Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Zivogosce Blato-kapliczka

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
garciu
Croentuzjasta
Zivogosce Blato-kapliczka

Nieprzeczytany postnapisał(a) garciu » 03.07.2010 13:40

Mam takie oto pytanie.
Wylegując się na plaży,wielokrotnie spoglądałem w stronę gór,i wypatrzyłem tam,na dośc wysokim poziomie, ledwie widoczną, białą,chyba kapliczkę.
Na dodatek, dostrzegłem tam sylwetki ludzi.
Czy do tego miejsca wiedzie jakiś szlak bądź ścieżka mniej oficjalna?
Zakładam że widoki z opisanego miejsca mogą być bardzo interesujące.
Może Plumek coś podpowie? :D

pozdrawiam,

Tomek.
malinabar
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) malinabar » 03.07.2010 13:59

Witam Tomku. Biały kościółek, który widzisz to kościół przy cmentarz, wiedzie do niego bardzo stromą droga pod górę ( o ile dobrze pamiętam za kierunkowskazem na Murawę do góry jadąc od strony Blato)wjeżdżaliśmy tam w zeszłym roku na grób naszej gospodyni, widok nieziemski, jak i samo miejsce.
Basia
garciu
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) garciu » 03.07.2010 14:04

malinabar napisał(a):Witam Tomku. Biały kościółek, który widzisz to kościół przy cmentarz, wiedzie do niego bardzo stromą droga pod górę ( o ile dobrze pamiętam za kierunkowskazem na Murawę do góry jadąc od strony Blato)wjeżdżaliśmy tam w zeszłym roku na grób naszej gospodyni, widok nieziemski, jak i samo miejsce.
Basia

Bardzo Ci Basiu dziękuję.
W takim razie ,za parę dni pakuję plecak,zakładam obuwie,i gnam w góry :D
malinabar
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) malinabar » 03.07.2010 14:07

Ja również odwiedzę to miejsce w sierpniu.
Pozdrawiam
malinabar
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) malinabar » 03.07.2010 14:42

Tomek
Przed chwilą zaczęłam się zastanawiać czy nie wprowadziłam Cię w błąd, niechcacy oczywiscie bo jeżeli widok masz z Blato to raczej to będzie kapliczka na sveti Petar, czyli jakieś 4h marszu pod górkę od tablicy informacyjnej ze zjadu do Blato, a kościółek przy cmentarzu widoczny będzie z Porat czy Malej Duby.Sorrki dodam tylko, że wchodząc na szlak wszystko jest dobrze opisane.
pozdrawiam
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 03.07.2010 18:19

malinabar napisał(a):jakieś 4h marszu pod górkę od tablicy informacyjnej ze zjadu do Blato

4 godziny to oczywiście tam i z powrotem z Blato do kapliczki i chyba 2 razy :wink: :lol:

Obrazek

Kapliczka jest na wysokości 350 m więc godzinka pod górę powinna wystarczyć......

Widoki sa całkiem ładne :D
Obrazek

A to sama, widoczna z dołu, zrujnowana kapliczka.....
Obrazek
malinabar
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) malinabar » 03.07.2010 19:41

Może i dołożyłam trochę czasu ale szczerze mówiąc, wciąż się zastanawiam o który Tomkowi chodzi kościółek, tak jak pisalam we wcześniejszym poście ale oddaję głos małżonkowi.
No to już piszę co i jak :) . Dzień był pochmurny z lekka , małżowinka zmęczona została w apartmanie a ja ruszyłem zdobywać góry . O ile pamiętam ( a było to jakieś trzy lata temu - pamięć ludzka jest ulotna i wiele miejsc odwiedziliśmy od tego czasu ... ) za konobą na górze było kilka rozgałezień trasy i ruszyłem jedną z nich . Szlak stromy i dosyć trudny . Mijałem po drodze dużą jaskinię z tablicą upamiętniającą zaginięcie kogoś kiedyś w tym miejscu , były strome podejścia i osuwiska , opuszczone zbombardowane domostwa , udało mi się zobaczyć nawet ichnią największą jaszczurkę ( jest dokumentacja video 8O ) . Za kapliczką odbiłem dalej w górę i dotarłszy do końca szlaku zawróciłem w stronę Blato . widoki nieziemskie . Wracałem takim bardzo szerokim utwardzonym duktem na którym zaczęli pojawiwać się kolaże górscy . Ta trasa zajęła mi zdecydowanie więcej niż godzinkę :lol: . Pozdrav
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 03.07.2010 20:13

Co głuchy nie dosłyszy - to zmyśli ;)

Garciu w swoim poście pytanie o kościółek, tylko ",i wypatrzyłem tam,na dośc wysokim poziomie, ledwie widoczną, białą,chyba kapliczkę."

I ma rację. Widzi zrujnowaną kapliczkę, którą ładnie przedstawił Kulka53 :)

Do kapliczki idzie się właśnie tyle, ile napisane na tablicy informacyjnej, czyli 2 godzinki i to wcale nie biegusiem :)

I na litość boską! Jakie ZBOMBARDOWANE domostwa???

Ruiny domostw to efekt trzęsienia ziemi w 1968 roku :)
malinabar
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) malinabar » 03.07.2010 21:50

W takim razie sorki i poprawka :(
garciu
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) garciu » 04.07.2010 14:55

Wszystkim dziękuję za odzew.
Za niespełna 10 dni zamierzam tam się wybrać :D

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone