.png)
ELIMAR napisał(a):dids76 napisał(a):ELIMAR napisał(a):fotograf123 napisał(a):AgataHubert napisał(a):ok, czyli rozumiem że wariant bez winiety to ten który wkleiłeś z googla od Bratysławy do CRO
Tu omijasz te wszystkie opłaty https://www.google.pl/maps/dir/Bratys%C ... m1!2b1!3e0
Czy wyznaczony wyżej odcinek na 100% omija płatne odcinki ?
A dokładnie który odcinek objazdu Szombately jest płatny ?
Czy mógłby mi ktoś dokładnie na mapie go wykreślić?
Poproszę i dziękuję
Tak, ta droga jest bezpłatna https://goo.gl/maps/xSz6y
Płatny był (tylko przez miesiąc) odcinek M86 w okolicach Szombately https://goo.gl/maps/xT8q0
Co nie oznacza że za jakiś czas znów nie będzie płatny
Wielkie dzięki
.png)
romuald22 napisał(a):kokos0 napisał(a):Dzięki Romek, tak zrobię
Jeszcze rozważam trasę przez Czechy i Austrię, piszą że szybciej. Jadę z soboty na niedzielę 4 lipca, jak myślisz będzie szybciej czy nie bardzo?
Z Żywca przez Czechy mi nie po drodze więc się nie wypowiadam.
Jeśli pojedziesz autostradami to teoretycznie chyba szybciej, chociaż forumowicze piszą o weekendowych korkach na granicy SLO-HR. No i generuje to dodatkowe koszty. Są objazdy (kosztów i korków) ale od tego już inne wątki na forum.
.png)
arek71 napisał(a):romuald22 napisał(a):kokos0 napisał(a):Dzięki Romek, tak zrobię
Jeszcze rozważam trasę przez Czechy i Austrię, piszą że szybciej. Jadę z soboty na niedzielę 4 lipca, jak myślisz będzie szybciej czy nie bardzo?
Z Żywca przez Czechy mi nie po drodze więc się nie wypowiadam.
Jeśli pojedziesz autostradami to teoretycznie chyba szybciej, chociaż forumowicze piszą o weekendowych korkach na granicy SLO-HR. No i generuje to dodatkowe koszty. Są objazdy (kosztów i korków) ale od tego już inne wątki na forum.
Trzy razy przez Węgry czwarty przez Czechy i Austrię ...piąty na pewno przez Węgry
.png)
malypio napisał(a):ja się nie zgodzę z tym płaceniem, nie można zmuszać do jazdy drogą płatną. musi być jakaś alternatywa dla tych co chcą zapłacić za autostradę na Słowacji, a nie chcą płacić na Węgrzech stąd zjazd na rajkę.
.png)
JacekL napisał(a):malypio napisał(a):ja się nie zgodzę z tym płaceniem, nie można zmuszać do jazdy drogą płatną. musi być jakaś alternatywa dla tych co chcą zapłacić za autostradę na Słowacji, a nie chcą płacić na Węgrzech stąd zjazd na rajkę.
Na stronie węgierskiego operatora autostrad jest napisane wyraźnie, że płatny jest odcinek do granicy a nie do pierwszego zjazdu za granicą.
.png)
malypio napisał(a):
więc kierowca jadąc tą drogą raz na kilka lat nie musi wiedzieć o tym że od 1 stycznia 2015 ta droga staje się płatna, dowiaduje się o tym mijając granicę. decyduje się że nie będzie płacił i co wtedy ma zrobić??
"zawrócić" na autostradzie i zjechać na którymś zjeździe na Słowacji?? przecież to byłoby chore
.png)
dids76 napisał(a):malypio napisał(a):
więc kierowca jadąc tą drogą raz na kilka lat nie musi wiedzieć o tym że od 1 stycznia 2015 ta droga staje się płatna, dowiaduje się o tym mijając granicę. decyduje się że nie będzie płacił i co wtedy ma zrobić??
"zawrócić" na autostradzie i zjechać na którymś zjeździe na Słowacji?? przecież to byłoby chore
Więc kierowca jadąc nawet pierwszy raz za granicę powinien znać przepisy ruchu w danym kraju oraz zasady poruszania się po drogach płatnych. Trudno, jedziesz gdzieś musisz wiedzieć czyta droga jest płatna![]()
Słoweńcy kasują zaraz za granicą gdy ktoś jedzie bez winiety, a kiedyś kasowali nawet za przejazd rondem bez winiety
fotograf123 napisał(a):Nieznajomość prawa czy przepisów ruchu drogowego nie zwalniają z jego przestrzegania.
.png)
Lednice napisał(a):fotograf123 napisał(a):Nieznajomość prawa czy przepisów ruchu drogowego nie zwalniają z jego przestrzegania.
Nie ma obowiązku kupowania winiety PRZED przekroczeniem granicy![]()
Skoro nie ma, to NIE można nikogo karać za brak winiety, jeśli nie było możliwości jej kupna na granicy![]()
![]()
Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi