Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Akwarystyka w Chorwacji

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
ketsisu
Podróżnik
Akwarystyka w Chorwacji

Nieprzeczytany postnapisał(a) ketsisu » 26.12.2007 18:06

Tęsknie za Chorwacją, mimo, że nigdy tam nie byłam, ani w najbliższej przyszłości nie będę, mimo, że ogromnie bym chciała.... Chcę sobie pozwolić na urządzenie akwarium w typowo chorwacki sposób - o ile taki istnieje. Z tym, że skąd się dowiem? Ano właśnie dlatego zadam poniższe pytania. Jakie ryby Chorwaci hodują w swoich akwariach? Jakie rośliny i dekoracje tam goszczą? Czy popularny jest jakiś biotop? Znane są tam ryby, takie jak bojowniki? A może poradzicie mi w jaki sposób stworzyć biotop jakiejś Chorwackiej rzeki itp?
Wybaczcie za mój głupi post. Tak, wiem dokładnie o co zapytałam; nie, nie jestem chora :) Może powinnam to pytanie zadać na forum akwarystycznym, ale jakoś wolę tutaj....
Liczę na jakąkolwiek odpowiedź, choć zrozumiem, jeśli takowa się nie pojawi :)
Pozdrav,
Kasia
Adam.B
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adam.B » 26.12.2007 20:16

ketsisu napisał(a):Tęsknie za Chorwacją, mimo, że nigdy tam nie byłam, ani w najbliższej przyszłości nie będę, mimo, że ogromnie bym chciała.... Chcę sobie pozwolić na urządzenie akwarium w typowo chorwacki sposób - o ile taki istnieje. Z tym, że skąd się dowiem? Ano właśnie dlatego zadam poniższe pytania. Jakie ryby Chorwaci hodują w swoich akwariach? Jakie rośliny i dekoracje tam goszczą? Czy popularny jest jakiś biotop? Znane są tam ryby, takie jak bojowniki? A może poradzicie mi w jaki sposób stworzyć biotop jakiejś Chorwackiej rzeki itp?
Wybaczcie za mój głupi post. Tak, wiem dokładnie o co zapytałam; nie, nie jestem chora :) Może powinnam to pytanie zadać na forum akwarystycznym, ale jakoś wolę tutaj....
Liczę na jakąkolwiek odpowiedź, choć zrozumiem, jeśli takowa się nie pojawi :)
Pozdrav,
Kasia

Kasia : ) ale mnie zaskoczyłaś:P no cóż ;P człowiek różne ma pomysły :P
wydaje mi się :) że hodują takie same jak w Polsce rybki xD :) haha :)
:D :lol: rzeka xD :P spróbuj stworzyć Cetine :D :lol: :lol: Gdy już to wszystko wykonasz:) bo licze na ciebie :) ( i mocno 3mam kciuki :D )
Prosimy o zdjęcie na cro.pl :D
ketsisu
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) ketsisu » 26.12.2007 21:22

I to jest dowód na to, że mam naprawdę fioła na punkcie Chorwacji :)
Pewnie hodują takie same jak w Polsce, ale - u nas, jak zauważyłam najpopularniejsze są neonki inessa, ciekawe, co tam? Może być i Cetina, tylko się zastanawiam skąd ja takie ryby wezmę :) Ale zaraz.... Przecież ta rzeka może mieć jakieś charakterystyczne rośliny, czy inne rzeczy - z tym, że ja nie wiem co i w tym miejscu o to pytam :) Ano i nie chcę tworzyć rzeki, tylko jej "biotop". Tylko coś mi się wydaje, że to niemożliwe :)
Przepraszam, jeśli moje posty wyglądają, jakbym była po paru butelkach rakiji.... Ale mnie naprawdę rzeczy typu akwarystyka interesują, a jeśli wiąże się z tym Chorwacja, to już w ogóle :) Także można tu wejść i się pośmiać :D
fokstrot
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) fokstrot » 27.12.2007 12:40

z tego co sie orientuje to tzw biotopu chorwackiego nie ma, a nawet jesli jest to nie udalo mi sie na niego trafic u zadnego akwarysty. wiekszosc ryb i biotopow to odtworzenie srodowisk krajow egzotycznych jak tereny Amazonki, Jeziora Wiktorii, rejonow azjatyckich.
caly czas jest mowa o srodowisku slodkowodnym. akwaria morskie to wciaz rzadkosc
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 27.12.2007 12:52

W moim 400 litrowym baniaku największe kamienie do lawa wulkaniczna wynurkowana z dna Jadranu. Prawie każdego roku przywożę koło 20kg kamieni z HR.
Patrząc na maje akwarium zawsze widzę przed sobą kawałek Jadranu... :wink:
damiangres
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) damiangres » 27.12.2007 13:34

niezawodny napisał(a):W moim 400 litrowym baniaku największe kamienie do lawa wulkaniczna wynurkowana z dna Jadranu. Prawie każdego roku przywożę koło 20kg kamieni z HR.
Patrząc na maje akwarium zawsze widzę przed sobą kawałek Jadranu... :wink:

Ale rozumiem, że masz akwarium słone ??
Ja kiedyś próbowałem zaimplementować kawałki wapienia z Adriatyku do akwa - nic z tego :( Za kwaśne i wodę robią niezdatną dla większości rybek.
pozdrawiam
--
damian
GSX 750ES - na sprzedaż - dla Cromaniaków taniej ;)
GSX 1100F
ketsisu
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) ketsisu » 27.12.2007 15:21

Fokstrot, może żaden człowiek go nie ma, ale to nie znaczy, że taki nie może powstać.... Dlatego zadaję tyle pytań :)
Niezwodny, spróbuj polać na próbę kamyk octem - jeśli jakoś reaguje, wyrzuć to z akwarium (słodkowodnego). Nie powinno się dawać kamieni z morza do słodkiej wody.

Więc może.... Czy jest coś charakterystycznego w akwariach Chorwatów, ich rybach, pupularne są jakieś ozdoby, gatunki ryb, czy cokolwiek związanego z akwarystyką typowego dla Chorwacji?

Można się śmiać :D
leopantera
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) leopantera » 27.12.2007 20:21

Ja kiedyś próbowałem zaimplementować kawałki wapienia z Adriatyku do akwa - nic z tego Za kwaśne i wodę robią niezdatną dla większości rybek.

Po co sprawdzałeś kwaśność wody, byłbyś nieświadomy i ryby by żyły, a tak teraz gdy mnie uświadomiłeś pewnie mi ryby pozdychają
damiangres
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) damiangres » 28.12.2007 08:20

Wiesz, to nie tak. Woda naprawdę zrobiła się fatlna. W nie za mocno kwasnej wodzie przeżyłyby np. molinezje, ale w tamtej ni chu chu.
Po prostu masakra.
Może jedynie do słonowodnego by się nadały.
pozdrawiam
--
damian
ketsisu
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) ketsisu » 17.01.2008 12:35

No i wracam znowu :) Planuję ten swój wystrój akwarium, ale mam parę wątpliwych spraw. Otóż - a może by tak jeziora Plitvickie? Potrzebne mi tylko wiedzieć jakie rośliny tam występują.... A przy okazji, to i w jakim kształcie są korzenie.... Tylko - gdzie ja się tego dowiem? :roll: Dlatego - mam do Was prośbę (ktoś mi przypomni, kiedy w ogóle nie miałam? :D) - wiele osób z tego forum zwiedzało Plitvicke Jezera i robiło zdjęcia - a macie może takie, gdzie widać florę tych jezior? Cokolwiek z tym związane, a może gatunki rozpoznać potraficie? Proooszę, błagam o odpowiedź, rybki czekać nie mogą :)
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 17.01.2008 20:19

ketsisu napisał(a): ... wiele osób z tego forum zwiedzało Plitvicke Jezera i robiło zdjęcia - a macie może takie, gdzie widać florę tych jezior?

Z kładek na jeziorach widać w wodzie np. coś takiego:

Obrazek
ketsisu
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) ketsisu » 19.01.2008 20:50

Dzię-ku-ję, chyba się domyślam co to, a awet jeśi nie, to znam bardzo podobna roślinkę, aż za podobną, żeby nie była tą ze zdjęcia:)
Leon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leon » 19.01.2008 22:07

...Plitwice wiglandaja tak jak wiglandaja (chodzi mi o kolor wody i czistosc)
poniewarz woda przepliwa przez "sedre" jednoczesnie twozanc nowe warstwi tego delikatnego porowatego ale jednak skalopodobnego sedimentu...
ketsisu
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) ketsisu » 05.02.2008 17:59

Więc :)
Muszę powiedzieć, że niedługo zobaczycie zdjęcie akwarium stylizowanego na Plitvicke Jezera :) Tylko szczegóły muszę dopracować i spytać Was - spotykacie w Plitvicach malutkie wodne ślimaczki zatoczki?
Pozdrav :D

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone