Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Automapa 5.05

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
sasajas
Autostopowicz
Automapa 5.05

Nieprzeczytany postnapisał(a) sasajas » 02.08.2008 07:53

Witam

Czy ktos jechal juz do chorwacji korzystajac z Automapy 5.05. Jak sobie radzi ten program nie ma problemu z prowadzeniem? Nigdzie na forum nie moge znalec takiej informacji mnostwo jest postow o onnycjh programach a o outomapie praktycznie nic.

Pozdrawiam
madc
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) madc » 02.08.2008 08:49

Kolego jest już AM 5.1, wrzuć nowsza wersje jest poprawionych dużo błędów. Co do map Chorwacji to są bardzo słabe, dojechać dojedziesz ale inne programy maja dużo lepsze pokrycie tego kraju. np iGo8 (cena taka sama jak za AM)
wojan
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojan » 02.08.2008 11:28

Popieram poprzednika. :D AM 5.0 pokrywa tylko głowne drogi w Chorwacji,a poza tym w okolicach Ploce kompletnie głupieje i każe zjeżdzać w prawo czyli do Jadranu :D :D
Pozdrav.
Till
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Till » 02.08.2008 11:34

Nie straszcie mnie :)

Ja nastawiłem sie ze AM 5.0.5 spokojnie sobie poradzi z wyprawą do Chorwacji. W zasadzie liczę na nią, choć atlas także będzie w aucie.
Crokuski
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Crokuski » 02.08.2008 14:04

Potwierdzam AM głupieje w drodze do Dubrovnika w okolicach Ploce. Usilnie kieruje na prom a kiedy grzecznie zwracasz uwagę, że nie chcesz skorzystać z promu AM twierdzi, że nie ma innej opcji... TomTom nie miał takich problemów.
zebronek
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) zebronek » 02.08.2008 15:53

cześć miałem automapę i jechałem na południe od splitu i na hvar. Większych problemów nie miałem. trzeba oczywiście uważać przy ustalaniu trasy szybkiej/krótkiej bo może coś sobie dziwnego wymyślić (sprawdzić trasę) poza tym wszystko zależy od zaistalowanej mapy. pozdrawiam
korfu01
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) korfu01 » 02.08.2008 16:55

Jechałem z AM 5.0.5 - i powiem szczerze - czasami mądrzejszy był niż ja. Co do Chorwacji spokojnie poprowadził mnie do Sumpetar- Jessenice. Potem na wodospady Krka tez bez problemu. Uważam, że przynajmniej mnie się przydała-- choć nie powiem, że miała małe wpadki.... ale cóz to tylko program
peligrosa
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) peligrosa » 02.08.2008 18:13

Również będę korzystała z tej wersji automapy i już jestem z lekka przerażona :? jestem świeżym posiadaczem nawigacji i nie miałam za bardzo możliwości sprawdzania jak działa, jak się sprawuje, użyłam jej zaledwie 2 x na krótkich trasach w Polsce, nie było problemów. Mam pytanie, na które nie mogę znaleźć odp w sieci, jak i instrukcja nie wyjaśnia mi tego klarownie :? chodzi mi o ustawienia punktów "przez" np jadę z Jarocina, celem jest Budapeszt, automapa wyznacza mi trasę przez Pragę (optymalna), a ja chce jechać przez Cieszyn, krótki odcinek Czech, dalej przez Słowację. Nie mogę sobie poradzić z ustaleniem punktów "przez", niby jest taka opcja, ale jak przeglądam trasę, zmiany nie zostały naniesione. Byłabym bardzo wdzięczna gdyby ktoś jasno, krok po kroku wytłumaczył mi co mam robić, by punkty które wyznaczę nawigacji zostały naniesione na trasę. We wtorek wyjeżdżam i obawiam się, że sama do tego nie dojdę :cry:
taurus
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) taurus » 02.08.2008 18:32

Witam

Doradzam aktualizację do wersji 5.07 lub 5.1.
Jako legalny użytkownik nie będziesz mieć z tym problemu.

Niestety Chorwacja nie jest dokładna ani na Automapie ani na IGo ani na TomTomie.
Dlatego warto wspierać się papierową mapą jeśli planujesz podróż przez mniejsze miejscowości.

Z wyznaczaniem tras na Automapie nie ma problemów, po prostu dziel je na odcinki. Z dużymi kombinowanymi trasami żaden soft GPS sobie nie radzi.

Pozdrawiam
peligrosa
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) peligrosa » 02.08.2008 19:37

taurus napisał(a):Witam

Doradzam aktualizację do wersji 5.07 lub 5.1.
Jako legalny użytkownik nie będziesz mieć z tym problemu.

Niestety Chorwacja nie jest dokładna ani na Automapie ani na IGo ani na TomTomie.
Dlatego warto wspierać się papierową mapą jeśli planujesz podróż przez mniejsze miejscowości.

Z wyznaczaniem tras na Automapie nie ma problemów, po prostu dziel je na odcinki. Z dużymi kombinowanymi trasami żaden soft GPS sobie nie radzi.

Pozdrawiam

Chyba jednak zrobię taki podział. Dotychczas również takie rozwiązanie wydawało mi się najodpowiedniejsze i tak prawdopodobnie zostanie. Legalnym użytkownikiem jestem, ale w sklepie w moim mieście, w którym GPSa kupowałam nie mają zdaje się nowszej wersji (kupowałam sprzęt jakieś 2 tygodnie temu) tak więc aktualizacji mi nie zrobią. Sama sobie z tym nie poradzę , tak więc muszę poradzić sobie z wersją którą mam. Dzięki za odzew, pozdrav :)
taurus
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) taurus » 02.08.2008 21:04

Witaj

Aktualizację możesz ściągnąć ze strony www.automapa.com.pl i sama jej dokonać - jakbyś miała więcej pytań to pisz śmiało. Polecam też forum http://www.pdaclub.pl/forum/ jest tam dział automapa

pozdrawiam
sasajas
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) sasajas » 02.08.2008 21:35

W sumie glownie automapa ma mnie przeprowadzic przez polske czechy austrie i slovenije bo w chorwacji wjezdzam na autostrade i do biogradu na moru mam prosta droge wiec chyba z tym sobie poradzi tak mysle.

a aktualizacje do wersji az tyle poprawiaja?? bo jakos sie na stronie nie moge doczytac by jakies zmiany odnosnie chorwacji byly??
peligrosa
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) peligrosa » 02.08.2008 22:09

taurus napisał(a):Witaj

Aktualizację możesz ściągnąć ze strony www.automapa.com.pl i sama jej dokonać - jakbyś miała więcej pytań to pisz śmiało. Polecam też forum http://www.pdaclub.pl/forum/ jest tam dział automapa

pozdrawiam

Eszzzz chyba jednak nie jestem legalnym posiadaczem programu :P właściwie to kupiłam u gościa GPS wraz z wgraną mapą, podejrzewam że on ma licencję i najzwyczajniej wszystkim kupującym wgrywa automapę. Mogę liczyć na aktualizację, ale to już po przyjeździe, więc aktualna wersja musi mnie zadowolić i oczywiście musi się dobrze sprawić :D
madc
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) madc » 03.08.2008 08:57

Nie przejmuj się, AM też Cie do celu zaprowadzi, jednak iGo8 ma więcej nazw ulic i więcej dróg, ale tych mniejszych. Papierową mapę zawsze warto posiadać bo gps moze odmówić (czego nie życzę) posłuszeństwa.

Z tego co widzę aktualizacja mapy z 5.0.7 do 5.1 nic nie zmieniła w Chorwacji.
maar
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) maar » 08.08.2008 15:04

w tym roku podróżowałem po Cro z mapą TomToma i z mapą AM 5.0.5. Większych problemów nie miałem (jechałem do Trogiru, Splitu, KRKA i do Dubrovnika). Tak jak ktoś wcześniej napisał AM 5.0.5 w trasie do Dubrovnika, kazała jechać przez prom i wyspę, omijając BiH. Za żadne skarby nie dało się ustawić trasy przez BiH (Neum). W TomTomie nie było z tym problemów.
W drodze powrotnej, jak ustawiłem trasę Dubrovnik - Trogir (opcja krótka) w TomTomie, to nawigacja kazała mi wjeżdżać na teren BiH dużo wcześniej niż Neum. Nie próbowałem powrotu z AM.

Ale np. TomTom wjazd na Ciovo w Trogirze pokazywał źle, a AM 5.0.5 dobrze.
Generalnie wg. mnie odwzorowanie Cro przez AM jest lepsze niż przez TomToma, przynajmniej w tej części w której ja byłem.

Używając nawigacji w zupełnie nie znanym terenie, sugeruję wcześniej chociażby zerknąć na mapy papierowe, bo ślepo nie ma co wierzyć maszynie.
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone