomośc z ostatniego wyciągu bankowego- prowizja wyniosła 10,00 zł.
xxx9
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) xxx9 » 24.07.2003 10:23

Jaka to była karta i jakiego banku?
bafra
bankomat,euro,kuny

Nieprzeczytany postnapisał(a) bafra » 24.07.2003 10:30

visa elektron PKO BP
xxx9
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) xxx9 » 24.07.2003 11:44

najbardziej zjodziejski i beznadziejny bank
Następna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone