Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Znawcy Chorwacji poradźcie

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
mabo
Plażowicz
Znawcy Chorwacji poradźcie

Nieprzeczytany postnapisał(a) mabo » 12.07.2006 17:45

3 miesiace temu znajomi namówili mnie na spedzenie tegorocznego urlopu w Chorwacji. Jedziemy w końcu sierpnia i tydzień spędzimy w Marusici a nastepny w Kleku. W drodze do celu nocujemy w Plitvicach - bedziemy ogladać i rozkoszować sie pięknem Plitvic. Od kiedy podjęłam decyzje o Chorwacji wchodzę na forum i czytam posty, wiem juz bardzo dużo ale...
Jadę z 5 letnią córką, samochodem i poradźcie co w pobliżu Marusici i Kleku można zobaczyć, przy czym nie mogą to być wyłacznie zabytki, bo mała się znudzi. Jesteśmy tez nieco ograniczone finansami. To moja pierwsza wyprawa do Chorwacji ( znajomych zresztą też) więc chcemy coś zobaczyć a nie tylko byczyć sie na plaży, ale jednoczesnie nie umordować sie bo to w końcu urlop. Jak czytam to zwykle pierwsza wyprawa do Chorwacji nie jest ostatnia więc wszystko przede mną. Licze na was Cromaniacy. :D
AnetaA
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AnetaA » 13.07.2006 23:05

Myślę,że tak czy inaczej Małą zachwyci woda i najwięcej czasu spędzicie na plaży ( my byliśmy w zeszłym roku niedaleko Omisia z osmio- i trzylatką i w tym roku również wybieramy się w te okolice :) ). Byliśmy w Trogirze, Splicie, Makarskiej i często w Omisiu. Zrobiliśmy także wyprawę do wodospadów rzeki Krka i nasza najmłodsza była zachwycona, choc nie ukrywam,że zmęczona, ale maszerowała dzielnie. Na pewno spędicie udane wakacje, czego serdecznie życzę.
mabo
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) mabo » 14.07.2006 08:20

Dzięki, jestem pewna że wakacje będą udane. :D
Mam dwa pytania,
- czy warto zobaczyć jeziora Niebieskie i Czerwone obok Imotskiej, czy też można je sobie odpuscić
- gdzie leży najbardziej znany most na Neretwie ( bliżej Marusici czy Kleku).
Z góry dzięki za odpowiedź.
VValdek
Croentuzjasta
Niebieskie i Czerwone jezioro

Nieprzeczytany postnapisał(a) VValdek » 18.07.2006 16:57

mabo napisał(a):Mam dwa pytania,
- czy warto zobaczyć jeziora Niebieskie i Czerwone obok Imotskiej, czy też można je sobie odpuscić

Moim zdaniem zdecydowanie warto. Szczególnie Niebieskie. Widoki są niesamowite. No i oczywiście trzeba zejść na dół i zaliczyć kąpiel w jeziorku ;-)
Czerwone niestety nie było czerwone ( podobno za niski poziom wody ), ale też jest ciekawe, chociaż zdecydowanie mniej od Niebieskiego.
kd
Croentuzjasta
Re: Niebieskie i Czerwone jezioro

Nieprzeczytany postnapisał(a) kd » 18.07.2006 18:23

3 lata temu woda w Niebieskim wyschła , a w czerwonym było jej tyle co kot napłakał- w każdym razie nie było czerwone tylko czarne. Rzeczywiście widoki ładne, ale w tak upalne lato pewnie wody w jeziorach nie będzie. Pozdrawiam
VValdek
Croentuzjasta
Re: Niebieskie i Czerwone jezioro

Nieprzeczytany postnapisał(a) VValdek » 19.07.2006 11:49

kd napisał(a): Rzeczywiście widoki ładne, ale w tak upalne lato pewnie wody w jeziorach nie będzie.

Byłem tam 2 tygodnie temu i wody w Niebieskim było pod dostatkiem. Spokojnie można było popływać. Oczywiście na skałach otaczających jezioro widać ślady duuużo wyższego poziomu wody. Ta swego rodzaju studnia jest dość głęboka.

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne