Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Auto 7 osobowe

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
gajduss
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) gajduss » 27.07.2010 11:47

to upowaznienie obowiązuje wszędzie? austria, czechy, słowenia, chorwacja?? musi byc poświadczone prze PZM czy wystarczy podpisne prze właściciela?
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 27.07.2010 13:02

gajduss napisał(a):to upowaznienie obowiązuje wszędzie? austria, czechy, słowenia, chorwacja?? musi byc poświadczone prze PZM czy wystarczy podpisne prze właściciela?

Poczytaj sobie tu
forum/viewtopic.php?p=529416#529416
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 27.07.2010 13:07

Galaxy nie jeździłem, ale radziłbym, przed trasą rzędu 1500 km,
przejechać się, nawet bez bagaży, tak ze 150 km w jedną stronę,
zwłaszcza na tych ostatnich siedzeniach.

Może się mylę (oby), ale, zazwyczaj, ten ostatni rząd siedzeń to taka przystawka na krótkie trasy.
jorgus111
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jorgus111 » 27.07.2010 13:18

weldon napisał(a):Może się mylę (oby), ale, zazwyczaj, ten ostatni rząd siedzeń to taka przystawka na krótkie trasy.

Tam się sadza dorosłych ludzi za karę :mrgreen:
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 27.07.2010 13:37

jorgus111 napisał(a):Tam się sadza dorosłych ludzi za karę :mrgreen:

Może w Fordach nie?

Wiem, że znajomi próbowali w siedem osób ( w tym trójka dzieci) zapakować się do H1,
natomiast ja miałem kiedyś wątpliwą przyjemność przejechania się
na ostatnich siedzeniach takiej dużej Toyoty z Tarchomina do Łomianek
(kilkanaście kilometrów) i to było duże wyzwanie dla moich stawów i kręgosłupa.
menadzer
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) menadzer » 27.07.2010 13:49

Z tego co widziałem dziś u mechanika to w Sharan/Galaxy/Alhambra są takie same siedzenia w drugim i trzecim rzędzie. Zresztą o ile się nie mylę to trzeci rząd był dostępny w opcji.
Zavadcoff
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Zavadcoff » 27.07.2010 14:12

Jeszcze pozostaje pytanie, gdzie zapakować bagaże dla 7 osób? W tym roku rozmyślałem nieco nad zmianą samochodu i doszedłem do wniosku, że szósty i siódmy fotel nadaje się jedynie do przewozu na krótkich odcinkach. Nie wyobrażam sobie spakowania się w 7 osób do Chorwacji na 2 tygodnie do samochodu typu Ford Galaxy. Nawet box tego nie poprawi. Więc albo Galaxy z przyczepką, albo 2 auta.

Pozdrawiam
consett0805
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) consett0805 » 27.07.2010 14:46

Posiadam Opla Zafirę i w drodze powrotnej córka musiała zająć miejsce właśnie w 3 rzędzie ma 154cm wzrostu kompletnie nie narzekała zresztą siadałem tam na próbę jak ustawi się odpowiednio środkowy rząd jest dość miejsca. Mój brat rusza za 2 tyg na Hvar właśnie w 7 osób w tym 2 dzieci małych i jeden 11 latek i 4 osoby dorosłe. VOLKSWAGEN TOURAN z boxem na dachu.
Plus 2 komplety do nurkowania hhhhee już mu się dziwie ale on nie bierze do pały :D
taurus
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) taurus » 27.07.2010 17:40

Witam

2 lata temu byłem w 7 osób Zafirą w Chorwacji i box na dachu był obowiązkowy.

W zeszłym roku oraz w bieżącym w 5 osób w Chryslerze Voyager obyło się bez box-a. Ale gdyby jechała siódemka , box byłby zamontowany.
Mini Vany to fajne auta ale dla pasażerów bagaże trzeba upychać już w dodatkowych schowkach/bagażnikach.

Może Grand Voyager rozwiązuje problem zapakowania 7 osób ale mnie już nie chce się tego sprawdzać ;)

Mój "Wojtek" sprawdził się w tym roku na górzystych serpentynach Grecji i na razie zostanie naszym wozidełkiem na wakacje.

Pozdrawiam
wikusia
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wikusia » 27.07.2010 19:12

Jeździmy Galaxy z boxem na dachu, bo obsada w aucie pełna i płaciliśmy zawsze jak za osobowe. A co do wygody,to dzieci nie narzekają. Jedna z córek ma 175 cm wzrostu i wybiera właśnie miejsce w trzecim rzędzie :D Foteliki są wygodne rozkładane i oddzielne. Nie ma co porównywać z zafirą, bo jest sporo węższa i nie ma pojedynczych foteli ,tylko jest kanapa. W Galaxy z dalszych podróży zaliczyliśmy Chorwacje i Bułgarię i mogę tylko potwierdzić, że to bardzo wygodne auto :D
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 27.07.2010 19:16

Zawsze lepiej się spytać. Jak mówiłem, Galaxy nie jeździłem,
natomiast chciałem Alhambre kupić, żeby wygodnie wozić .... 3,
no może 4 osoby w porywach :lol: Ten III rząd to traktowałem wówczas jako ciekawostkę.

Ale skoro twierdzicie, że można ... :D
consett0805
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) consett0805 » 27.07.2010 19:34

wikusia napisał(a):Jeździmy Galaxy z boxem na dachu, bo obsada w aucie pełna i płaciliśmy zawsze jak za osobowe. A co do wygody,to dzieci nie narzekają. Jedna z córek ma 175 cm wzrostu i wybiera właśnie miejsce w trzecim rzędzie :D Foteliki są wygodne rozkładane i oddzielne. Nie ma co porównywać z zafirą, bo jest sporo węższa i nie ma pojedynczych foteli ,tylko jest kanapa. W Galaxy z dalszych podróży zaliczyliśmy Chorwacje i Bułgarię i mogę tylko potwierdzić, że to bardzo wygodne auto :D

Słucham?
A od kiedy w trzecim rzędzie jest kanapa w Zafirze?
Jeśli natomiast myślisz o środkowym rzędzie to sorry ale w niczym nie uwłacza Galxy i odwrotnie z szacunkiem.
wikusia
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wikusia » 27.07.2010 19:35

Możesz te "ciekawostkę" z trzeciego rzędu zawsze wyjąć i już masz kupę miejsca na bagaże dla tych 4 osób. Zakładasz roletę, podłączasz lodóweczkę i śmigasz do Cro :hut:
wikusia
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wikusia » 27.07.2010 19:39

Co do zafirki i kanapy to miałam na myśli drugi rząd. A te siedzonka w trzecim są malutkie i takie "niskie" ,że myślałam, że bez regulacji. Tak na babskie oko :wink:
wikusia
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wikusia » 27.07.2010 19:48

consett0805 napisał(a):
wikusia napisał(a):Jeździmy Galaxy z boxem na dachu, bo obsada w aucie pełna i płaciliśmy zawsze jak za osobowe. A co do wygody,to dzieci nie narzekają. Jedna z córek ma 175 cm wzrostu i wybiera właśnie miejsce w trzecim rzędzie :D Foteliki są wygodne rozkładane i oddzielne. Nie ma co porównywać z zafirą, bo jest sporo węższa i nie ma pojedynczych foteli ,tylko jest kanapa. W Galaxy z dalszych podróży zaliczyliśmy Chorwacje i Bułgarię i mogę tylko potwierdzić, że to bardzo wygodne auto :D

Słucham?
A od kiedy w trzecim rzędzie jest kanapa w Zafirze?
Jeśli natomiast myślisz o środkowym rzędzie to sorry ale w niczym nie uwłacza Galxy i odwrotnie z szacunkiem.

Z całym szacunkiem :wink: ale te parę centymetrów robi czasem różnicę :lool: A oddzielne siedzenia sprawdzają się kiedy utrudzona podróżą młodzież zaczyna "znaczyć swój teren". Jeszcze raz podkreślę, że nie mam nic do Zafiry, broń Boże :papa:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi