Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

50 książek w rok Anno Domini 2020

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
marko350
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marko350 » 02.09.2020 20:27

labusm napisał(a):Widzę że moje tempo czytania spada. :(

U mnie ilość przeczytanych książek rośnie. :D
labusm
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) labusm » 03.09.2020 21:53

No, u mnie też, ale wyraźnie wolniej, nadganiam, ale praca i obowiązki robią swoje.
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 26.11.2020 10:35

marko350 napisał(a):
labusm napisał(a):Widzę że moje tempo czytania spada. :(

U mnie ilość przeczytanych książek rośnie. :D

A ja w tym roku odkryłem wszystkie dobrodziejstwa audiobooków :D Tym samym moja aktywność czytelnicza zdecydowanie wzrosła :oczko_usmiech: Jak na razie dostrzegam wyłącznie zalety tej zmiany. Nie muszę taszczyć ze sobą ciężkich książek, oszczędzam wzrok (który ostatni troszkę mi się jednak pogorszył) i mogę słuchać wszędzie a zwłaszcza w trakcie prowadzenia samochodu :wink:
Nie będę tu wymieniał tytułów ale myślę, że rok spokojnie mogę zamknąć 50-cioma pozycjami (wobec około 15 w poprzednich latach).
marko350
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marko350 » 29.11.2020 21:06

Ja do audiobooków jakoś nie mogę się przekonać, chociaż kilka już wysłuchałem.
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 30.11.2020 12:37

Audiobooki na długie trasy samochodowe.
Do codziennego czytania ebook.

pzdr :wink:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 30.11.2020 15:29

A z ciekawości. Biblioteki i Was działają? Bo u mnie zamknięte na cztery spusty, a u mamy otwarta....
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 30.11.2020 15:34

piekara114 napisał(a):A z ciekawości. Biblioteki i Was działają? Bo u mnie zamknięte na cztery spusty, a u mamy otwarta....

Nie korzystam. :oops:
Ale jakiś nagłówek mignął mi w zeszłym tygodniu, że mają być dostępne.
W Poznaniu.

pzdr :wink:
labusm
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) labusm » 30.11.2020 17:19

greenrs napisał(a):A ja w tym roku odkryłem wszystkie dobrodziejstwa audiobooków :D Tym samym moja aktywność czytelnicza zdecydowanie wzrosła :oczko_usmiech: Jak na razie dostrzegam wyłącznie zalety tej zmiany. Nie muszę taszczyć ze sobą ciężkich książek, oszczędzam wzrok (który ostatni troszkę mi się jednak pogorszył) i mogę słuchać wszędzie a zwłaszcza w trakcie prowadzenia samochodu :wink:

Ja też lecę aktualnie kolejnego audiobooka ( równolegle czytam innego ebooka) i zastanawiam się, jak do tej pory mogłem marnować tyle czasu w samochodzie nie słuchając audiobooków . Dzięki temu też pobiłem rekord ,,czytania" a rok się jeszcze nie skończył. :)

greenrs napisał(a):Nie będę tu wymieniał tytułów ale myślę, że rok spokojnie mogę zamknąć 50-cioma pozycjami (wobec około 15 w poprzednich latach).

Było wpisać się na tutejszą listę, byłoby nas więcej.

piekara114 napisał(a):A z ciekawości. Biblioteki i Was działają? Bo u mnie zamknięte na cztery spusty, a u mamy otwarta....

Sam nie korzystam, ale moja mama w wiejskiej bibliotece się zaopatrywała, jak się czasy trochę polepszyły ( tzn jak wirus byl w odwrocie ;) ) teraz nierze ode mnie i jeszcze ma zapasy. Ja mam trochę ebooków i trochę książek kupiłem ostatnio.
Nefer
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nefer » 01.12.2020 13:15

U mnie były zamknięte w listopadzie, ale można było wypożyczać poprzez książkomaty, zamawiając wcześniej książkę online.
Od wczoraj znowu otwarte, tylko jakieś chyba krótsze godziny działania.
labusm
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) labusm » 01.01.2021 19:43

Zrobiłem takie małe podsumowanie:
1 miejsce - wojan 69 książek
2 miejsce - marko350 65 książek
3 miejsce - labusm 64 książki
4 miejsce - tempik14 63 książki
Ponadto jeszcze Nefer ponad tytułowe 50 książek, również agata26061 przekroczyła pułap, longtom - niewiele brakło :)
Reszta uczestników , sądząc po datach edytowania wpisów przestała czytać na różnych etapach maratonu.
Wnioski:
Widzę progres, u siebie, ale również u innych,
mało nas czyta książki, choć w tych dziwnych czasach myślę, że mieliśmy więcej na to czasu.
Kiedyś myślałem, że tych 50ciu sztuk nie da się rocznie przeczytać pracując, wykonując inne obowiązki, czasem przeszkadzały inne zabieracze czasu ( telewizja, internet) . Ale da się, i myślę, że da się więcej, jak się lubi czytać.
Na koniec jeszcze jeden wniosek: Zacząłem ,,czytać" audiobooki, czego wcześniej nie robiłem. Dużo jeżdżę samochodem i okazuje się, że czas spędzony w samochodzie można również wykorzystać na książkę. Do tej pory ten czas marnowałem. Poprawię się ;)

A więc czytajmy, niech nas jest więcej w tym roku, a tu już link do nowego, aktualnego spisu czytaczy ;)
50-ksiazek-w-rok-anno-domini-2021-t56106.html#p2186979
marko350
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marko350 » 01.01.2021 21:05

Też kiedyś myślałem, że 50 książek przeczytać w rok to jest bardzo trudne zadanie :D.
wojan
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojan » 01.01.2021 22:44

"Moją największą życiową porażką jest fakt, że nie mam pracy polegającej na czytaniu książek, najlepiej w jakimś klimatyzowanym pomieszczeniu." - powiedział Woody Allen :)

Moja praca też nie polega na czytaniu książek, ale czasami w pracy, przebywając w klimatyzowanym pomieszczeniu mogę coś od czasu do czasu poczytać. I pewnie stąd to moje miejsce na pudle w rankingu czytaczy :).
No i Woody Allen może mi tylko pozazdrościć ... :)

Co do audiobooków to nie mogę … bo mnie usypiają ... :) :) :)
labusm
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) labusm » 01.01.2021 23:25

wojan napisał(a):
Co do audiobooków to nie mogę … bo mnie usypiają ... :) :) :)

To wszystko zależy od lektora i jego ekspresji.
Zdarzyło mi się jedną książkę męczyć, bo lektor był chyba z przedszkola
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 02.01.2021 00:00

wojan napisał(a):Co do audiobooków to nie mogę … bo mnie usypiają ... :) :) :)

Ja akurat mam ten problem z książką czytaną :D Gdy biorę do ręki czytnik lub książkę - zwłaszcza po południu - to wiem, że po trzeciej stronie nie utrzymam oczu :) Choćby nie wiem, jak była interesująca. Dlatego przerzuciłem się na audiobooki.
Poprzednia strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

50 książek w rok Anno Domini 2020 - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone