Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

11 listopada. Jak spędzasz ten dzień ?

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
jjs
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) jjs » 11.11.2009 21:16

wolny czas... wizyta pod pomnikiem, film o lokalnym bohaterze...
Jola L-G
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jola L-G » 11.11.2009 21:25

Mnie ten dzień upłynął na sentymentalnych wspomnieniach.... i wysyłaniu zyczeń imieninowych do Marcin"ów, których w moim otoczeniu jest wielu !!! - pozdrawiam
Ania W
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ania W » 11.11.2009 21:26

A my już wczoraj późnym wieczorem wywiesiliśmy naszą flagę. Wstaliśmy rano, obejrzeliśmy w tv. transmisję obchodów Dnia Niepodległości. Wytłumaczyłam mojej 6 letniej córce co to za święto, kim był marszałek Piłsudski
A później po prostu byliśmy razem i tak dzień nam minął.
A... były tez rogale marcińskie. :)
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 11.11.2009 21:28

Flaga u mnie też wisi.
Marcin--nie mam wśród rodziny i znajomych, ale zdrowie Marcina piliśmy. :D
Jola L-G
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jola L-G » 11.11.2009 21:56

Maćku - Jacku !!! poszukaj Marcinów na Forum !!!! -pozdrawiam Jola
kawo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kawo » 11.11.2009 22:05

Ania W napisał(a): Wytłumaczyłam mojej 6 letniej córce co to za święto, kim był marszałek Piłsudski

Mam nadzieję, że powiedziałaś jej "politycznie właściwą wersję".
Ania W
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ania W » 11.11.2009 22:10

kawo napisał(a):
Ania W napisał(a): Wytłumaczyłam mojej 6 letniej córce co to za święto, kim był marszałek Piłsudski

A jaka obowiązuje teraz wersja?..

Taką jaką proponuje Pis, czy PO? :?
A może jeszcze inna, np. z przed 30 lat? :wink:
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 11.11.2009 22:14

Ania W napisał(a):
kawo napisał(a):

Teraz masz wybór wersji, a odpowiednio dawno, jaką wersję powinien wybrać nauczyciel historii aby nie podpaść dyrekcji i uczniom :?: Taki problem miała moja mam, wybrała prawdę dla uczniów. Dyrektor był partyjny, ale uczciwy Polak.
kawo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kawo » 11.11.2009 22:14

Ania W napisał(a):
kawo napisał(a):

... kawał drania z niego było.
ps.
ja tak niepolitycznie, opieram sie na faktach historycznych. Skrzętnie ukrywanych, nie nagłaśnianych. Może to i lepiej ... w zasadzie świętych na tym świecie nie ma.
Ania W
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ania W » 11.11.2009 22:22

Tak się składa, że ja też uczyłam młodzież Nie ukrywam, zawsze byłam za J.Piłsudskim i jego wizją Polski.
I taką historie przekazywałam.
Cieszę się, że mamy to Święto Niepodległości i powinniśmy cieszyć się z wolności. :)
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 11.11.2009 22:28

Różnica w możliwości przekazu, na Twoją korzyść, polegała na tym, że moja mama już od kilkunastu lat jest na emeryturze. Czas na prawdę jaki był wiemy i pamiętamy. Co oczywiście niczego nie ujmuje Tobie.
Ania W
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ania W » 11.11.2009 22:40

Podziwiam takich nauczycieli, którzy mimo systemu nie ugięli się i przekazywali młodzieży prawdę. :) Pamiętam jakich mnie głupot uczyli np, Katyń.... I tak wiedzieliśmy, że za tą zbrodnią stoją Rosjanie, a nauczycielka wpierała nam, że to Niemcy. Po prostu bała się, że straci pracę.

Maćku rozumiem, faktycznie ja już uczyłam w innej Polsce i z tego właśnie jestem dumna,
Mimo krytyki niektórych osób cieszę się, że mamy wspaniałą kartę w historii Europy. Właśnie to dążenie do niepodległości, choć bolesne i smutne.
Jestem patriotką, nie wstydzę się tego.
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 11.11.2009 22:48

Chyba o szacunku jaki moja mama wyrobiła sobie wśród uczniów może świadczyć to, że w ostatnią sobotę (kolejny raz) mama była zaproszona przez uczniów na spotkanie. Przyjechali po nią, odwieźli i do tego mnie pozdrawiali. Przyjeżdżają do niej i zabierają na chociaż kilkuosobowe spotkania nawet na Mazury, gdzie mieszka od końca kwietnia do listopada.
To trochę nieładnie tak wychwalać własną mamę nauczycielkę, ale ja jestem z niej i jej postawy dumny.
Jerzy 22
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jerzy 22 » 11.11.2009 23:09

Nie przepadam za dniami wolnymi w pracy a to swieto to jeszcze jeden dzien wolny ktory zabrano nam z dni pracowitych, w skali kraju to strata bardzo duza, ale CWANIACZKI z rzadu chca poswietowac wiec zrobili swieto zeby sie pokazywac na uroczystosciach , a najwiecej mnie wkurza jak do swieta przylepiaja sie czarni i purpuraci i tez spaceruja pod pomnik Pilsudzkiego.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 12.11.2009 07:35

Wczoraj praktycznie w kuchni :lol: - było rodzinne gotowanie i gadanie, gadanie, gadanie...
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.