Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

A co po Orebiczu???

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Martka123
Turysta
A co po Orebiczu???

Nieprzeczytany postnapisał(a) Martka123 » 06.01.2011 22:36

Witam wszystkich :D

Mój debiut na forum :) Pomóżcie, dobrzy ludzie,bo nie wiem gdzie jechać! Na Chorwacji byłam pierwszy raz w tamtym roku w Orebiczu i nie będę oryginalna, jak napiszę, że nigdzie poza Cro się nie wybieram :)
Problem tylko w tym, że zakochałam się w Orebiczu, a chciałabym coś więcej zobaczyć. Doradźcie gdzie znajdę drugi Orebicz na północ od Sibenika? Interesuje mnie miejscowość wielkością, klimatem, ilością knajpek i plażami przypominająca Orebicz.
Chciałabym sie wyrobić z dojazdem w jeden dzień, a niestety Peljesac ciut daleko :)
Z góry dzięki za podpowiedzi!
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 07.01.2011 07:41

Cześć Nowa.
Napiszę coć to nic odkrywczego - skoro zakochałaś się w Orebić to tzreba wierną być.
:wink:

A może to
http://cro.pl/forum/viewtopic.php?t=29678
http://cro.pl/forum/viewtopic.php?t=22028
http://cro.pl/forum/viewtopic.php?p=571284#571284

Pzdr
Martka123
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Martka123 » 07.01.2011 08:58

Ha!
Dzięki wielkie Jacek za podpowiedź - dużo czytałam już o Breli, bo śledzę forum na bieżąco. Ale dalej problem z odległością.
Może nie tyle dla nas (2 sztuki dorosłe + 2 sztuki dzieci), bo dojedziemy sobie spokojnie nawet i z noclegiem, ale wcześniej mąż się zobowiązał, że na Chorwację zawiezie teściów, którzy drogę może i by znieśli, ale on będzie musiał ich zawieźć, wrócić, potem po nich pojechać i znowu wrócić... Przekichane jak się nie uda w ciągu jednego dnia wyrobić w jedną stronę.
Więc drążę - A może coś jeszcze bliżej? Nawet w okolicę Zadaru, chyba że na Pagu albo Rabie coś łannego się znajdzie?

P.S. A Orebicz ciężko zdradzić, ale cóż jak sytuacja wymaga :cry: Dodam jeszcze, że w Orebiczu poza łagodnymi plażami rozbroiła mnie jeszcze ta promenada wzdłuż wybrzeża - no nogi można zedrzeć! Poza tym Konzum, także życie nie drogie i wybór w apartamentach piękny :)
armar
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) armar » 07.01.2011 09:29

Na lądzie poczytaj o Primostenie lub Rogoźnicy , na wyspie Pag - tylko samo miasto Pag spełnia Twoje kryteria ( pisze tu o miasteczkach wielkości Orebica i w miare spokojnych ...) , albo szukaj coś na wyspie Krk lub Rabie , tez jest parę miasteczek godnych polecenia :D .

Na dwóch ostatnich wyspach trochę bardziej zielono niż na lądzie czy Pagu , Pag i okolice Szybenika , Zadaru , diametralnie różnią się kolorami od Peljesaca , jest bardziej sucho i mniej zielono :?
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 07.01.2011 09:31

Martka123 napisał(a):Więc drążę - A może coś jeszcze bliżej? Nawet w okolicę Zadaru, chyba że na Pagu albo Rabie coś ładnego się znajdzie?

Na Pagu, na Rabie też ładnie w Chorwacji (nie na Chorwacji :wink: )

Jeśli okolice Zadaru, to może Pakoštane choć widoki tam inne w Orebić.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 07.01.2011 09:32

Pakostane jako baza na Kornati, Plitvice, Krka, Sibenik, Trogir, Zadar, Paklenice.
Czasu na zwiedzanie będzie malo w ciągu 2 tygodni...
Martka123
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Martka123 » 07.01.2011 09:48

Dzięki wielkie za wszystkie sugestie!

Kurczę, Pakostane i Primosten mnie zaciekawiło :) I może faktycznie poszukam czegoś na wyspach Krk i Rab - dużo o tym na forum to coś się na pewno znajdzie ;)

Pozdrowionka i jakby znalazły się inne propozycje chętnie poczytam :)

P.S. Przepraszam - W Chorwacji :) Umysł ścisły jestem, choć rodzimego języka staram się nie kaleczyć ;)
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 07.01.2011 10:20

Martka123 napisał(a): I może faktycznie poszukam czegoś na wyspach Krk i Rab - dużo o tym na forum to coś się na pewno znajdzie ;)

Wyspy trochę ograniczają zwiedzanie, szczególnie Rab, bo na tą wyspę tylko promem z lądu można się dostać.
lukas774
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) lukas774 » 07.01.2011 10:23

Polecam Primosten, choc jest on na południe od Sibenika, ale oddalony od niego tylko 30 km. Tam pewnie odnajdziesz coś z klimatu Orebicia, a samo miasto bardzo przypomina Korczulę. Okolica bardzo ładna i jest co zwiedzać, bo oprócz pieknego maista jakim jest Primosten, to dobre miejsce wypadowe do Sibenika, Trogiru, Splitu czy parku KRK-a. Polecam też zatoczki wzdłuz trasy do Trogiru, tam z kolei odnajdziesz ciszę , spokój i krystalicznie czystą wodę.
Ostatnio edytowano 07.01.2011 10:33 przez lukas774, łącznie edytowano 3 razy
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 07.01.2011 10:26

To może bliżej - Mandre...a skąd jedziecie?
Martka123
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Martka123 » 07.01.2011 10:51

No i teraz mam już niemały dylemat...

Pochłonęła mnie relacja z Pakostane i Mandre i będzie problem z decyzją :)

A tu jeszcze Tibunj strasznie intryguje...

Ktoś może ma doświadczenie co lepsze? Tak żeby w miasteczku było chociaż z 5 konobek, Konzumek coby szybko zakupki zrobić, a zjeść smacznie i piwo wychylić :) (Atrakcje w postaci dyskotek itp. zbędne)

A jedziemy z małopolski.

P.S. Nie wiem co bym bez Was zrobiła!
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 07.01.2011 10:59

Martka123 napisał(a):Pochłonęła mnie relacja z Pakostane

Czy to ta :?: Małopolanko :wink: :D
Martka123
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Martka123 » 07.01.2011 11:19

Tak jest :P Kusi, oj kusi! Świetna relacja swoją drogą - odpowiada na wszystkie moje pytania :)

Ale teraz jeszcze wygrzebałam Novalję..., ale chyba jednak zbyt komercyjna
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 07.01.2011 12:15

Mnie Pag nie przekonal, pomimo dwoch rekonesansów.
Fajne byly drzewa oliwne na końcu i doskonały ser kupiony po drodze!
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 07.01.2011 12:26

Fux ma rację...zakotwicz w Pakostane - to najlepsza baza wypadowa aby pozwiedzać Dalmację północną i środkową, poza tym samo Pakostane ma swój klimat :D (unikaj jak ognia Biogradu) :D
Następna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone