Wycieczki objazdowe to świetny sposób na zwiedzenie kilku miejsc w jednym terminie. Można podróżować przez kilka krajów lub zobaczyć kilka miast w jednym państwie. Dla wielu osób wycieczki objazdowe są najlepszym sposobem na poznawanie świata. Zdecydowanie warto z nich korzystać.
Do początku ferraty dochodzę o ósmej. Wiążę się i wczepiam karabinek w stalową linę. Pierwszy dotyk chłodnej jeszcze skały. Jaka będziesz dziś dla mnie? Łaskawa? Czy potraktujesz szorstko? Zadzieram głowę - nade mną niezakłócony niczym błękit nieba. Będzie piękny dzień.
Pierwsze metry dosyć trudne - trochę pochyłym filarem, trochę jego lewą stroną, aż do trawiastej płasienki. Spoglądając w kierunku wschodnim, widzę kolejne strome grzędy, opadające ze Skamieniałego Morza (Steinernes Meer), z najdalej wysuniętą, wczorajszą trasą na Hochkönig. Z trudnością rozróżniam z tej odległości niektóre tylko turnie.
Rzeźba terenu jest na tyle uboga, że często nie mam innego wyjścia, tylko łapię linę mocno w garść i podciągam się w górę, odpychając się stopami od skały.
Ale nic z tego - sam jestem w tym Kąciku Miłości. Nawet nikt nie podąża za mną. Szkoda, miałem nadzieję na wspaniałe fotki z kluczowego trawersu. Cóż, będę się musiał obejść smakiem.