Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Automapa 5.05

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
welmar
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) welmar » 17.08.2008 19:32

A przypadkiem nie wiecie jak radzi sobie po Chorwacji mapa Garmin Nuvi z 2008 roku :?:

pozdrawiam,

welmar
bangokorea
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) bangokorea » 18.08.2008 06:28

Generalnie kazda nawigacja ma problemy.Raz ze odwzorowanie CRO jest bardzo slabe (calej bylej Jugoslawi) dwa ze chorwaci tak szybko buduja autostrady ze nawigacje nie nadazaja z aktualizacja. Ja jezdze z Destinator 6 miasta sa dobrze odwzorowane w jakies 70% gorzej z prowincja. Centrum Zagrzebia super. W Rijece tez sa wszystkie ulice ale Istria to jedna wielka biala plama za wyjatkiem dwoch szos do Puli. Forum o nawigacji mozna przeczytac na www.GPS24.com.pl
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 18.08.2008 07:11

A mnie nie potrzebna żadna nawigacja :lol:
wystarczy aktualna "papierowa" mapa :lol: :lol:

Chorwaci oprócz tego, że budują super autostrady i drogi , to jeszcze dobrze je znakują - trudno na nich zabłądzić :lol: :lol: :lol:
geppo
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) geppo » 18.08.2008 11:34

Korzystałem z AM 5.1 w drodze na wyspę RAB. Nie miałem żadnych problemów, ale trzeba było najpierw dobrze przygotować sobie trasę. Po wrzuceniu tylko celu i określeniu rodzaju trasy otrzymuje się dziwną trasę która jest wynikiem przeliczeń (rachunków) poszczególnych odcinków. Ja wytyczyłem trasę z Legnicy na Rab przez przejście w Lubawce, potem na Hradec Kralowe, Svitawy, Brno (w Brnie ominąłem płatny odcinek), dalej Wiedeń, stare przejście graniczne do Słowenii, tak aby nie jechać płatną drogą przez Maribor , dalej Ptuj i granica z Chorwacją no i dalej autostrady, prom i RAB. Wszystkie interesujące i wrażliwe punkty wprowadziłem ręcznie. W ten sposób dojechałem bez problemu omijając płatne drogi (ten temat też jest gorący na tym forum) prowadzony spokojnym głosem Hołka.
Należy pamiętać, że navi to tylko kalkulator a do tego jakość map stoi pod znakiem zapytania ( nie tylko precyzja ale też tzw "wagi" poszczególnych odcinków).
Pozdrawiam
kincior
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kincior » 18.08.2008 15:31

Jechałem ze znajomym - ja Igo 2008, on AM 5.05. Obie sobie radziły lepiej lub gorzej, jednak AM wypadła słabiej (czasami nawet zaskakiwała). A podejrzewam, że najlepiej poradziłby sprzęt z CNE 2008, AdriaRoute i GpMapą.

Faktem jest też to, że trasę trzeba sobie przygotować, a nie wsiąść, wybrać cel i jazda.

Igo 2008 zdecydowanie wystarczy na dojazd i powrót (w Ptuju byłem w polu -wjazd od strony Cro i na Węgrzech na autostradzie od Balatonu). A jeżdżenie po Cro? Rzeczywiście mają dobrze oznakowane drogi, że ja jeździłem bez nawigacji.
pigletto
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) pigletto » 19.08.2008 15:31

Wróciłem wczoraj z Chorwacji. Jechałem przez Czechy, Austrię i Słowenię z najnowszą Automapą. Moja opinia jest taka że jeśli ma się w aucie kogoś (poza kierowcą) kto w miarę dobrze radzi sobie z mapą papierową to nawigację można sobie odpuścić, choć miejscami jest przydatna.

Większe wpadki nawigacji:
1. Olomuniec - AM wprowadziła mnie w miasto zamiast ominąć je autostradą. Wyjechałem 'po znakach' ignorując nawigację.
Dodatkowo AM sama z siebie nie chciała abym jechał autostradą/ekspresówką do Brna przez Olomuniec więc musiałem wstawić kilka dodatkowych punktów 'Przez'. Może to coś pomieszało?

2. Chorwacja - jechałem drogą numer 1 z Karlovaca, przez Plitvicka Jezera i potem odbiłem w bok na Sibenik. Wracałem też drogą numer 1 ale od Splitu na Karlovac.
Niektórych fragmentów drogi lub całych dróg w AM nie było lub jeśli były to nie tam gdzie znajdowały się w rzeczywistości np. okolice Kninu to dla AM zagadka. Na szczęście oznakowanie trasy jest dobre i nie trzeba się przejmować komunikatami typu: 'za 200 metrów zawróć w lewo' tylko można jechać wg. znaków. W innym miejscu nawigacja wyprowadziła mnie też niemal dosłownie 'w pole' ale to były jakieś podrzędne drogi więc można wybaczyć. O dziwo na tym odludziu stała Policja... Może krowy liczyli?

3. Nie wiem gdzie to było ale chyba w Czechach w okolicy Brna. AM wprowadziła mnie na jakąś drogę, tylko po to żeby zaraz z niej zjechać z powrotem w dodatku nakazując mi zawracanie tam gdzie nie można było tego zrobić.

4. Ptuj na Słowenii...
Moje auto to amfibia - przepłynąłem przez rzekę :) Na szczęście potem AM się odnalazła i wyprowadziła mnie ładnie na Lenart.

5. Chorwacja - Z Sibenika do Mariny, Trogiru
AM poprowadziła mnie taką trasą że kiedy mijałem niektóre wioski to ludzie wychodzili z domów żeby zobaczyć co to za stwór na 4 kołach tak warczy i szybko się porusza... bez konia w dodatku... sam jedzie... ;)

6. Chorwacja
W okolicy Plitvic nocowałem w miejscowości Smoljanac - AM (zreszta mapy google też) nie wiedzą jak tam dojechać - o dziwo, na mapie papierowej, droga do tej wioski była widoczna.

W kilku miejscach, np. w Wiedniu, Splicie czy Sibeniku AM spisała się jednak bardzo dobrze, podobnie na zjazdach z autostrad była przydatna. Najbardziej podobała mi się opcja ile km. pozostało do celu oraz ile godzin.

Ogólnie wiec AM jest przydatna ale trzeba jej pilnować, i kiedy się da kierować się znakami a najlepiej wspomagać się mapą papierową przynajmniej w celu korekty wyznaczonej trasy. Ja w każdym razie cieszę się że nie wydałem kupy forsy na nawigację a tylko pożyczyłem ją od kolegi :)
Poprzednia strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone